28 Temmuz 2010 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: İşyerimden iş sözleşmemin feshedileceğini söylediler. Kıdem tazminatı gibi haklarımı da verecekler...

Paylaş

SORU: İşyerimden iş sözleşmemin feshedileceğini söylediler. Kıdem tazminatı gibi haklarımı da verecekler. İş sözleşmemi feshetme gerekçesi olarak benim davranışlarımın işyerinde olumsuzluklara yol açtığını söylüyorlar. Tazminatlarımı alsam dahi işe iade davası açabilir miyim?
CEVAP: İş Kanunu’nun 25/ II numaralı bendinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller başlığı altında düzenlenen sebepler dışında bir sebeple iş sözleşmenizin feshedilmiş olması durumunda kıdem tazminatı hakkınız doğmaktadır. Yani geçerli sebepli fesihlerde kıdem tazminatınız tarafınıza ödenmelidir. Ancak, işe iade davası açmanız ve bu davayı kazanıp işe devam etmeniz durumunda tazminatınızı geri ödemeniz söz konusudur.
İş Kanunu’nun 19/2. maddesindeki düzenlemeye göre, “Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25. maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır” hükmünü içermektedir. Dolayısıyla sizin kıdem tazminatının ödenmesi söz konusu ise, bu durumda iş sözleşmeniz Kanun’un 25/ II bendinde sayılan sebepler gerekçesi ile feshedilmemektedir. Bu durumda eğer, savunmanız alınmamış ise ve diğer koşulları da söz konusu ise, yani 6 aylık kıdem ve 30 işçi çalışma şartları, fesih bildiriminin size tebliği edildiği tarihten itibaren bir ay içinde işe iade davası açabilirsiniz.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

İstanbul alarm veriyor!

SONRAKİ HABER

TTB: ‘Sağlık Bakanlığı hukuku ihlal ediyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...