28 Temmuz 2010 00:00

AB’den İran’a pazarlık yaptırımı

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) geçen ay İran’a karşı aldığı yaptırımlardan daha da serti Avrupa Birliği’nden (AB) geldi.

Paylaş

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) geçen ay İran’a karşı aldığı yaptırımlardan daha da serti Avrupa Birliği’nden (AB) geldi. Pazartesi günü Brüksel’de bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları, bugüne kadar İran’a karşı izlenen politikasını biraz daha sertleştirdi. İran’ın nükleer silah üretmesini engelleme adına karar altına alınan yaptırımların amacının bu ülkeyi pazarlık masasına oturmak olarak açıklandı. Ancak, karar altına alınan yaptırımlara bakılırsa bunlardan İran’dan çok AB ülkeleri etkilenecek. Bu yüzden de daha ilk günden itibaren yaptırımların ne kadar etkili ve gerçekçi olduğu tartışılmaya başlandı.
Alınan kararların başında İran’ın petrol endüstrisi için ihtiyaç duyulan teknolojinin üye ülkeler tarafından verilmemesi geliyor. İran’ın petrol satışından elde ettiği serveti nükleer silah geliştirmek için kullandığını ileri süren AB ülkeleri, AB ülkelerinde faaliyet yürüten firmalara İran’daki petrol ve doğal gaz sanayisi ile ticaret yapmasını yasakladı. Ne var ki; AB, İran’ın ürettiği petrolün önemli alıcıları arasında yer alıyor. Keza üzerinde yoğun tartışma yürütülen Nabucco Doğalgaz Hattı’nın başlıca hedefi Azerbaycan ve İran doğal gazının Avrupa’ya taşınması oluşturuyor.
NE KADAR ETKİLİ OLACAK?
AB’nin petrol ve doğal gaz alanına getirmiş olduğu yaptırımlardan ötürü oluşacak ihtiyacın İran tarafından Rus ve Çin firmalarından edinmesi bekleniyor. İranlı yetkililer de yaptıkları açıklamalarda AB’nin petrol ve doğal gaz için gerekli olan araçların satışının yasaklanmasının kendilerini etkilemeyeceğini duyurdu.
Ancak, bu adım en çok İran’a söz konusu araçları satan Alman ve Fransız tekellerini etkilemesi bekleniyor. Almanya 2005 yılında 4 milyar avro ile İran’a ihracat rekoru kırmıştı.
ANKARA İLE İRAN KONUŞULACAK
Alınan yaptırım kararının ardından Türkiye’ye gelen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, yaptırım kararlarını anlatacak. Göreve geldikten sonra ikince kez Türkiye’yi ziyaret eden Westerwelle, Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek. Türkiye-AB ilişkileri ve Kıbrıs konusunun de ele alınmasının beklendiği görüşmenin ön önemli maddesi İran olacak.
Türkiye İran’a yaptırım uygulanmasına karşı çıkıyor. Görüşme sırasında, Westerwelle’nin dolaylı olarak Türkiye’nin aday üye olarak AB’nin İran konusunda almış olduğu kararlara uymasını talep etmesi bekleniyor.
(Köln/EVRENSEL)
Yücel Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Dava açtık, şimdi birbirlerini suçluyorlar

SONRAKİ HABER

Üçüncü Lübnan savaşı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...