02 Eylül 2010 00:00

Hemşirelere aile hekimliği sürgünü

Aile Hekimliği uygulamasının başlamasının ardından Ankara’da sorunlar bitmiyor. Son olarak Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nde çalışan 20 hemşire çeşitli aile hekimliği merkezlerine görevlendirildi. SES Ankara Şubesi üyeleri sürgüne tepki gösterdi.

Paylaş

Aile Hekimliği uygulamasının başlamasının ardından Ankara’da sorunlar bitmiyor. Son olarak Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nde çalışan 20 hemşire çeşitli aile hekimliği merkezlerine görevlendirildi. SES Ankara Şubesi üyeleri sürgüne tepki gösterdi.
SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara, aile hekimliği uygulamasının ilk sonuçlarının “2.5 ay maaş alamayan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile toplama kampı niteliğindeki Toplum Sağlığı Merkezleri” olduğunu söyledi. Uygulama ile doktorlar, diş hekimleri, diyetisyenler gibi bazı meslek grupları atıl duruma düşerken, ebe hemşire, sağlık memuru ve laborantların kendi istekleri dışında aile hekimliğine geçmeye veya istifaya zorlandıklarını anlatan Kara, “Hastanelerde hemşire yetersizliğini her fırsatta dile getiren İl Sağlık Müdürü şimdi de Aile Hekimliği yamasını sağlamlaştırmak için, halkın sağlığını da hiçe sayarak, Aile Sağlığı Merkezlerinin ihtiyacını karşılamak üzere 20-30 yıllık hastane deneyimi olan hemşireleri kendi istekleri dışında geçici olarak Aile Sağlığı Merkezlerinde görevlendiriyor” dedi.
BEN YAPTIM OLDU ZİHNİYETİ
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Dışkapı Çocuk Sağlığı, Hematoloji ve Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Hastanesi, Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Yenimahalle Devlet Hastanesi gibi hastanelerin Ankara’nın en fazla hasta yüküne sahip olmasına karşın hemşire eksikliği çektiklerini belirten Kara, bu hastanelerde görev yapan deneyimli hemşirelerin 3 ay süreyle Aile Sağlığı Merkezlerinde görevlendirildiklerini söyledi. Kara, “Kişilerin rızası alınmadan, isimlerine değil de toplu onay çıkarılarak yapılmış olan bu Valilik Oluru Geçici Görevlendirme Yönetmeliği’ne aykırı bir şekilde yapılarak ‘ben yaptım oldu’ zihniyetinin bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
BAŞHEKİMDEN ‘FOSİL-PİLİǒ BENZETMESİ
Kara, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Mustafa Paç’ın geçici görevlendirmeleri desteklemesini eleştirerek, Paç’ın “fosilleri göndereceğim, yerine piliçleri alacağım” dediğini iddia etti. Başhekimin sözlerinin üyelerinin hem mesleğine, hem de kadın kimliğine açık bir saldırı olduğunu vurgulayan Kara, Paç’ın bu sözleri nedeniyle cezalandırılmasını ve görevden alınmasını istedi.
Hastanelerde hemşire ihtiyacı varken onlarca hemşireyi hastanelerden alıp Aile Sağlığı Merkezlerine görevlendirilmesi nedeniyle halkın sağlık hizmetine ulaşımının aksayacağını belirten Kara, doğacak sorunlardan Başhekimlik kadar, İl Sağlık Müdürlüğü ve Ankara Valiliği’nin sorumlu olacağını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Öğretmenleri ücretli çalıştırma fırsatçılığına tepki

SONRAKİ HABER

Kültür ve tarih mirası gömülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...