30 Temmuz 2010 00:00

Dolmabahçe görüşmesi yargıya taşınıyor

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasında Dolmabahçe’de gerçekleşen ve çok tartışılan görüşme yargıya taşınıyor. CHP, Büyükanıt ve Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na hafta başında suç duyurusunda bulunacak.

Paylaş

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasında Dolmabahçe’de gerçekleşen ve çok tartışılan görüşme yargıya taşınıyor. CHP, Büyükanıt ve Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na hafta başında suç duyurusunda bulunacak.
Dolmabahçe görüşmesinin asker ve hükümet arasında bir pazarlık ve mutabakat görüşmesi olduğu iddiaları uzun süredir CHP tarafından dillendiriliyordu. Konuya ilişkin CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yaptığı açıklamada 27 Nisan muhtırasının anayasal anlamda suç teşkil ettiğini, karanlık ilişkilere neden olduğunu belirtti ve suç duyurusunda bulunacağını belirtti.
‘SUÇ İŞLEDİLER’
Kart, Anayasal olarak görev-yetki ve sorumluluğun kullanımı konusunda ihlal yaşandığını belirterek, “Anayasal anlamda görevini ihlal eden Genelkurmay Başkanı ile 4 Mayıs’ta anlaşan protokol yaparak suç girişimine ortak olan da bir başbakan var” diye konuştu.
Cumhuriyet savcılarının çoktan harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Atilla Kart kendilerinin 3 yıl bekleme nedenini ise olayın belli bir aşamaya gelmesini ve bazı unsurlarının ortaya çıkmasını bekledikleri şeklinde açıkladı.
‘VEZİR-İ AZAM, VE KOMUTAN’ BENZETMESİ
“Sıradan siyasi olaylarda bile durumdan vazife çıkaran cumhuriyet savcıları kritik olaylarda ağızlarını açmıyor, sus pus oluyor” diyen Kart, “Büyükanıt 27 Nisan bildirisi sonrası ben yaptım arkasındayım diyor. Sonra Başbakan Erdoğan’la bir araya geliyorlar. Fiili bir protokol imzalanıyor, sonra da bizimle mezara gidecek diyorlar. Sanki diktatörlük. Sanki padişahlık. Veziri-azamla komutan bir araya geliyor” değerlendirmesinde bulundu. “Hafta başında suç duyurusunda bulunacağım” diyen Kart, “Sıradan bir suç duyurusu olmayacak. Öylesine bir korku ve baskı iklimi var ki cumhuriyetin savcılarını görevlerini yapamaz hale getirildi” şeklinde konuştu.
‘27 NİSAN MUHTIRASI DANIŞIKLI’
Genelkurmay Başkanı ve Başbakanın danışıklı bir iş birliği içinde olduklarını söyleyen Kart, “Genelkurmay Başkanı ben yazdığımın arkasındayım dedi. 4 Mayıs’ta görüşme yapılıyor. O görüşmede siyasi sürece yönelik olarak pazarlıkların yapıldığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutasına yönelik yapılacak soruşturmalar dahil olmak üzere bir mutabakatın sağlandığı gelişmeleri ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
‘İŞBİRLİĞİ YAPTILAR’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da önceki gün yaptığı bir açıklamada 27 Nisan muhtırasıyla ilgili olarak, şu ifadeleri kullanmıştı: “Bir komutan çıkıyor, e-muhtırayı Genelkurmayın İnternet sitesine koyuyor ve ‘Ben yazdım’ diyor. Bu suç değil midir? Yasalara göre suçtur. Siz bu komutanla bir yerde kanka oluyorsunuz, Dolmabahçe’de gizli görüşüyorsunuz. Ne Genelkurmayın ne de devletin arşivlerinde bu görüşmelerin içeriğiyle ilgili hiçbir bilgi yok. İkisi de diyor ki ‘Mezara gidecek, kimse bu sırrı bilmeyecek’. Ben darbe yapmaya kalkacağım, e-muhtırayı koyacağım. Başbakanla, gizli sırları paylaşacağım. Emekli olduktan sonra altıma çok pahalı bir zırhlı araç alınacak ve ödüllendirileceğim. Sayın Büyükanıt ile Sayın Erdoğan işbirliği yapmıştır. Halktan gizli, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler devletin arşivine yansımıyorsa orada çıkar ilişkisi vardır.”
(ANKARA)

‘BÜYÜKANIT’I BİZ YARGILAYACAĞIZ’
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt arasındaki görüşmeyle ilgili açıklamalarını sürdürdü ve “Bizim iktidarımızda Büyükanıt yargılanacak” dedi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Gazeteci Hadi Özışık’ın Best FM’de hazırlayıp sunduğu “Konuşan Türkiye” programına katıldı. İddialarını Hadi Özışık’a da tekrarlayan Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında Erdoğan-Büyükanıt buluşmasını soruşturma konusu yapacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, “CHP iktidar olduğunda eğer zaman aşımı olmamışsa, bu konuyu soruştururuz. Hiç endişeniz olmasın. Soruşturma konusu yaparız” dedi.

‘HAYAL MAHSULÜ BİR HAKARET’
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 27 Nisan bildirisiyle ilgili iddialarına Büyükanıt, “Bu ifadeleri hayal mahsulü bir hakaret olarak görüyorum” yanıtını verdi.
Büyükanıt Milliyet gazetesinden Fikret Bila’ya yaptığı kısa açıklamada, “26 Temmuz 2010 tarihinde CHP liderinin, ‘27 Nisan bildirisinin Başbakan ve Emekli Orgeneral Büyükanıt’ın işbirliği ile hazırlandığı’ şeklindeki ifadesi yazılı ve görsel basında yer almıştır. Bu ifadelerin gerçekle bir ilgisi olmadığı gibi 53 yıl üniforma giymiş şahsıma karşı hiçbir bilgi ve belgeye dayanmayan hayal mahsulü bir hakaret olarak görüyorum. Bu ifadeleri şiddetle kınıyor ve tekzip ediyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NA DAVA
Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “O e-muhtıra AKP’nin tekrar iktidara gelmesi, mağdur edebiyatı için konmuştur. Sayın Büyükanıt ile Sayın Erdoğan işbirliği yapmışlardır” sözlerine manevi tazminat davası açtı. Erdoğan’ın avukatlarının hazırladığı dava dilekçesinde Kılıçdaroğlu’nun iddialarının Erdoğan’ı aşağılamaya yönelik olduğu kaydedilerek, “Başbakan Erdoğan’ın ülke çıkarları için değil, kendi özel çıkarları için kurumları kullandığını, onların itibarını sarsacak ilişkiler içinde olduğunu iddia etmek, açık bir hakaret oluşturur” denildi.
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

GENÇLİĞİN SESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...