26 Ağustos 2010 00:00

Mısır alım fiyatı ton başına 490 lira

TOPRAK Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, 2010-2011 dönemi için mısır müdahale alım fiyatını ton başına 490 TL olarak belirledi.

Paylaş

TOPRAK Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, 2010-2011 dönemi için mısır müdahale alım fiyatını ton başına 490 TL olarak belirledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ton başına ödeyeceği 40 lira prim ve diğer desteklerle birlikte söz konusu fiyat ton başına 543 liraya çıkacak. Alımla birlikte satış fiyatlarını da belirleyen TMO, 1 Ocak 2011’den itibaren TMO’dan mısır satışını ton başına 580 TL olarak yapacak. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, 2010-2011 dönemi mısır müdahale alım fiyatlarını açıkladı. Türkiye’de 2002 yılında 2.1 milyon ton olan mısır üretiminin, uygulanan politikalar sonucunda yüzde 100 artışla bugün 4 milyon ton seviyelerine yükselerek, tüketimi karşılayacak düzeye geldiğini vurgulayan TMO, bu yıl 9 Ağustosta Akdeniz Bölgesi’nde başlayan mısır hasadıyla birlikte TMO tarafından 11 Ağustos tarihinde taahhütname karşılığı alımlara başlandığı, bugüne kadar 6 bin 234 ton alım gerçekleştirildiği belirtildi.
FİYAT GERİLEDİ
Hasat başlangıcında Akdeniz Bölgesi’nde ton başına 470-475 TL olan piyasa fiyatlarının, hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte ton başına 455-465 TL’ye gerilediğini dile getiren TMO, müdahale alım fiyatı ve politikalarının açıklanması gerekliliğinin ortaya çıktığına işaret etti. Açıklamaya göre TMO, 2010-2011 dönemi için mısır müdahale alım fiyatını ton başına 490 TL olarak belirledi. Müdahale alım fiyatı belirlenirken, üretim miktarı, yurtdışı piyasalardaki gelişmeler, geçen yıl fiyatları, ikame ürün fiyatları, maliyet enflasyon oranı ve üretimin sürdürülebilirliği dikkate alındı. Bakanlığın 2010 yılında ton başına 40 TL olarak ödenecek prim ve diğer desteklerle birlikte mısır alım fiyatı ton başına 543 TL olacak. Kendisine yönelen bütün mısırı alacak şekilde hazırlıklarını tamamlayan TMO, satış fiyatlarını da belirledi. Ocak 2011 tarihinden itibaren TMO mısır satış fiyatı ton başına 580 TL olarak belirlendi.
SINIRSIZ ALIM YAPILABİLECEK
TMO’nun açıklamasında, bu kapsamda yeni hasat döneminde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden, belgeleri çerçevesinde sınırsız alım yapılacağı kaydedildi. Ödemelerin 30 gün içerisinde üretici banka hesaplarına aktarılacağını bildiren TMO, ürünü banka kartıyla teslim edenlere 20 gün içerisinde ödeme yapılacağını vurguladı. Ürününü emanete bırakan üreticilere, talepleri halinde yüzde 30 avans ödeneceğini kaydeden TMO, ürünün çekilmesi durumunda ise depo kira ücreti alınmayacağını aktardı. Makbuz senedine dayalı kredi sistemi çerçevesinde bankalardan kredi kullananların ürünlerini TMO’ya satmaları halinde, kredi faizinin yüzde 25’lik kısmının TMO tarafından karşılanacağını açıklayan TMO, kendi depolarında veya kiraladıkları depolarda ürün stoklayanların da yerinde emanet sistemi kapsamında makbuz senedi karşılığı kredi kullanabileceklerini bildirdi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

İthal etin fiyatına sınır

SONRAKİ HABER

Kağıt atık işçilerine yaşam hakkı tanınmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...