24 Ağustos 2010 00:00

KPSS’ye suç duyurusu

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) KPSS ...

Paylaş

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) KPSS ile ilgili yaşanan tartışmalar nedeni ile Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik ve ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan hakkında suç duyurusunda bulundu.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk dün Adliye önünde yaptığı açıklamada KPSS de soruların çalındığı iddiasının incelenmesini, yapılacak 30 bin öğretmen atamasının da tartışmalar netleştirildikten sonra yapılmasını istedi. Koncuk, Hüseyin Çelik’in tartışmaların ardından sesiz kaldığına dikkat çekerek, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın da kesin bir hükümle “Asla böyle bir şey yok” demesine tepki gösterdi. Yarımağan’ın iddiaların üzerine gitmesi gerekirken konu ile ilgili araştırma yapacak kişilerin fikirlerini etkileyecek açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Koncuk, devlet yöneticileri ve ÖSYM başkanının konunun üzerine gitmelerini istedi.
‘120 SORUDA 120 NET TESADÜF DEĞİL’
Sınava giren 10 evli çiftin 120 soruda 120 net yapmasının hiçbir tesadüfî açıklamasının olmadığını ifade eden Koncuk, KPSS’den aldığı 43 puanla atanan Yahya Erdoğanlı’nın da atanmasının şaibeli olduğuna dikkat çekti.
Biyoloji branşında öğretmen görevlendirmede en düşük puanın 85,423 olduğunu belirten Koncuk, AKP Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk ile Yahya Erdoğanlı’nın akrabalık ilişkilerinin olduğuna işaret etti. Koncuk, şaibeli atanmanın gerekçesinin de bu akrabalık ilişkisi olduğunu dile getirdi. On binlerce kişin, beklediği puanının çok altında puanlar aldığı söylentilerinin de çok yaygın olduğunu belirten Koncuk, “Bu kadar şaibe varken 30 bin öğretmen ataması yapılıyor. Sınav iptal edilirse bu kadar atama ne olacak. Atamalar şuan için durdurulmalı” dedi.
Dayısı, amcası her hangi bir akrabası devlet görevlisi olmayan birçok insana haksızlık yapıldığını ifade eden Koncuk, “Ramazan ayında bu kadar insanın hakkını helal etmiyoruz” dedi.
Açıklamanın ardından Koncuk Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ile Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik hakkında suç duyurusunda bulundu.
(Ankara/EVRENSEL)


KPSS İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTENDİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TBMM Başkanlığı’na verdiği önerge ile KPSS sınavıyla ilgili iddiaların araştırılması, şüphelerin ortadan kaldırılması ve kamuoyunu tatmin edebilecek bir açıklamamın yapılabilmesi için Meclis araştırılması açılmasını talep etti.
1 Ekim’de Meclis açıldığında Köktürk’ün önergesi kabul edilirse Meclis’te KPSS sınavı ile ilgili iddiaları araştırmak üzere komisyon kurulacak.
KPSS sonuçlarıyla ilgili kuşkuların giderilmelisini isteyen Köktürk, şöyle dedi:
“Bu konuda kamuoyunu tatmin edecek bilgilendirme yapılmalıdır. Bu konuda izlenecek en uygun yol TBMM’de bir araştırma komisyonu kurularak kamuoyunda dillendirilen tüm iddiaların araştırılması olacaktır.”
AKP Hükümeti döneminde tapılan KPSS’nin kandırmacadan ibaret olduğunu, formaliteden ibaret olan bu sınavlarla, iş ve aş savaşımı veren 100 binlerce gencin umutlarının sömürüldüğünü iddia eden CHP’li Köktürk, önergesinde şöyle dedi:
“KPSS’nin şampiyonu bazı adayların eş, kardeş ve arkadaş olduğunun ortaya çıkması, ÖSYM’de bazı cemaat ilişkilerini ve soruların el altından belli kesimlere servis edildiği görüşünü güçlendirmektedir. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ‘kanun önünde eşitlik’ öngören 10. maddesine aykırıdır. ‘Herkesin, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğuna’ vurgu yapan Anayasa’nın söz konusu maddesine göre, ‘devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.’ Aksi halde, yaşanan bu durum, devlete güveni zedelemektedir”

