19 Ağustos 2010 00:00

Türkiye Barış Meclisi:‘Barış için belki son fırsat’

TÜRKİYE Barış Meclisi (TBM), kalıcı ateşkes ve Kürt sorununun çözümünün olanaklı olduğunu vurgulayarak, “Barış için hâlâ şansımız var” dedi.

Paylaş

TÜRKİYE Barış Meclisi (TBM), kalıcı ateşkes ve Kürt sorununun çözümünün olanaklı olduğunu vurgulayarak, “Barış için hâlâ şansımız var” dedi.
Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Metin Bakkalcı yaptığı yazılı açıklamada, KCK ve Kongre Gel tarafından 20 Eylül’e kadar tek taraflı olarak alınan çatışmasızlık kararının “fırsat” olduğunu belirterek, “Belki de en sonuncu olabilecek bu fırsat hiçbir şekilde referandum, seçim ve oy hesaplarına ya da başkaca dar siyasal çıkarlara heba edilmemelidir” dedi.
Bakkalcı, son bir yıl içinde yaşanan Kürt siyasetçilerin tutuklanması, DTP’nin kapatılması, siyaset yasaklarının getirilmesi, Ahmet Türk’e saldırılması, bazı illerde Kürtlere yönelik saldırıların artması, Kandil’den ve Mahmur’dan gelen barış elçilerinin tutuklanması gibi olayları hatırlatarak, sonrasındaki çatışma süreciyle birlikte ölümlerin artmasının toplumu çaresizlik içine ittiğine, barış umutlarının büyük ölçüde kırılmasına yol açtığına dikkat çekti.
Statükocu güçlerin çözüm sürecine direnç gösterdiğini belirten Bakkalcı, AKP iktidarının da “Kürt sorununun çözümünü sadece kendisinin yararlanabileceği bir siyasal rant süreci olarak gören tutarsız politikalarını” eleştirdi.
İYİ DEĞERLENDİRELİM
Bakkalcı, “Yitirilen 40 binden fazla can, anaların kan ağladığı cenaze törenleri, yürek yakan ağıtlar, kuşaktan kuşağa yaşanan travmalar, ekolojik tahribat, eğitime sağlığa harcanması gerekirken silahlara yatırılan milyarlarca lira”nın çözümsüzlük politikalarının ağır sonuçları olduğuna dikkat çekti.
KCK ve Kongre Gel tarafından 20 Eylüle kadar tek taraflı olarak alınan çatışmasızlık kararını değerlendiren Bakkalcı, “Ülke barışı ve çözüm açısından çok kritik öneme sahip bu umut ışığının, bu fırsatın başta siyasal iktidar olmak üzere devlet güçleri ve tüm toplum tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini” belirtti.
Türkiye Barış Meclisi’nin Kürt sorununun barışçıl, demokratik ve adil biçimde çözümü için “Ayrımcılık ve hukuksuzluklara son vermek ve ülkeyi daha fazla demokratikleştirmek” gerektiği önerisini tekrarlayan Bakkalcı, Kürtler ve siyasi temsilcileri devre dışı bırakılarak çözümün mümkün olmadığının altını çizdi.
“Barış ve çözüm süreçlerine katkı sunma imkanına sahip tüm toplumsal dinamik ve kesimler ile, Abdullah Öcalan da dahil olmak üzere hiçbir kişi, kurum ve oluşum görmezden gelinmeksizin, diyalog kurulması ve şeffaf bir şekilde müzakerelerin sürdürülmesi bu sürecin olmazsa olmazıdır” diyen Bakkalcı, askeri operasyonlara derhal son verilerek, tek taraflı çatışmasızlık halinin çift taraflı kalıcı ateşkese dönüştürülmesi çağrısı yaptı.
(Ankara/
EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dikkat mayın var!

SONRAKİ HABER

Artık sorumluluk hükümette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...