25 Ağustos 2010 00:00

Kayıt parasının yerini ‘zorunlu bağış’ aldı

Diyarbakır’da birçok okulda, “zorunlu bağış” adı altında alınan ve 200 TL’ye varan kayıt paralarına öğrenci velileri tepki gösterdi.

Paylaş

Diyarbakır’da birçok okulda, “zorunlu bağış” adı altında alınan ve 200 TL’ye varan kayıt paralarına öğrenci velileri tepki gösterdi. Milli Eğitim Müdürlüğü, “aidat” adı altında alınan paraların yasal olduğunu savunurken, Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan, aidat paralarının gönüllülük temelinde verilmesi gerektiğini belirttti
Yıllardır gündemden düşmeyen kayıt paraları yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması ile tekrar gündeme geldi. Diyarbakır’daki birçok okulda alınan ve adına ‘bağış’ denilen yöntemle para toplanmasına veliler isyan ediyor. Maddi durumu olmayan ailelerin ödemekte zorluk çektiği ve her ne kadar gönüllülük temelinde alınan bağışlar olduğu söylense de ailelere zorla kayıt parası ödetiliyor. Eğitime sınırlı bütçe ayrıldığı için okulların ödenek sıkıntısı yaşadığı ve bu sıkıntının giderilmesi için ailelerden belirli bir miktarda para alınıyor. Ödenek ayrılmadığı için elektrik ve su faturalarını ödemekte zorlanan okul yönetimleri faturayı yoksul ailelerden çıkarıyor.
‘BİR AY ONLARA ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM’
Bir çocuğunu liseye kaydedecek olan Ahmet Yalçın, kendisinden durumu olmadığı halde çocuğunun kaydı için 200 TL gibi fahiş bir para istendiğini söyledi. Asgari ücretle kiralık evde ve iki çocuk daha okutmaya çalıştığını ifade eden Yalçın, “Bu parayı yatırmazsam çocuğumu okula almayacaklarını söylediler” dedi. Yalçın bütün okullarda tebeşir ve kırtasiye malzemeleri gibi küçük bağışlarda bulunduğunu, ama bu kadar yüksek miktarda kayıt parasının ödenmesinin yasal olmadığını bildiği halde istenen parayı ödemek zorunda olduğunu söyledi.
‘KAYIT PARASI DEĞİL AİDAT!’
Çocuğunu okula kayıt yaptırmaya gelen ve 200 TL gibi yüksek ücret ile karşılaştığı için şaşırdığını söyleyen Ahmet Akyol adlı öğrenci velisi de, “Kayıt parasının yasak olduğunu ısrarla söyledik ama kayıt parası olmadığı aidat olduğunu söylediler” dedi. Her sene benzer sorunların yaşandığının altını çizen Akyol, “Her yerde bağıra bağıra söylüyorlar ‘Kayıt parası yasak’, ‘Kayıt parası alınmayacak öğrencilerden’ diyorlar ama gittiğimiz her yerde aidat parası olarak yine toplanıyor” dedi. Kardeşini liseye kayıt yaptırmaya gelen Fırat Yılmaz ise, her sene aynı manzaralar ile karşılaştıklarını belirterek, “Valla kayıt parası istediler biz de verdik. Ne yapalım mecburuz” diye konuştu.
‘EĞİTİM KALİTESİNİ BAĞIŞLAR ARTIRIR!’
Okullarda kayıt parasının alınmasına ilişkin telefon ile görüştüğümüz Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Öğretim Şubesi Sorumlusu Faysal Yaşar, okul aile birliklerinin “bağış” adı altında topladıkları paraların yasal olduğunu savundu. Yaşar, eğitime kalite getirme ailelerin göreviymiş gibi bu durumun çok doğal olduğunu ileri sürdü. Kendilerine zorla kayıt parası alındığına dair her hangi resmi bir başvurunun bulunmadığını söyleyen Yaşar, “Aileler isterlerse verir, istemezseler vermezler ama eğitimde kalitenin artması için bu paraların toplanması gerekiyor” görüşünü savundu.
(Diyarbakır/DİHA)

‘AKP, SAVAŞA DEĞİL EĞİTİM VE SAĞLIĞA BÜTÇE AYIRMALI’

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan, “Okullarda 200 -300 TL’ye varan aidatlar almak eğitim ve öğretimi bitirir” dedi. Karahan, aidat paralarının gönüllülük temelinde verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın gereken ödeneği ayırmadığını belirten Karahan “Bölgedeki savaşa değil eğitime ve sağlığa bütçe ayırması gerekiyor ama uzun süredir bir birini takip eden cumhuriyet hükümetleri hiçbir zaman eğitime sağlığa yeterli bir pay ayırmış değillerdir” dedi. Karahan, son olarak velilere seslenerek, “Bu tür yaşanan zorluklarda hak aramaları gerektiğini, gerekli bakanlıklara, Eğitim Sen şubelerine veya Milli Eğitim Kurumları’na başvurmaları gerekiyor” dedi.
İsmail Eskin
ÖNCEKİ HABER

Kanlı gözden korunmak için elleri temiz tutun

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...