07 Ağustos 2010 00:00

Pakistan’da kolera korkusu

PAKİSTAN’da etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı şiddetli selin ardından ülkede kolera korkusu baş gösterdi.

Paylaş

PAKİSTAN’da etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı şiddetli selin ardından ülkede kolera korkusu baş gösterdi.
Alman Kızıl Haçı’nın başkent İslamabad’da bulunan bürosunun müdürü Dirk Kamm bölgeden kolera şüphesi taşıyan birçok vaka bildirildiğini kaydetti. Yardım kuruluşları, 3 milyondan fazla kişinin selden etkilendiğini tahmin ediyor. Hayatını kaybedenlerin sayısıysa bin 500’e yükseldi. Ülkede 3 milyondan fazla kişiye acil yardım ulaştırılmasını bekliyor.
Başkent İslamabad ile Peşaver kentleri arasında bulunan bir ana caddedeyiz. Caddenin bir şeridi ulaşıma kapatılmış. Her şeyini kaybetmiş on binlerce kişiyse emniyet şeridinde kümeler halinde bekleşiyor. Selden sadece canlarını kurtarabilen afetzedelerin gözü gelecek yardımda. Bir afetzede şunları kaydediyor: “Burada en az 200 çadıra ihtiyacımız var. Elimize çok az yiyecek geçiyor. Başımızın üstünde bir çatımız, herhangi bir korunağımız yok. Üstelik hayvanlarımız da aç.”
Pakistan’daki afet bölgesinde 3 milyondan fazla kişi aynı kaderi paylaşıyor. Selden etkilenen bölgelerin büyük bölümünde halihazırda geçim sıkıntısı çeken çiftçiler yaşıyordu. Selle birlikte bu çiftçiler ellerindeki mahsulü de kaybettiler. Üstelik bu bazılarının çok kısa bir zaman zarfında yaşadığı ikinci büyük yıkım oldu.
Özellikle, Svat Vadisi’nde yaşayanlar zor durumda. Bir dönem Taliban baskısı ve çatışma altında kalanlar, şimdi sel felaketinde yaşam mücadelesi veriyor. Eskiden gözde bir tatil mekanı olan Peşaver’de bir çok bölge, Pakistan ordusunun Taliban ile mücadelesinde büyük hasar görmüştü. Çatışmalar sırasında buradan ayrılmak zorunda kalanlar geri döndüklerinde büyük bir harabeyle karşılaşmıştı. BM’nin Pakistan bürosundan Nicki Bennett manzaranın bugünküyle neredeyse birebir aynı olduğunu belirtiyor: “Selden etkilenenlerin büyük çoğunluğu geçtiğimiz yıl da büyük sorunlarla karşı karşıya kalmıştı. Başka bölgelere sığınmak zorunda kalan bu kişiler geri döndüklerinde köylerini yerle bir edilmiş bir halde buldu. Bu insanlar 6 ila 8 aydan bu yana hayatlarını yeniden inşa etmeye çalışıyorlardı. Sonra sel geldi. Bekledikleri ilk hasadın seller tarafından alınıp götürülmesi büyük bir yıkım.”
HALK TEPKİLİ
Taliban’ın bu durumdan faydalanarak bölgede yeniden güçlenmesinin önüne geçilmesi için hükümete önemli görevler düşüyor. Ancak beklenen yardımların gecikmesi nedeniyle halkın hükümete öfkesi giderek büyüyor. Bir çiftçi yaşadıkları hayal kırıklığını şu sözlerle özetliyor: “Çok büyük kayıplar verdik. Sürülerimiz telef oldu. Birçok insan öldü. Evlerimiz zarar gördü. Hükümetten tek alabildiğimizse; o da eğer şanslıysak bir çadır. Onun dışında bize yardım edenlerin hepsi sizin bizim gibi insanlar.”
Son günlerde felaket bölgesinde bombalı saldırılar da gündelik hayatın bir parçası haline geldi. Saldırıların sorumlusu olarak Taliban gösteriliyor. Uzmanlar Taliban militanlarının iç bölgelere sızdığını tahmin ediyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Japon tankerindeki patlama: ‘Kaza değil saldırı’

SONRAKİ HABER

İsveç’te mevsimlik işçiler uzun yürüyüşte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...