05 Eylül 2010 00:00

12 Eylül farklı bir hayat dayattı

DEVRİMCİ 78’liler Federasyonunun 15 Eylüle kadar sürecek “Darbenin 30.yılında” etkinlikleri başladı.

Paylaş

DEVRİMCİ 78’liler Federasyonunun 15 Eylüle kadar sürecek “Darbenin 30.yılında” etkinlikleri başladı. Etkinlik kapsamında akademisyen, sanatçı, sendikacı, politikacı ve meslek odalarının katılımlarıyla 15 oturum olarak gerçekleştirilecek Akademi 78’ çalışmalarının ilki “12 Eylül, İktisat Politikaları ve Neo-Liberalizm” konulu panel oldu. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Ali Bilge yönetiminde gerçekleştirilen panelde, Gazi Üniversitesi’nden Doç .Dr.Mustafa Durmuş ve Mersin Üniversitesi’nden Yrd. Doç.Dr.Yasemin Özuğurlu sunumlarını gerçekleştirdi.
KÜRTÇE TURNUSOL KAĞIDI
Ali Bilge paneli başlatmadan önce dinleyicilere, programlarında yer alan diğer iki panelist Prof. Dr. Sinan Sönmez ve Prof. Dr. Erinç Yeldan’ın, “katılmama” gerekçesini açıkladı. Bilge, etkinliklerle ilgili tüm materyalin iki dilde hazırlandığını belirterek, “Hocalarımız programlarda Kürtçe kullanılmasından rahatsızlık duyduklarını, bu nedenle katılmayacaklarını ifade ettiler. Kürtçe turnusol kağıdı görevi gördü” dedi. Ülkemiz kapitalizminde çok değişiklik yaşandığını hatırlatan Bilge, “12 Eylül farklı bir tarz-ı hayat” dedi.
Doç. Dr. Mustafa Durmuş, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ekonomi-politiğini incelediği sunumunda, 1945-1973 yıllarında altın çağını yaşayan kapitalizmin sermaye birikiminin tıkanmasıyla krize girdiğini belirtti. Dünya ölçeğinde yaşanan krizin “küreselleşme, finansallaşma ve neoliberalizmle” aşılmaya çalışıldığını vurgulayan Durmuş, bu sırada “sistemi değişen” ülkeler arasında Arjantin, Bolivya, Brezilya, Güney Kore ve Filipinler’i saydı. Türkiye’de de 1980 yılına doğru ekonomik kriz ile siyasi krizin iç içe girdiğinin altını çizen Durmuş, “24 Ocak Kararları, Türkiye’nin emperyalizme yeni bir eklemlenme şeklidir” dedi.
Yrd.Doç.Dr.Yasemin Özuğurlu, darbe sonrası ihracata dayalı sanayileşmeye, hizmet sektörünün geliştirilmesine, yabancı sermaye yatırımlarının ağırlık kazanmasına dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dersim yakılıyor siz neredesiniz?

SONRAKİ HABER

Darbe karşıtlığı daracağına takıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...