24 Ağustos 2010 00:00

Iğdırlı üreticilerin farelerle başı dertte

Sebze ve meyve üretimi ile Doğu’nun Çukurova bölgesi olarak bilinen Iğdır’da üreticilerinin başı son günlerde farelerle dertte.

Paylaş

Sebze ve meyve üretimi ile Doğu’nun Çukurova bölgesi olarak bilinen Iğdır’da üreticilerinin başı son günlerde farelerle dertte. Üretim için bu yıl iyi iklim koşulları olduğuna dikkat çeken üreticiler, farelerle mücadele ediyor.
Doğunun Çukurova bölgesi olarak bilinen ve bir zamanlar Türkiye’nin Pamuk ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan, şimdilerde ise bölgenin sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan Iğdırlıların, son günlerde başı ürünlerine zarar veren farelerle dertte. Çok sayıda sebze üreticisi zor durumda kalırken, haşerelerle mücadele etmek için verilen ilaçların da Tarım Müdürlüğü tarafından paralı verilmesi üreticilerin tepkisine neden oluyor.
‘ÜRETİM ÇOK İYİ ANCAK FARELERLE BAŞIMIZ DERTTE’
Yıllardır Iğdır Ovası’nda sebze yetiştiriciliği yapan Yılmaz Altan, bu yılki iklim koşulları nedeni ile üretimin çok iyi olduğunu, ancak fare istilasının üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi. Altan, “Ben burada kavun ve karpuz üreticiliği yapıyorum. 15 dönüm ektim ve dönüm başına 2 ton ürün elde ettik. Satışlarda çok iyi, istenilen fiyatlarda veriyoruz. Ancak bu yıl adeta tarlalarımız fare istilasına uğradı. Bütün ovada her yerde çiftçiler bu yönden dertli. Benim sadece bu yıl yaptığım hesaplamada 5 ton ürünüm fareler nedeni ile çöpe gitti. Bu yılki verim iyi olmasaydı sanırım biz burada bulunan binlerce üretici fare istilası yüzünden devletin kapısına dayanacaktık” dedi. Farelerle mücadele etmek için Tarım İl Müdürlüğü’ne gittiklerini ve müdürlük tarafından para karşılığında kendilerine ilaç verildiğini aktaran Altan, “Biz burada üreticiler zaten doğal bir felakete uğradık, farelerin istilası ile karşı karşıyayız. Tarım Ziraat Müdürlüğü’nden gelenler bize ilaçları para ile veriyor. Kaldı ki verdikleri ilaçlarda bir işe yaramadı. Farelerin sayısında herhangi bir azalma görmedik” diyerek zirai ilaçların ücretsiz verilmesini istedi.
‘PAMUK FABRİKASI SALÇA FABRİKASINA DÖNDܒ
80 yıldır Iğdır Ovası’nda yaşayan Abdullah Yılmaz ise, Iğdır Ovası’nda pamuk yerine artık sebze ve meyve bahçelerinin oluştuğuna dikkat çekiyor. Yılmaz, “Bir zamanlar bu ovalar komple pamuk tarlalarıyla örtülüydü. Türkiye’nin pamuk ihtiyacının büyük bir bölümü buradan karşılanırdı. Zamanla pamuk para etmemeye başlayınca artık buradaki üreticiler ağaç dikti, meyve ve sebze bahçeleri oluşturmaya başladı. Ve günümüzde artık pamuk üretilmiyor. Bir zamanlar pamuk fabrikaları vardı burada şimdilerde ise salça ve konserve fabrikaları var” diye konuştu.
‘TÜRKİYE’DEKİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BİZE YARADI’
Türkiye’nin bir çok yerinde meydana gelen sel ve dengesiz yağışlar nedeni ile satışların arttığına dikkat çeken Bahri Tenlik adlı üretici de, şunları söyledi: “Biz burada Kars, Ağrı, Van, Ardahan, Iğdır başta olmak üzere bütün bölge illerine satış yapıyoruz. Bu sene bir çok ilde yağışlar nedeni ile üreticilerin ürünleri zarar gördü. Bize ise bu yağışlar yaradı diyebiliriz. Çok sağlıklı ürün elde ettik bu yıl ve fiyatlarda da düşüş yaşanması gereken yerde artış oldu. Şu anda bu durumdan çok memnunuz, sadece farelerle başımız dertte. Eğer fareler olmazsa kârımız çok daha fazla olacaktı.” Serkan Yurdakul adlı üretici ise, “Farelerle gerçekten başımız bu yıl büyük dertte. Nasıl baş edeceğimizi bilemiyoruz, daha önce ilaç attık ancak çözüm olmadı” dedi. (Iğdır/DİHA)
Ubeydullah Hakan
ÖNCEKİ HABER

Dersim’de Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı

SONRAKİ HABER

‘Kameralı takip özel hayatın gizliliğine aykırı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa