24 Temmuz 2010 00:00

GÜZELLİKLERİN ÜZERİ ACIYLA ÖRTÜLÜYOR

HAKKARİ’nin Şemdinli ilçe merkezine 12 kilometre, Nehri köyüne 4 kilometre mesafede Şemdinli Deresi üzerinde kurulu bulunan Taş Köprü (Pira Bigirdê) ve 150 metre ilerisinde bulunan Nehri Şelalesi son dönemlerde artan operasyonlardan dolayı sessizliğe büründü

Paylaş

HAKKARİ’nin Şemdinli ilçe merkezine 12 kilometre, Nehri köyüne 4 kilometre mesafede Şemdinli Deresi üzerinde kurulu bulunan Taş Köprü (Pira Bigirdê) ve 150 metre ilerisinde bulunan Nehri Şelalesi son dönemlerde artan operasyonlardan dolayı sessizliğe büründü. Bir zamanlar turistlerin uğrak mekanı olan tarih ve doğa harikası yerler yavaş yavaş unutuluyor.
Nehri Şelalesi (Sulavka Nehriyê) ise yaz kış aynı ahenkte aktığı için huzur veren bir sese sahip. Kayalar arasından yaklaşık 13 metre yükseklikten akan şelalenin buz gibi suyu etrafta bulunan ceviz ağaçları ve üzüm bağlarına can veriyor. Şelalenin önünde ilkel şekilde yapılan tahta köprüyü ise vatandaşlar dinlenme yeri olarak kullanıyor. Bölgede şelale suyunun Tebarik (kutsal) olduğuna inanılır. Bir zamanlar turistlerin uğrak yeri olan Taş Köprü ve doğa harikası şelale, son dönemlerde yeniden artan operasyonlar nedeniyle sessizliğe bürünmüş vaziyette.
GÜZELLİKLER UNUTULDU
Kültür üzerine yazılar kaleme alan İHD Şemdinli Temsilcisi Emin Sarı, çatışmalarla sık sık gündeme gelen Şemdinli’de bulunan birçok doğal ve tarihi güzelliğin unutulduğunu kaydetti. Sarı, “Bölgenin yakın tarihinde önemli bir yere sahip olan Nehri Şeyxlerinin yaptırdığı Kelat ve Kayme Saraylarının yanı sıra Tarihi Taş Köprü de dikkat çeken bir başka tarihi güzelliktir. Tarihte Nehri İsyanı olarak geçen başkaldırıya öncülük eden Şeyh Ubeydullah’ın oğlu Şeyh Mehmet Sıddık tarafından Nesturi ustalara yaptırılan tek kemerli köprü kesme taşlarla kaplanmış ve ince işçiliği ile dikkat çekiyor. Nehri Şelalesi de Nehri köyünden gelen sularla beslenmekte. Yaklaşık 13 metre yükseklikten akan Şelale yıllarca aktığı yatağında doğal bir koy oluşturmuş durumda. Bu koy üzerinde bölgedeki köylüler küçük bir dinlenme yeri yapıp yoldan gelen geçenlere hizmet vermekte” diye konuştu.
Daha önce yurtdışından birçok turistin bölgeyi ziyaret ettiğini söyleyen Şemdinli eski Belediye Başkanı Hurşit Tekin ise, “Bu bölge tamamıyla tarihi kalıntılarıyla ünlüdür. Buraya özellikle Fransız, İngiliz, Alman turistler geliyordu. Buralarda foto çekimi ve incelemelerde bulunuyorlardı. Ancak çatışmalı süreçle birlikte yabancı turistler gelmemeye başladı. Operasyonlar durmalı. 160 yıllık bu köprü tarihi korumaya alınmalı ve turistik alana açılmalıdır” dedi. (Hakkari/DİHA)
Sami Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Soner, Öner, Güneş unutulmadı

SONRAKİ HABER

Dünya şampiyonu mağdur edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa