27 Ağustos 2010 00:00
ALLiANOi GOMULUYOR
İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Allianoi Antik Kentinin siltli kille doldurulmak yerine kumla doldurulduktan sonra baraj sularının altında kalmasına izin verdi. Kil yerine kum kullanılmasının antik kente daha fazla zarar vereceği bildirildi.
Çeşitli üniversitelerdeki öğretim üyeleri tarafından oluşturulan yeni bilim heyetinin 4 Ağustos 2010 tarihinde verdiği rapora uyan İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, antik kentin DSİnin önerisi doğrultusunda kumla kaplanarak korunmasına karar verdi. Kararın andından antik kentte ot temizliği çalışmaları başladı.
Gelişmeler üzerine Alliaoni Girişim Grubu üyeleri antik kente giderek inceleme yaptı. Antik kentteki gelişmelerin kaygı verici olduğunu söyleyen Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü İffet Diler, Kalabalık bir işçi grubu temizlik çalışmaları yapıyordu. Büyük hamamda bulunan suların tahliyesine başlamışlardı. Bu çalışmanın ardından restorasyon öğrencilerinin gelip duvarlarda güçlendirme çalışması yapacağını öğrendik diye konuştu.
Gelişmeler hakkında sağlıklı bilgi edinemediklerini ifade eden Diler, Bize bilgi vermekten kaçınıyorlar. Ancak öğrendiğimiz kadarıyla yeni bir bilim heyeti oluşturulmuş ve Kurul bu heyetin raporu ışığında bir karar vermiş. Bilim heyeti de daha önce Danıştay tarafından iptal edilen ve kalıntıların mille kaplanmasını öngören raporda küçük bir değişiklik yapmış, daha önce kalıntıların siltli kille kaplanması öngörülüyordu bu sefer kilin yerini kum almış. İşlemin durdurulması için en kısa zamanda mahkemeye başvuracağız dedi.
Allianoi Girişim Grubu üyelerinden Jeofizik Mühendisi Erhan İçöz ise, kum kullanmanın antik kente daha büyük zarar vereceğini söyledi.
Allianoinin kille kaplanarak sular altında bırakılmasına karşı 4 iptal, 2 yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını söyleyen Avukat Hilal Küey ise, Açılan bütün davalar Allianoi lehine sonuçlandı. Sadece 2009 yılında alınan karara karşı açtığımız dava sürüyor. Bütün bunlara karşın yine hukukun arkasına dolanarak yeni bir karar çıkartmışlar. Bunlar biraz dalga geçer gibi kil yerine kum yazıp aynı kararı alarak mahkeme kararın ihlal ediyorlar. Sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına görevi kötüye kullanmak suçundan suç duyurusunda bulunacağız dedi. (İZMİR)
Evrensel'i Takip Et