05 Eylül 2010 00:00

Darbe karşıtlığı daracağına takıldı

Devrimci 78’liler Federasyonu’nun “Darbenin 30. yılında-Di Sala Sihemin A Darbeye De” etkinlikleri kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde hazırladığı 12 Eylül Utanç Müzesi’nin açılışı önceki akşam yapıldı.

Paylaş

Devrimci 78’liler Federasyonu’nun “Darbenin 30. yılında-Di Sala Sihemin A Darbeye De” etkinlikleri kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde hazırladığı 12 Eylül Utanç Müzesi’nin açılışı önceki akşam yapıldı. Ulucanlar Cezaevi’nden getirilerek sergilenmesi planlanan, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve 12 Eylül döneminde onlarca kişinin yaşamlarının sona erdirildiği darağacı AKP’li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin son anda fikir değiştirmesi nedeniyle müzede yerini alamadı. Yerine, federasyon tarafından yaptırılan bir örneği açılışın yapıldığı salona kuruldu.
Darağacının altındaki sehpaya şu sözler asıldı: “AKP’li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Ulucanlar’da bulunan darağacını sergilenmesi için Devrimci 78’liler Federasyonu’na söz verdi. Gazetelerde bu haber manşet olunca vazgeçti. AKP’lilerin darbe karşıtlığı işte bu kadar.”
Duvarlar 12 Eylül döneminde idam edilenler ve 68 gençlik hareketinin önderlerinin resimleriyle süslenirken, 1980-2010 arası cezaevlerinde, faili meçhul cinayetlerde, katliamlarda yaşamlarını yitirenlerin ve yasaklanan kitapların listeleri de salona asıldı.
Dönemin tanıkları, yakınlarını kaybedenler ve darbe sonrası dünyaya gelen gençlerin ilgi gösterdiği açılışa aralarından EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın da bulunduğu çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.
Sunumunu fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer’in yaptığı açılış programında konuşan Ankara 78’liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, darağacını sergiletme sözünden vazgeçen AKP’li Belediye Başkanı Tiryaki’yi ve Ulucanlar’da kalıcı bir utanç müzesi kurulması girişimlerine kulak tıkayan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’i eleştirdi. Esentürk, “ ‘12 Eylül darbecileri ile hesaplaşacağım’ diyen Sayın Başbakan darbecilerin yargılanması için zamanaşımını engellemeye yönelik verilen önergelerin reddedilmesini sağlayarak 12 Eylül darbecileriyle nasıl kolkola olduğunu göstermiştir. Çünkü varlık nedenini darbecilere borçludur. Bir darbe ürünüdür. Bunu hiçbirşey değiştiremez” dedi.
Açılışın ardından 12 Eylül’de katledilen bin 100 kişinin portrelerinin yer aldığı “Saygı köşesi” başta olmak üzere mektuplar, işkence aletleri, fotoğraflar, idam edilenlerin dava dosyaları, belgeler büyük ilgi gördü.
ERDAL’IN AĞABEYİ...
Müzenin en ilgi çeken bölümlerinden biri 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’in köşesi oldu. Erdal’ın giydiği ve 30 yıl sonra arkadaşları tarafından müze için sandıklardan çıkarılan ceketi, Erdal Eren’in ağabeyi Erkan Eren’i hüzünlendirdi. Erkan Eren, 30 yıl önce kaybettiği kardeşinin ceketini koklaması duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Ağabey Eren, “Yıllar sonra kardeşimin ceketiyle karşılaşmak beni çok duygulandırdı. Yaşanan acıların yeni nesillere anlatılması, bu karanlık dönemin aktarılması için bu girişimde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

METİN’İN KÖŞESİNDE NÖBET

Polisler tarafından katledilen muhabirimiz Metin Göktepe için hazırlanan köşede ise Sümer annesi (Demirel) nöbet tuttu. Metin’in annesi Fadime Göktepe’nin kendisine “oğlum sana emanet” dediğini belirten Sümer Demirel, bu nedenle yıllardır mitinglerde Metin Göktepe’nin resmini taşıdığını anlattı. “O bana annesinin emaneti” diyen Demirel, bu nedenle Fadime Ana Ankara’ya gelene kadar Metin için hazırlanan köşede nöbet tutacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

12 Eylül farklı bir hayat dayattı

SONRAKİ HABER

‘HAYIR’ DiYORUM ÇÜNKÜ...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa