29 Temmuz 2010 00:00

İnsan Hakları Kurulu’nu görevini yapmaya çağırdılar

Faurecia Polifleks Otomotiv AŞ işçileri sendikal haklarına sahip çıkmak için mücadeleyi sürdürüyor. Patronun sendikayı tasfiye etmek için, sendika yöneticilerini işten attığına ...

Paylaş

Faurecia Polifleks Otomotiv AŞ işçileri sendikal haklarına sahip çıkmak için mücadeleyi sürdürüyor. Patronun sendikayı tasfiye etmek için, sendika yöneticilerini işten attığına dikkat çeken işçiler, patronu bu yanlıştan geri dönmeye çağırdılar.
Sendikalı çalışmanın insan hakkı olduğuna vurgu yapan işçiler, Bursa’daki fabrikalara namaz kılınıp kılınamadığına ilişkin baskın yapan Bursa İnsan Hakları Kurulu'nu da göreve davet ettiler.
Bursa Orhangazi’de faaliyet yürüten uluslararası otomotiv firması Faurecia Polifleks’te işten atılan işçiler ve Petrol-İş yöneticileri fabrika önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Bursa Şube Başkanı Nuri Han, “Bu işyerinde sendikamız ve işveren arasında süren müzakereler sonucunda 21 Haziran 2010 tarihinde toplusözleşme imzalanmıştır. Bu tarihten kısa bir süre sonra aralarında sendikamızın işyeri baş temsilcisi ve iki şube yöneticisinin de bulunduğu 11 sendika üyesi işten çıkartılmıştır” diye konuştu.
İki ay önce yerel gazetelerde yer alan haberlerde firmanın 2012 yılında yüzde 80 büyümeyi hedeflediğinin yer aldığını hatırlatan Han, toplusözleşmenin hemen ardından 50 yeni işçi alan firmanın deneyimli işçilerini işten attığını kaydetti.
SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜĞE SALDIRI
İşten atmaları sendikal örgütlülüğe yapılmış bir saldırı olarak gördüklerini dile getiren Han, “İşten çıkartılan grup içinde sendikanın işyeri baş temsilcisinin ve iki şube yöneticimizin de olması; bu operasyonun ardında işverenin başarılı geçen bir toplusözleşmenin ardından sendikaya olan tahammülsüzlüğünü, bir tür rövanş alma isteği içinde olduğunu gösterir. Bu hem temel insan hakları arasında yer alan hem de Anayasa’nın 51. ve 52. maddeleriyle tanınmış olan sendikalı olma ve toplusözleşmeden yararlanma haklarının açık ihlalidir. Yine Sendikalar Kanunu’na ve Türk Ceza Kanunu'na göre sendikasızlaştırma yönündeki bu hareket suç oluşturmaktadır” diye konuştu.
İNSAN HAKLARI KURULU GÖREVE
İşten atıla Petrol-İş üyelerinin tüm kanuni haklarını kullanacaklarını belirten Han, bunun yanı sıra birer yurttaş olarak İl İnsan Hakları Kurulu’na da temel insan haklarının işverence ihlal edildiğini bildiren dilekçelerini vereceklerini söyledi.
Han sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz haftalarda, şehirde faaliyet yürüten bir uluslararası firmaya bağlı işyerinde, Bursa Vali Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Usta ile AKP İl Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Üyesi Mehmet Çetin’in bir hak ihlali ihbarını değerlendirerek denetim yaptıkları haberleri basında yer almıştır. Kurulun bu duyarlılığı açıkça sendikal hak ihlali yapan Faurecia Polifleks işyerinde de göstermesini, kurulun faaliyetlerini düzenleyen yönetmeliğin 12. maddesinin kendisine tanıdığı yetki uyarınca burada acilen bir inceleme yapmasını bekliyoruz.”
PATRONA RAHAT YOK
60 yıldır örgütlenme ve hak mücadelesi yürüten Petrol-İş Sendikası olarak Faurecia Polifleks'te işten çıkartılan üye ve yöneticilerinin sendikal mücadelelerinin peşini bırakmayacaklarını kaydeden Han, “Faurecia Polifleks işvereni bilmelidir ki; işten çıkartılan işçileri geri almadıkça, sendikalı olma, toplu sözleşmeden yararlanma hakkına saygı duymadıkça ne Bursa'da ne de dünyada rahat olamayacaktır” diye konuştu.
(Bursa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Memurlar için toplu görüşmeler yaklaşıyor

SONRAKİ HABER

‘İşçiyi düşünen yok’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...