11 Eylül 2010 00:00

Şeker toplayan çocuğa ateş açıldı

Dokuz HPG’linin öldürülmesini protesto eden kitleye polis müdahale etti. Bir uzman çavuş aracından ateş açtı.

Paylaş

Dokuz HPG’linin öldürülmesini protesto eden kitleye polis müdahale etti. Bir uzman çavuş aracından ateş açtı. Şeker toplamaya gittiği ifade edilen bir çocuk başına aldığı kurşunla ağır yaralandı. BDP, müdahaleyi “İnsanlık dışı” olarak değerlendirirken, Vali, “Asker kendini savundu” dedi. Turan ailesi de valiliğin açıklamasını, “Suçluyu korumak amaçlı” yapıldığını söyledi.
Dokuz HPG’nin militanının öldürülmesini bugün Hakkari’de barikat kurarak protesto eden kitleye güvenlik kuvvetleri müdahale etti. Bu sırada plakası belirlenemeyen ve bir uzman çavuşa ait olduğu belirtilen gri bir Tempra model araçtan ateş açıldı.
Olayda, mahalle arasında bayram şekeri toplayan 15 yaşındaki Enver Turan adlı çocuk, başından aldığı kurşunla ağır yaralandı. Çocuk, çevrede bulunanlarca Hakkari Devlet Hastanesi acil servisine kaldırıldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından Turan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.
VALİ: UZMAN ÇAVUŞ KENDİNİ SAVUNDU
Hakkari Valisi Muammer Türker, “Taşlı saldırıya maruz kalan uzman çavuş, aracından inerek kendini savunmak amacıyla silahıyla havaya ateş açıyor. Açılan ateş sonucu kafasına kurşun isabet eden kişi yaralandı” açıklamasını yaptı. Vali Türker, uzman çavuşun gözaltına alındığını belirtti.
Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Başkanı Orhan Koparan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut ve çok sayıda kişi, hastaneye geldi. Yaralı gencin Van’a sevk edildiği sırada da polis hastane önünde bekleyen kitleye müdahalede bulundu. Yapılan tek kelime ile “İnsanlık dışıdır” diyen Belediye Başkanı Bedirhanoğlu, yapılanların Müslümanlığa sığmadığını ifade etti:
AİLE VALİYE TEPKİ GÖSTERDİ
Hastane önündeki bekleyişleri devam eden Turan ailesi ise, Hakkari Valisi Muammer Türker’in, açıklamasına tepki gösterdi. Vali Türker’in açıklamasını “Saçmalık” ve “Suçluyu koruma amaçlı sarf edilen sözler” olarak değerlendiren amca İzzet Turan, olayın meydana geldiği yer olan Biçer Mahallesi’nde hiçbir gösterinin olmadığını ve yeğeninin hedef gözetilerek vurulduğunu söyledi. Turan, “Vali istediği kadar konuşsun. O sadece suçluyu savunuyor. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız. Şu an içerisinde bulunduğumuz psikolojiden dolayı bekliyoruz. Ancak en kısa sürede hukuki olarak ne gerekiyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.
(HAKKARİ)





PROTESTOLARA MÜDAHALE

9 HPG’linin yaşamını yitirmesi nedeniyle Yüksekova’da dün geç saatlere kadar devam eden olaylar ikinci gününde de devam etti. Esnafların kepenk açmadığı ilçede, gösteri düzenleyen gruplara polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale ederken, göstericiler de taşlar ve molotofkokteylleri ile karşılık verdi. Şemdinli’de düzenlenen protesto eylemlerinde 3 kişi gözaltına alındı.
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde düzenlenen gösteriye polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Göstericiler de polise taşlarla karşılık verdi. Polisin attığı gaz bombası Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan bir kahvehanenin çardağına isabet edince yangın çıktı. Yaşananları görüntülemek isteyen gazeteci Emin Bal da, polislerce tartaklanarak, hakaretlere uğradı. Olaylarda iki polis de yaralandı.
(HABER MERKEZİ)


OPERASYONLAR SÜRÜYOR

Hakkari-Şırnak il sınırında bulunan Kato dağı ve Kaval (Qewal) mıntıkasına önceki gün gece askeri operasyon başlatıldığı bildirildi.
Hakkari-Şırnak il sınırında büyük bir askeri operasyonun başlatıldığı ve bölgeye çok sayıda askeri mühimmatın sevk edildiği bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre 3 gündür Heronlar bölge üzerinde keşif uçuşu yapıyor. Yapılan keşiflerden sonra önceki gün akşam saatlerinde Kaval (Qewal) mıntıkasına ve Kato Dağı’na büyük bir operasyonun başlatıldığı bildirildi. Operasyonun ağırlıklı olarak Meydan Zengil ve Mila Fadilê mıntıkalarında yoğunlaştığı öğrenildi.


OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Eylemsizlik kararını 20 Eylüle kadar uzatan PKK, 6 Eylülde Hakkari’nin merkez ilçesine bağlı dağlık kesiminde dokuz üyesini kaybetmişti. Genelkurmay Başkanlığı, PKK’lilerin Çaltıkoru Jandarma Karakol Komutanlığına roket ve uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açması sonucu operasyonun gerçekleştirildiğini açıklarken HPG, saldırının Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu tarafından koordine edildiğini, intikam alınacağını bildirmişti.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Cezaevi mağdurları cezaevini yıktırmayacak

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...