24 Ağustos 2010 00:00

CHP’Lİ AYHAN GDO BİLİM KOMİTLERİNİ SORDU

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, GDO’lu ürünler üzerine çalışan bilim komitelerinde AKP iktidarının kadrolaştığını...

Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, GDO’lu ürünler üzerine çalışan bilim komitelerinde AKP iktidarının kadrolaştığını iddia ederek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker’e, “Yapılan düzenlemelerle hangi çevrelere çıkar sağlanmıştır” diye sordu.
Ayhan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanmasın istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergesinde, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile ilgili olarak son bir yılda; 1 yasa, 3 yönetmelik ve 3 yönetmelik değişikliği yapıldığını hatırlatan Ayhan, Bakan Eker’e şu soruları yöneltti:
“İnsan sağlığı açısından taşıdığı riskler ortadayken, Hükümetin GDO’lu ürünlerin ithalatı konusundaki ısrarının gerekçesi nedir? Konuyla ilgili yasal düzenlemeler tamamlanmadan, yönetmeliklerin alel acele çıkartılmasının gerekçesi nedir? Yapılan bu düzenlemelerle hangi çevrelere çıkar sağlanmıştır? 2009-2010 yılında ithal edilen GDO’lu ürün miktarı nedir? Hangi ülkelerden ithal edilmiştir? Bu ithalat karşılığında ne kadar döviz ödenmiştir?
Bir zamanlar Dünyanın önemli tarım ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, tarımda giderek dışa bağımlı hale getirtilmesinin nedenleri nelerdir? Bu durumun düzeltilmesi için alınan somut ve kalıcı önlemler nelerdir? 2005-2010 yılları arasında organik tarımın gelişmesi için ayrılan kaynak miktarı nedir? Organik tarımın, toplam tarım içerisindeki payı nedir? AB ülkelerinde bu oran nedir? BİO Güvenlik Kurulu’nda tarım ve gıda ile ilgili odalardan ve diğer sivil toplum örgütlerinden üye bulundurulmamasının nedeni nedir? İnsan sağlığını ve toplumun her kesimini doğrudan ilgilendiren bu tür bir komisyonda, konuyla ilgili sivil toplum örgütü temsilcilerinin bulunmaması doğru kabul edilebilir mi? Bu konuda yeni bir düzenleme yapılacak mıdır? Biyogüvenlik Kurulu’na bağlı olarak çalışacağı, TÜBİTAK, üniversiteler ve araştırma enstitülerinde görev alan uzmanlardan meydana gelecek komitelerin üyeleri ve uzman listelerinin kamuoyuna açıklanmamasının nedeni, AKP’nin kadrolaşma konusunda yürüttüğü çalışmalardan mı kaynaklanmaktadır? İnsan sağlığı açısından büyük önem taşıyan kurul ve komitelere partizanca atama yapılması doğru mudur? Ülkemizde kanser vakalarının her geçen yıl hızla artmasında GDO’lu ürünlerin payı nedir? GDO’lu ürünler nedeniyle bu hastalığa yakalanan ve yaşamını yitirenlerin vatandaşlarımızın sorumlusu kim olacaktır? GDO’lu ürünlerle halkımızın zehirlendiği iddiası doğru mudur?” (ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Pazar için imza kampanyası

SONRAKİ HABER

Zeytinburnuspor’un ‘rehin’ isyanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...