KPSS’de yeni iddia; puanlar çalındı

KPSS’ye ilişkin iddialara bir yenisi eklendi. Son iddiaya göre ÖSYM’deki veri tabanından puanlar çalındı.
Son günlerde KPSS ile ilgili yeni bir iddianın olduğu mailler dolaşmaya başladı. Bu ayın sonunda yapılacak öğretmen atamalarında hangi öğretmenlik en son alanında hangi puanla alacağına dair bazı dosyaların dolaştığı belirtilen maillerde, “Bu dosyanın dolaşması ÖSYM’den puanların çalındığının göstergesidir” deniyor.
Mailde ayrıca, “Puanlar üzerinde oynama yapılarak belli isimler öğretmenliğe alınacaktır” ifadesi yer alıyor.
Öğretmen atamalarının henüz yapılmamasına karşın öğretmen alacak alanların en son kaç puanla öğretmen alacağına ilişkin bazı dosyalar internette paylaşılıyor. Adaylar, bu puanların ÖSYM’den çalınarak hazırlandığı ve adayların puanlarında oynamaların yapılabilme ihtimaline dikkat çekiyor.
Akşam gazetesinin haberine göre konuya dikkat çeken bazı adaylar yeni bir iddiada bulunarak, maillerinde şu ifadelere yer veriyor; “Yaşanmış olan onca skandaldan sonra, son 2 gündür internette dolaşan branş sıralamalarının yüzlerce öğretmenin puanının küsuruna kadar doğru olduğunun sınanmasıyla, verilerin ÖSYM’den çalındığı kesinleşmiştir.
Puanların ÖSYM veri bankasından çalınabilmiş olması, değiştirilebileceğinin de/ değiştirildiğinin de göstergesidir. Artık bu kadar alenen ortada olan suçların cezalandırılması ve adayların mağduriyetinin giderilmesi için atamada yürütmenin durdurulması zaruriyeti doğmuştur.”
SORUŞTURMA İLERLEMİYOR
KPSS’de ortaya atılan şaibe iddialarıyla ilgili olarak ÖSYM, geniş çaplı bir soruşturma yürütüyor. ÖSYM uzmanları ve illerde görev yapan uzmanlardan destek alınarak yapılan araştırmada sınavda yüksek puan alan yaklaşık 2 bin kişinin sınav sonucunun değerlendirmeye alındığı öğrenildi.
Soruşturma ise eldeki tek delilin farklı illerde ve salonlarda sınava giren 350 kişinin tüm soruları doğru yanıtlaması olduğu ifade ediliyor. bu delilin ÖSYM kaynaklarınca yeterli olmadığı da belirtiliyor.
EMNİYETTEN YARDIM
Bu durumun araştırıldığını belirten yetkililer, kopya iddiasının netlik kazanmadığını vurguladı. Soruların çalınıp çalınmadığına ilişkin olarak da yürütülen soruşturma kapsamında ÖSYM’nin Emniyet güçlerinden de yardım isteyebileceği belirtiliyor.
ÖSYM’nin bu hafta içi de açıklama yapması bekleniyor. KPSS’ye ilişkin forumlarda ve mail ortamında onlarca TC Kimlik Numarası dolaşırken, burada suçlanan isimlerden henüz bir açıklama gelmemesi de dikkat çekiyor.
(HABER MERKEZİ)

KPSS’deki iddialara dair soruşturma

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, binlerce üniversite mezununun umudu olan ve günlerdir tartışılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya çekildiği ve soruların çalındığı iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.
ÖSYM tarafından 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan KPSS'de kopya çekildiği iddiaları ÖSYM'yi ve gündemi etkilemeye devam ediyor. Bugün Türk Eğitim-Sen'in ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, KPSS'de kopya çekildiği ve soruların çalındığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.
Eğitim Bilimleri testinde 350 kişinin 120 sorunun tümünü doğru olarak yanıtlaması, KPSS'nin Eğitim Bilimleri testinde dört çiftin 120 sorunun tamamını doğru yanıtladığı ve aynı dershanelerde görev yapan kişilerin tam puan almaları nedeniyle KPSS sonuçlarının açıklandığı günden itibaren kopya iddiaları devam ediyordu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, günlerdir kamuoyunu meşgul eden olaya ilişkin harekete geçerek resen soruşturma başlattı. Konuyla ilgili araştırma yapacak olan Başsavcılık, sendikaların ve sınava giren adayların suç duyurularını da soruşturma dosyasına ekleyecek.
Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan tarafından yürütülecek soruşturmada, önümüzdeki günlerde yetkililerin ifadelerine de başvurulması bekleniyor. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Hücre cezası için cezaevinde tutuluyor

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa