05 Ağustos 2010 00:00

Baydemirler işçisi yarını bekliyor

Baydemirler işçileri, Mısır ve İran’a dev tesisler kuran patronun sıra işçilerin ücretlerine ‘para yok’ diyor.

Paylaş

Baydemirler işçileri, Mısır ve İran’a dev tesisler kuran patronun sıra işçilerin ücretlerine ‘para yok’ diyor. AKP’nin sermaye yanlısı, işçi düşmanı politikalarından cesaret alan patron, işçileri ücretlerini Ocak ayından bu yana düzenli ödemiyor. Patron son olarak işçilere Cuma günü ödeme yapacağı sözünü verdi. Bu nedenle işçiler heyecanla yarını bekliyor.
2005 yılından bu güne fabrikada neyle karşılaşacağını bilmediklerini, geçen her günün bir öncekini aratır duruma geldiğini belirten işçiler, patronun işçilere yönelik saldırıları yoğunlaştırdığını belirtiyorlar. İşçilerin üç aylık ücret ve mesai alacakları hâlâ ödenmedi.
BAKKALIN MANAVIN ÖNÜNDEN GEÇEMEZ OLMUŞLAR
Eve giderken bakkalın, manavın ve kasabın önünden geçemez olduklarını söyleyen işçiler, “patron için durum böyle değil, bırakın bir ay, patronlar ve hükümet, meclistekiler gelsin bizim gibi bir hafta yaşasınlar görelim, bakalım o zaman ne oluyor” diyerek patrona ve Hükümete tepki gösteriyorlar.
Geçtiğimiz Cuma günü Beylikdüzü fabrikasında B ve C vardiyası işçileri kart basmayarak iş bıraktılar. Bunun üzerine toplantı yapan müdürler, avans çıkartıp, bu Cuma günü ödeme sözü verdiler. Son birkaç yılda ücretler ve iş yerindeki baskılar sonucunda çeşitli eylemler yapan işçiler, durum böyle girerse eylemlerin kaçınılmaz olacağını söylüyorlar.
ESAS OLAN HAKLARI SAVUNMAK
Fabrika içinde her işçinin aynı düşünmediğini, zorluklar karşısında iş akdini feshetme yoluna giden arkadaşları olduğunu kaydeden işçiler, “Biz onlara gitmeyin burada ne yapılacaksa yapalım diyoruz fakat yine de gidenler oluyor. Esas olan fabrikada kalıp haklarımızı savunmak ve almaktır” diyorlar.
İşçiler, eylem yapınca herkese 150 TL avans vermek zorunda kaldıklarını hatırlatıyor. Fabrikada eski işçilerin daha temkinli, yeni gelen işçilerin ise fazla kaybedecekleri bir şey olmadığını düşündükleri için daha közü kara davrandıklarını belirten işçiler, eski ve yeni ayrımı yapmadan birleşmek gerektiğini vurguluyorlar.
PATRONUN TAKTİĞİ
Patronların taktiğinin ücretleri zamanında vermeyerek, işçiler üzerinde bıkkınlık yaratıp, onların kıdem ve ihbar tazminatlarını almadan gitmelerini sağlamak. Patronun bu tutumu karşısında gidenler oluyor, kimileri dava açıyor.
Fabrikanın personel müdürünün ücretleri zamanında vermek bir lütufmuş gibi işçilere ücretleri zamanında vermeleri durumunda tam disiplin uygularız diyerek tehdit ettiği de iddialar arasında.
PARA YOK DİYOR YENİ MAĞAZALAR AÇIYOR
Bundan beş yıl önce işçilerde patrona karşı bir güven olduğunu belirten işçiler şöyle konuştu: “Artık bu ortadan kalktı. Çünkü para yok diyor, yeni mağazalar açıyor, yeni ihracat yapacağı ülkeler buluyor. Mısır ve İran’a dev tesisler ve fabrikalar kurdu. Para yok demesinin inandırıcılığı yok. Zaten fabrikada kimse buna inanmıyor.” Patronun gazete ve TV’lerde fabrikayla ilgili çıkan haberlere çok sinirlendiğini belirten işçiler, “‘Bizi dünyaya rezil ediyorsunuz’ diyor. Kendi fabrikaları dünya markası, bu nedenle çıkan haberler problem oluyor” dediler. Patronun daha önce atılan işçilerden zaten memnun olmadığını söylediğini kaydeden işçiler, “bizlerden memnun değil, bunu açıkça söyledi. Eğer iş bulma sorunu olması, patron bu kadar rahat davranamaz. Bizler de patrona dünyanın kaç bucak olduğunu gösteririz” diyorlar.
Fabrikada gözler Cuma gününe çevrilmiş durumda. Yarın ödemeler yapılmazsa yeniden iş bırakma ve kart basmama eylemlerini gündeme gelebileceği belirtiliyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Seyit Aslan - Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

MAS-DAF’TA İŞÇİ KIYIMI SÜRÜYOR!

SONRAKİ HABER

“TEĞET’İN” YIKIMI 1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...