02 Eylül 2010 00:00

İstanbul’a ‘özel hastane’ yasak

İSTANBUL’daki özel hastanelerin sayısı Ağustos 2010 itibarıyla 153’e ulaştı. Türkiye genelindeki 450 özel hastanenin üçte biri megakentte. Bu yüzden her 85 bin hastaya, bir özel hastane düşüyor

Paylaş

İSTANBUL’daki özel hastanelerin sayısı Ağustos 2010 itibarıyla 153’e ulaştı. Türkiye genelindeki 450 özel hastanenin üçte biri megakentte. Bu yüzden her 85 bin hastaya, bir özel hastane düşüyor. Sağlık Bakanlığı, sayının hızla artması üzerine İstanbul’da ‘yeni özel hastane kurulmasına’ yasak getirdi. Bakanlığın aldığı bu karar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce de uygulanmaya başlandı. Belediye Meclisi, kendisine gelen özel hastane alanlarıyla ilgili plan değişikliklerini artık geri çeviriyor.
DENGE KURULACAK
Sağlık Bakanlığı’nın kararı hastane ve doktor dağılımında dengeyi sağlamak için aldığı öğrenildi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sistemin tüm Türkiye’de uygulandığını, hastane-doktor-nüfus dengesinin sağlanmaya çalışıldığını bu nedenle de İstanbul’da yeni hastane izin verilmediğini dile getiriyor.
KAMUYA İHTİYAÇ VAR
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu ‘Bizim özel hastanelere ‘evet’ dememiz mümkün değil. Ancak bir kriter sorunu var’ dedi. Çerkezoğlu şöyle devam etti: ‘Hangi kritere göre izin veriyorsunuz, hangi kritere göre vermiyorsunuz? Biz kamu hastanelerinin çoğaltılmasını istiyoruz. İstanbul’un kamu hastanelerine ihtiyacı var. Bazı ilçelerde tam donanımlı kamu hastanesi yok. Nüfusun ihtiyaçlarına göre hareket etmek gerekir. Bu çalışmalar bizim ‘acaba kamu hastaneleri özelleştirilecek mi’ kuşkusunu taşımamıza neden oldu. Bekleyen ve hastanelerin işletmeye verilmesini öngören taslak bundan sonra mı devreye sokulacak.’
AİLE HEKİMLİĞİ GELİYOR
Türkiye’de bazı illerde başlayan ve İstanbul’da da önümüzdeki aylarda uygulamaya geçmesi beklenen aile hekimliği sistemine hazırlık yapılıyor. Bu kapsamda İstanbul’da her 20 bin nüfusa bir sağlık ocağı planlandı. Bugüne kadar İstanbul’da 552 sağlık ocağı kuruldu. Ek olarak 100 sağlık ocağının hizmete girmesi bekleniyor. Aile hekimliği sistemine geçişle birlikte İstanbul’da 3 bin 500 aile hekimi göreve başlayacak. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Ağustos sıcağında karpuzu pahalı yedik

SONRAKİ HABER

İhracat çift haneli arttı ama hammadde ithalatını karşılamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...