12 Mart 2011 09:20

Nâzım’ın Bursa’daki dostları buluştu

BURSA’da 9.su düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı devam ediyor. Bir taraftan yayınevleri kitaplarını okurlara tanıtırken, diğer taraftan okurlar sevdikleri yazarlarla yüz yüze gelme ve onların panellerini dinleme olanağı buluyorlar.Geçtiğimiz yıl Evrensel Basım Yayın tarafından basılan, Bursa’da yaşayan Yazar Güney Özkılınç&

Nâzım’ın Bursa’daki dostları buluştu
Paylaş
Önen Ersin

BURSA’da 9.su düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı devam ediyor. Bir taraftan yayınevleri kitaplarını okurlara tanıtırken, diğer taraftan okurlar sevdikleri yazarlarla yüz yüze gelme ve onların panellerini dinleme olanağı buluyorlar.
Geçtiğimiz yıl Evrensel Basım Yayın tarafından basılan, Bursa’da yaşayan Yazar Güney Özkılınç’ın Nazım’ın Bursa Yılları kitabı kapsamında bir söyleşi gerçekleştirildi.

“Nâzım’ın Bursa’daki Dostları” adlı söyleşide, Şaban Akbaba, Nermin S. Nalbantoğlu, Fevzi Kavuk, Necati Akgün ve Güney Özkılınç konuşmacı olarak yer aldı. TÜYAP’ta düzenlenen söyleşiler içinde en geniş katılımlardan birine sahne olan etkinlikte, Nâzım’la aynı dönemde yaşamış ve hayatları onunla keşişmiş kişiler anılarını anlattılar.
Bursa Yazın ve Sanat Derneği Başkanı olan Şaban Akbaba, dernek olarak “Nâzım’a Bursa’da Yer Açın” isimli bir kampanya düzenlediklerini belirterek; Bursa’da Nâzım’ın adını taşıyan bir yer oluşturulması için Bursalılardan destek istedi.
Geçmişte Bulgaristan Komsomol Örgütünün sekreteri olan Nermin Nalbantoğlu, Nâzım Hikmet’i Rusçuk’ta nasıl ağırladıklarını anlattı. Nalbantoğlu, Nâzım’ın şehirlerine geldiği zaman çok heyecanlandıklarını vurgulayarak; 57 ilin anısına Nâzım Hikmet’e 57 kırmızı karanfili kendisinin verdiğini söyledi.

NÂZIM’IN ÇINARINI YIKMIŞLAR

Nalbantoğlu’nun ardından, 1960-1980 yılları arasında Müşkül köyünün TİP’li muhtarı olan Fevzi Kavuk; köylerine Nâzım’ın anısına diktikleri çınar ağacının öyküsünü anlattı. Kavuk, 4 Temmuz 1964 günü Yaşar Kemal, Şükran Kurdakul gibi o zamanın TİP’li aydınlarının ve Müşkül köylülerinin el ele köye Nâzım’ın vasiyet ettiğini çınar ağacını diktiklerini söyledi. Çınarı köylülerle birlikte gürbüz bir hale getirdiklerini anlatan Kavuk, fakat 1978 yılında çınar ağacının devlet tarafından söküldüğünü belirtti.
Sonrasında Bursa’da Nâzım Hikmet’le en çok zaman geçiren kişilerden olan Gzeteci Necati Akgün, Nâzım’ın hapishane yıllarında onu ziyarete gittiklerinde başına gelenleri yer yer gülümseyerek, yer yer gözleri dolarak anlattı. Akgün, Nâzım’ın Bursa Cezaevinde kaldığı yıllarda kendisinin de tatillerde Kapalıçarşı’da tezgahtarlık yaptığını ve Nâzım alışveriş için kendi dükkanına geldiğinde onunla tanıştığını söyledi. Sonrasında cezaevinde defalarca Nâzım’ı ziyaret eden Akgün, gözleri dolarak tek isteğinin Nâzım’ın mezarının vasiyetinde olduğu gibi Türkiye’ye getirilmesi olduğunu söyledi.

Son olarak da Yazar Güney Özkılınç, kitabının yeni baskısında yer alacak yeni bulduğu fotoğrafları ve belgeleri anlattı. Özkılınç, Nâzım’ın cezaevinde cinayetten, hırsızlıktan ve çeşitli suçlardan hüküm giymiş insanları nasıl değiştirdiğini, gösterdiği fotoğraflar üzerinden anlattı.

Özkılınç söyleşi sonunda okurlarına  kitabını imzaladı. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta dönüşüm sağlığı piyasaya açıyor

SONRAKİ HABER

Moda gibi sanat da tüketiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...