03 Ağustos 2010 00:00

‘Yanan iki halkın geleceğidir’

Bölge illerinde operasyonlarla birlikte artan orman yangınlarının Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklandığını belirten Tarım Orkam...

Paylaş

Bölge illerinde operasyonlarla birlikte artan orman yangınlarının Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklandığını belirten Tarım Orkam-Sen MYK Üyesi Atila İrey, orman yangınlarıyla ilki halkın geleceğinin de yandığını belirtti.
Tarım Orman ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) MYK Üyesi Atila İrey, havanın ısınmasıyla birlikte çıkan doğal yangınların yanı sıra, insanların çıkar amaçlı olarak, kendilerine arazi açmak amacıyla ormanları yağmaladığını ya da yangın çıkmasına neden olduklarını söyledi. İrey, AKP döneminde çıkarılan Turizm Teşvik Yasası, Maden Kanunu gibi yasal düzenlemelerin ardından kamusal alanların özelleştirildiğini belirterek, bu şekilde ormanları insan faktörünün girmesinin ardından yangın riskinin arttığına dikkat çekti. AKP iktidarı döneminde çıkan yasalar yüzünden rant çevrelerinin otellere yer açmak için ormanları yaktığını belirten İrey, “Turistik tesis kurmak isteyen rant çevreleri gözü dönmüş gibi ormanları yakıyor” dedi. Orman yok olduktan sonra yerine getirilmesinin çok uzun yıllar aldığını hatırlatan İrey, ekolojik sistemin bozulduğunu belirtti.
DEVLET SESSİZ KALIYOR
İrey, Orman Genel Müdürlüğü’nün 100 yılı aşkın süredir var olduğunu ancak hala yangınlara yeteri kadar müdahale edemediğini belirtti. Devletin batıda çıkan yangınlara müdahale ettiğini ancak bölgedeki yangınlar karşısında sessiz kaldığını vurgulayan İrey, devletin yanı sıra kitle örgütleri ve çevreci örgütlerinde sessiz kaldığını belirtti. Artan orman yangınlarının Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklandığını vurgulayan İrey, “Kürtler yok diyorlar. Bu yüzden de tüm değerlerini yok görüyorlar. Bu dilden, kültüre, çevreye, ormana, canlılara, doğal yaşama kadar her alana sirayet etmiştir. Ormanları da yok görüp yakıyorlar”dedi.
Bölgede çıkan yangınlara ilişkin resmi tutanak da tutulmadığı bilgisini veren İrey,”Bölgede çıkan yangınlar için sadece ‘Bilinmeyen bir nedenden dolayı çıkan yangın’ olarak resmi kayıtlarda tutuluyor. Bu şekilde bu tutanaklar sözde oluyor. Halkın yangınları kendi söndürme isteği bile reddediliyor. Engellemelerden dolayı bölgede ne kadar alanın yandığına ilişkin bir bilgi edinemiyoruz” diye konuştu. Orman Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yangınla mücadelede personel ve teknik kapasitesini artırması gerektiğini hatırlatan İrey, TBMM’de orman alanlarını yok eden yasaların kaldırılarak, yeni koruyucu yasalar çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.
DUYARLILIK GÖSTERİLMELİ
Bölge illerinde yaşanan orman yangınlarına karşı herkesin duyarlı olması gerektiği çağrısını yapan Atila İrey, “Yanan iki halkın ortak geleceğidir. Bölgede doğal varlıkların ve ormanların korunması için kanayan yara olan Kürt Sorununun güvenlik sorunu ya da terör sorunu gibi ezberden çıkarılması gerekiyor. Buradaki doğal varlıklar demokratik ve barışçı çözümün önünün açılması ile korunabilir” dedi. İrey, Batı’da çıkan orman yangınlara gösterilen duyarlılığın bölgedeki orman yangınları içinde gösterilmesi gerektiğini belirtti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Barajlara karşı yürüyüş

SONRAKİ HABER

ELEKTRİK İÇİN VALİLİK YOLUNU KAPATTILAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...