02 Ağustos 2010 00:00

KOBANİ SINIR KAPISI AÇILSIN TALEBİ

ŞANLIURFA’da Suriye’ye açılan 3 sınır kapısından biri olan ve açılması durumunda Suruçlular için önemli bir geçim kaynağı ...

Paylaş

ŞANLIURFA’da Suriye’ye açılan 3 sınır kapısından biri olan ve açılması durumunda Suruçlular için önemli bir geçim kaynağı olacak olan Mürşitpınar (Kobanî) sınır kapısı, tüm girişimlere rağmen açılmadı. Suruç halkı kapının açılması için 30 bin imza topladı.
Suriye ile yapılan antlaşmalar sonucunda vizesiz geçilebilen Akçakale ile Ceylanpınar sınır kapıları açıkken, daha önceden en fazla çalışan sınır kapısı olan Kobanî sınır kapısının kapalı tutulması Suruçluları isyan ettirdi. Gaziantep-Şanlıurfa otoyoluna en yakın mesafede yer alan ve Onbirnisan (Aligor) Beldes’ne bağlantı noktası olmasına rağmen, Kobani Sınır Kapısı’nın yerine, Akçakale Kapısı’nın tercih edilmesini seysi tercih olarak değerlendiren Suruçlular buranın önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtiyor. Bayramlarda dahi açılmayan kapı için imza kampanyası başlattıklarını ve 30 bin imza topladıklarını belirten Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Nakşi Şahin, imzaları Kaymakamlığına, Şanlıurfa Valiliğine ve Tarım ve Köyişler Bakanı Mehdi Eker’e gönderdiklerini ancak hiçbir sonuç elde edemediklerini söyledi.
AKRABALARIMIZ VAR
Sınır kapısının ekonomik anlamda ilçeye büyük katkı sağlayacağını söyleyen Şahin, her iki taraftaki insanların akraba olduklarını, akrabalar arasına sınır koymanın çağdaş olmadığını söyledi. İlçede esnaflık yapan Halil Kolçak ise, kapının bir an önce açılması gerektiğini söyledi. İsmini vermek istemeyen bir öğretmen de, Suruç’ta bir kişinin günlük kazancının 10 liranın altında olduğunu, işsizliğin hat safhada olduğunu, susuz bırakılan ilçenin açlık terbiye edilmeye çalışıldığını söyledi.
Salim ve Osman iki öğrenci. Ekonomik sıkıntılardan dolayı okul bırakmak zorunda kalan çocuklar, “Öbür tarafta akrabalarımız var. Onları tanımıyoruz bile. Babamız, abimiz aileye bakmak için kaçak yollardan sınırı geçmeye çalışıyorlar. Hepsi de mayına basıp, sakat kalıyorlar” dediler. BDP’li Suruç Belediye Başkanvekili Mehmet Özkan, Suruç halkının bilinçli aç bırakıldığını belirterek, “Suruçlular yılın 8 ayını dışarıda mevsimlik işçi olarak çalışıp geçiriyor. Yani evinde ancak 4 ay kalabiliyor. Kitle örgütleri ile yaptığımız ortak çalışmada topladığımız yaklaşık 30 bin imzayı Şanlıurfa Valisine teslim ettik. Bu rakam hemen hemen ilçe nüfusunun tamamıdır. Vali bize ‘ancak sınır kapısını bavul ticareti konusunda açabiliriz’ dedi. Bu yetersizdir” diye konuştu. (Şanlıurfa/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

Türkiyeli kadın atletlerin ikinci zaferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa