28 Temmuz 2010 00:00

SEDAŞ’ta taşeron işçiler kâra kurban!

SAKARYA Elektrik Dağıtım Şirketi’nde (SEDAŞ) çalışan taşeron işçiler, taşeron şirketin değişmesi gerekçe gösterilerek işten çıkarılmak isteniyor.

Paylaş

SAKARYA Elektrik Dağıtım Şirketi’nde (SEDAŞ) çalışan taşeron işçiler, taşeron şirketin değişmesi gerekçe gösterilerek işten çıkarılmak isteniyor. Yapılan ihale sonucu ihaleyi kazanan şirket, eski çalışanlarla çalışmak istememesi nedeniyle 4 yıldır çalışan işçilerin sözleşmesi yenilenmiyor. Temmuz ayının sonuna kadar sözleşmesi uzatılan işçiler, ne SEDAŞ ne bağlı bulundukları firma ne de yeni firmanın taleplerini dikkate almamasına tepkililer.
4 yıldır 1 yıllık ve 2 yıllık sözleşmelerle çalışan güvenlik görevlileri, taşeron firmanın değişmesiyle birçok hak kaybına maruz kaldıklarını belirterek “Ortalama ücretlerimiz 1000-1100 lira civarında. Yeni giren firma 750 lira ücret verecek. Buna rağmen biz yeni giren firmada çalışma istedik. Ancak kabul edilmedi. Kıdem tazminatlarımızın ne olacağını sorduğumuzda da net bir şey söylenmiyor. SEDAŞ da vermem diyor, firma da vermem diyor. 4 yıllık çalışmamız ne olacak” diye sordular.
Taşeron işçiler hazırladıkları açıklama metninde şunları ifade ettiler: “Özelleştirme kapsamında AKENERJI ve Çekoslovak CEZ Firması ortak konsorsiyumuna satılan SEDAŞ Her geçen gün biraz daha geçmişi aratıyor. Vatandaşı canından bezdiren elektrik kesintilerinden, voltaj oynamalarından, ev aletlerinin bozulmasından, tahsilat bürolarında oluşan kuyruklardan , sokak lambalarının yanmamasından hizmet kalitesinin her geçen gün düşmesinden dolayı sürekli vatandaşlardan tepki toplayan SEDAŞ yöneticileri içerde de yıllardır kurumun yükünü taşıyan yüklenici firma çalışanlarını işten çıkartarak tepki toplamaktadır.İşçilik maliyetlerini düşürmek ve kârını yükseltmek isteyen SEDAŞ yönetimi önce sözleşmesi biten taşeron firmalarının yerine başka taşeron firmalar ile sözleşme yapmaktadır. Bu taşeron firmalara da aba altından sopa göstererek SEDAŞ da daha önce çalışan işçilerin işe alınmasını yasaklamaktadır.Böylece yıllarca kadroya geçmek hayaliyle SEDAŞ taşeronlarında çalışan işçiler bugün bir paçavra gibi kapının önüne koyulmak isteniyor.”
Taşeron işçilerin açıklaması şöyle son buluyor: “Önümüzdeki günlerde işsizler ordusuna 90 işçi daha eklenmiş olacaktır. Ramazanın eşiğinde olduğumuz şu günlerde 90 işçinin ailesini hiçe sayarak açlıkla onları baş başa bırakan zihniyet ve bu zihniyete dur demeyen idarecilere sosyal taraf olarak sorumluluğunu birilerin hatırlatması gerekir. Biz işten çıkarılan 90 işçi olarak Düzce’de 14 işçi Bolu’da 12 işçi Adapazarı’nda 24 işçi ve İzmit’te 42 işçi sonuna kadar bütün mücadeleyi ortaya koyup işimizin başına geri dönene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”
(Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

Sinop’ta Genel-İş yeniden çoğunluk sağladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa