27 Ağustos 2010 00:00

Rimaks işçileri sendikal hakları için yol kesti

Rimaks Tekstil işçilerinin TEKSİF Sendikasında örgütlenme mücadelesi sürüyor. Firmanın Bartın’da bulunan fabrikasından atılan işçiler, işten atmaları protesto etmek için yol kapattı.

Paylaş

Rimaks Tekstil işçilerinin TEKSİF Sendikasında örgütlenme mücadelesi sürüyor. Firmanın Bartın’da bulunan fabrikasından atılan işçiler, işten atmaları protesto etmek için yol kapattı. İşçilerin eylemine esnaf da destek verdi. Eylem sırasında işçilerle jandarma arasında arbede çıkarken, işçiler mücadeleden geri adım atmamakta kararlı.
Haziranın başında Rimaks işçileri TEKSİF Sendikasına üye oldu. Yapılan çalışma sonucu fabrikada çalışan 450 işçinin 350’si sendikaya üye oldu. Bunu duyan patron ise önce 23 işçiyi işten attı. Ardından da 28 işçi daha jandarma tarafından servisten indirilerek işten atıldı. Böylece işten atılan işçi sayısı 51’e ulaştı.
Buna tepki gösteren işçiler Bartın Zonguldak karayolunun 5. kilometresinde oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı. Daha sonra Bartın Hükümet Caddesi’ne kadar yürüyüş yapan işçilere, çarşı esnafı da alkışlarla destek oldu.
İŞTEN ATILANLAR SİZİN ÇOCUKLARINİZ
Bartın eski belediye binası önünde açıklama yapan TEKSİF Düzce Bölge Sorumlusu Cemil Tınaz sözlerine şöyle başladı; “Burada Rimaks tarafından sendikalı diye işlerine son verilen işçi arkadaşlarımız sizlerin çocuklarıdır.”
Son yapılan düzenlemeyle 10 kişinin üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinin ücretleri bankaya yatırdığını dile getiren Tınaz “Maalesef aramızda öyle işverenler var ki, maaşı bankamatikten çektikten sonra 150-200 TL’yi geriye alıyorlar. Bizim bu olay burada duyulduktan sonra bu sendika bize de bulaşmasın diye o işten vazgeçildiğini duydum. En azından biz Rimaks’ın dışındaki birçok tekstil fabrikasında çalışan işçi arkadaşlarımıza bu sayede katkı sağlamış olduk. Bu 150 TL Bartın’ın içerisinde kalacaktır. Esnaflara burada harcanacaktır” diye konuştu.
PATRON CEZALANDIRILMALI
Rimaks tarafından işten atılan işçilerin hepsinin sendika üyesi olduğuna dikkat çeken Tınaz, bu durumun sendika karşıtlığını gözler önüne serdiğini ifade etti. Yasaya göre sendikalaşma nedeniyle işten atan patronun 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması gerektiğine dikkat çeken Tınaz, Rimaks patronunun Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasasıyla, yasalarıyla dalga geçtiğini ifade etti. Patron ile yaklaşık 4 defa görüşme yaptıklarını anlatan Tınaz, “Sendikaya karşı olmadıklarını söylüyorlar, masanın üzerinde elimizi sıkıyorlar, masanın altından tekme atmaya çalışıyorlar” dedi. Patronun samimi olmadığını söyleyen Tınaz, şöyle devam etti: “Bu ramazan ayında, Ramazan Bayramı arifesinde, okulların açılma sürecinde böyle bir insafsızlık ve vicdansızlık olmaz diyoruz.”
BAŞBAKANA ÇAĞRI
Başbakana, Bakanlar Kuruluna ve diğer yetkililere seslenen Tınaz, “İl il dolaşıp demokrasiyi daha fazla geliştireceğiz diye söyleyen Başbakanımız, anayasa değişikliği yapmak isteyen Başbakanımız ve iktidarımız bugün mevcut olan Anayasal haklarımızı kullanamazken bu anayasa değişikliğine arkadaşlarımız nasıl evet diyecekler” diye konuştu. (BARTIN)


ÖNCEKİ HABER

TAŞERON İŞÇİLER EYLEM YAPTI

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...