03 Ağustos 2010 00:00

‘Fındık ektik barış toplayacağız’

FINDIK toplamak için Giresun ve Ordu’ya giden Kürt işçilere yönelik ayrımcılığa dikkat çekmek için “Bahçemiz de yüreğimiz de Kürt ...

Paylaş

FINDIK toplamak için Giresun ve Ordu’ya giden Kürt işçilere yönelik ayrımcılığa dikkat çekmek için “Bahçemiz de yüreğimiz de Kürt kardeşlerimize açık’ sloganı ile bölgeye giden aydın ve sanatçılardan oluşan, “Karadeniz’in Aydınlık Yüzleri” milliyetçiliğin kökeninde “Yoksul yoksulu ötekileştiren yapı”nın olduğunu belirtti.
Aydınlar bölgede yaptıkları incelemelerin ardından gözlemlerini ortak bir metinde bir araya getirdi.
“Kürtçe ‘Dido’ söylemek zamanıdır diyerek, ırkçılığa karşı Karadeniz’deydik” başlığı ile hazırlanan metinde herkesin bulunduğu yerden düşmanca yaklaşma yerine birbirini anlamak için çaba göstermesi gerektiğine dikkat çekildi. Aydınlar amaçlarını ise “Ülkemizde herkesin bulunduğu yerden bu düşmanca yaklaşımlara karşı koymasının önemi ve sorumluluğunu anlatmak istedik. Çünkü; bu derdi analarımıza kardeşlerimize, aynı havayı solumuş, aynı ekmeği bölüşmüş olmanın ortak diliyle anlatmak ve tüm ülkeye örnek oluşturmak istedik” sözleriyle anlattı. Metinde ayrıca Kürt işçilerin durumunun bundan sonrada takip edileceği belirtildi.
Karadeniz’in Aydınlık Yüzleri fikrinin imzacılarından Dilek Dindar, bölgede yaptıkları ‘kardeşlik gezisini’ anlattı. Son yıllarda Türkiye’de ve özelde Karadeniz’de yükselen bir şovenizm olgusuna dikkat çeken Dindar, bunun içerden değil, dışardan beslenen bir olgu olduğunu söyledi. Dindar, “Özellikle Kürt Sorunu çerçevesinde tetiklenen bir durum bu. Son yıllarda özellikle fındık toplamak üzere gelen Kürt işçilerine kimliklerinde dolayı uygulanan baskılar, insanlık dışı yaşam koşulları. Son olarak Giresun’da yapılan ve basına yansıyan bir zirvede alındığı iddia edilen kararlar bizleri kaygılandırdı. Yaşananları sindirememişken, bu akıl almaz kararların iddiasına bile tahammül edemezdik. O nedenle hızla Karadenizli sanatçılar, aydınlar bir araya gelip konuya dair ortak bir metin hazırladık. Ve ortaklaşan sözümüzü kendi analarımıza kardeşlerimize kendimiz anlatalım; bu iddianın gerçekliğini gidip yetkililere soralım ve asla izin vermeyelim dedik. Kentlerimizin yerel yönetimleri ve tüm kurum yetkilileri, sendikalar, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleriyle soruna dair bir araya gelip, bu ırkçı yaklaşımların önünü keselim istedik. Böylece yola koyulduk. Giresun’da Fındık ektik illa ki barış toplayacağız” dedi.
Karadeniz’de yaşananların ülke gerçeğinin bir yansıması oluğuna işaret eden Dindar, “Çözüm elbet öncelikle silahların susmasında. Halklar arası düşmanlık, silahların gölgesinde besleniyor. Karadeniz’deki fındık işçileri özelinden bakarsak, silahların susması çok önemli. Çünkü bölgeye mevsimlik işçi olarak gelenlerin hemen büyük çoğunluğu son 30 yıldır yaşananlar nedeniyle yoksullaşan Kürt işçileri. Köyleri boşaltılan, çalışma alanları yok edilen savaşın gölgesinde yoksullaşan kişiler. Giderek yoksullaşan Karadenizlilerle karşı karşıya getiriliyorlar. Yoksul yoksulu ötekileştiriyor” diye konuştu.
Evrim Kepenek
ÖNCEKİ HABER

77 ürün kanserojen özellik taşıyor

SONRAKİ HABER

22. Uluslararası Gençlik Kampı başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...