04 Ağustos 2010 00:00

Valiliğe Feqiyê Teyran, belediyeye Fekiye Teyran

VAN Belediyesi tarafından Şehir Park isminin Feqiyê Teyran Parkı olarak değiştirilmesi Van Valiliği tarafından geri çevrildi.

Paylaş

VAN Belediyesi tarafından Şehir Park isminin Feqiyê Teyran Parkı olarak değiştirilmesi Van Valiliği tarafından geri çevrildi. Daha önce Bahçesaray’da düzenlenen Feqiyê Teyran festivalinin tüm afişlerinde “q” ile “ê” harflerini kullanan İl Valiliği, kabul etmeme gerekçesini ise “ê” ve “q” harflerine bağladı.
9 Haziran’da Van Belediyesi Meclisinde Şehir Parkı isminin Feqiyê Teyran Parkı olarak değiştirilmesi kararı alındı. Kararın alınmasının ardından belediye Feqiyê Teyran Parkı’na tabelasını asarak meclis kararın onayı için valiliğe gönderdi. Geçen bir aylık sürenin ardından Van Valiliği, belediyeye parkın ismini onaylamadığı ile ilgili yazı gönderdi.
Daha önce Bahçesaray Feqiyê Teyran Festivali’nin afişlerinde ê ve q harflerine yer veren İl Valiliği, belediyenin kullandığı ê ve q harflerini kabul etmeyerek, adres ve numaralandırmaya ilişkin yönetmeliğin 24. maddesini gerekçe gösterdi. Valilik yazısında Feqiyê Teyran Park isminin ancak Fekiye Teyran olarak değiştirilmesi durumunda onay verebileceğini belirtti.
MECLİS ÜYELERİ KARARIN ARKASINDA
Kürtçe harfler, X, W, Ê ve Q harfleri daha önce Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Kültür Bakanlığı ve Van Valiliği tarafından ortaklaşa olarak 20-21 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Festivali afişlerinde kullanılmıştı. Resmi afişlerde Feqiyê Teyran olarak yazılan bölümde (q ile ê) harfleri kullanılırken, Haziran ayının Kürtçe olarak yazılan isminde ise Xıziran olarak (X) harfi kullanılmıştı. Van Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısında ele alınan valilik kararına tepki gösterildi. Belediye Başkanı Bekir Kaya, “Bir yere isim verilirken o dilin özüne göre yazılır. Biz Feqiyê Teyran yazarız vali ve resmi erkanın nasıl telafuz edeceği onların bileceği iştir. Aldığımız kararın arkasındayız” dedi. Daha sonra söz alan Belediye Meclis üyeleri, alınan kararın arkasında olduklarını açıkladılar.
(VAN)
ÖNCEKİ HABER

Ahlat kaymakamına tepki

SONRAKİ HABER

Patlamada yaşamını yitirenler için yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...