11 Ağustos 2010 00:00

ABD ordusu işgallerle büyüdü

Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan ordusunun 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra büyüdüğünü ve yeni süreçte ...

Paylaş

Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan ordusunun 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra büyüdüğünü ve yeni süreçte ihtiyaçları bunu dikkate alarak düzenlemek istediklerini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri, askeri operasyonlarla cephe ihtiyaçlarına ayrılan kaynakları artırabilmek için, başlıca on askeri komutanlıktan birini ve savunma harcamalarında başka kalemleri kesmeye hazırlanıyor.
Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Müşterek Kuvvetler Komutanlığı’nın kapatılacağını açıkladı. Müşterek Kuvvetler Komutanlığı’nda yaklaşık beş bin kişi çalışıyor ve burada Amerika’nın farklı ordu birimlerine mensup kişiler beraber çalışmak üzere eğitiliyor.
Ayrıca Pentagon’un dışarıdan görevlendirdiği sözleşmeli çalışanların sayısını gelecek yıldan itibaren yüzde 10 azaltılacak, general ve amiral sayısı da düşürülecek.
KAYNAKLAR CEPHE OPERASYONLARINA
Robert Gates bu şekilde savunma bütçesinde önümüzdeki beş yılda 100 milyar dolara yakın tasarruf etmeyi hedefliyor. Bu kaynakların ise cephe operasyonlarına aktarılması hedefleniyor.
Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, Amerikan ordusunun 11 Eylül 2001’deki saldırılardan bu yana çok büyüdüğünü ve maliyetinin arttığını söyledi. Gates, “Taşeronlara aşırı bağımlılığımızı azaltmak için atılan adımları tatmin edici bulmuyorum” dedi.
İlk olarak 2006 yılında George Bush’un göreve getirmiş olduğu Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan ordusunun “yönetim tarafı ağır çeker” durumda olduğunu belirterek, 50 general ve amiral kadrosunun kapatılmasını önereceğini duyurdu.
Savunma Bakanı, amacının bütçeyi kesmek değil, öncelikleri yeniden şekillendirmek olduğunun altını çizdi.
Amerikan Savunma Bakanlığı 2010 yılı için 700 milyar doları aşan harcamaları ile, dünyanın en büyük bütçeli askeri gücü durumunda.
Gates’in açıklamaları, kararın seçim bölgelerindeki askeri üslerde iş kayıplarına yol açabileceğini düşünen Kongre üyelerinin tepkisiyle karşılandı.
Temsilciler Meclisi’nin Silahlı Kuvvetler Komisyonu’ndan Cumhuriyetçi Buck McKeon, “Gates ve ekibinin komisyonu bu adımların ülke savunmasını zayıflatmayacağına ikna etmesi gerek” dedi. Virginia’dan Demokrat Senatör Mark Warner da eyaletindeki Müşterek Kuvvetler Komutanlığı’nı lağvetmek için hiç bir akılcı neden göremediğini söyledi.
OBAMA’DAN DESTEK
Başkan Barack Obama ise yayınladığı açıklama ile Gates’in çabalarını desteklediğini belirtti ve bunları Pentagon’da modernizasyon çabalarının bir parçası olarak ifade etti.
ABD, 11 Eylül saldırılarını gerekçe göstererek Afganistan ve Irak’ı işgal etmiş, bu süreçte birlikte Amerikan askeri personel sayısı da artırılmıştı. Gates’in, yeni düzenleme ile beş yılda elde etmeyi planladıkları 100 milyar dolara yakın kaynağın, cephe operasyonlarına aktarılmasının hedeflendiği açıklaması ise, Obama döneminde de cephe operasyonlarının hız kesmeden, hatta artarak devam edeceği biçiminde yorumlandı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail Hariri’yi izliyordu

SONRAKİ HABER

Belediyeden EMEP’e ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...