13 Eylül 2010 00:00

AiHM Dink kararını yarın açıklıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hrant Dink’in TCK’nın 301. maddesinden suçlu bulunması ve bu davadan dolayı hedef haline gelerek öldürülmesi nedeniyle Dink ailesi tarafından açılan davada, kararını yarın açıklayacak.

Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hrant Dink’in TCK’nın 301. maddesinden suçlu bulunması ve bu davadan dolayı hedef haline gelerek öldürülmesi nedeniyle Dink ailesi tarafından açılan davada, kararını yarın açıklayacak. Dışişleri Bakanlığının mahkemeye gönderdiği savunmanın açığa çıkmasından sonra AİHM’ye “dostane çözüm” anlamına gelen irade beyanında bulunan Bakanlığın çabasının sonuçsuz kalacağı ve davanın Türkiye’nin ağır biçimde eleştirileceği bir mahkumiyet kararıyla sonuçlanması bekleniyor.
Olası bir mahkumiyet kararı, AİHM’deki farklı davalar için de emsal oluşturacak.
AİHM SORULARI
Dink ailesinin açtığı davada AİHM’in Türkiye’ye şu soruları yöneltmişti:
iDink’in ifade özgürlüğüne müdahale var mı?
iDevlet bu özgürlüğü korumak ve olası müdahaleleri önlemek adına neler yaptı?
i“Türklük” kavramını içeren TCK’nın 301. maddesinden Dink’in suçlu bulunması, AİHM içtihatlarına ne derecede uygun?
SORUMLULUĞU ÜSTLENMEDİLER
Hükümet adına soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı, tartışılan Nazi benzetmeli savunmayı AİHM’ye gönderdi. Bakanlık, savunmanın kamuoyuna yansımasının ardından gelen tepkiler doğrultusunda geri adım atmak zorunda kaldı ancak sorumluluğu üstlenmedi. Üç bakan konuyla ilgili yaptıkları toplantının ardından “dostane çözüm” teklifinde bulunmayı kararlaştırdı. Ancak Dink ailesinin yaptığı, dostane çözümü kabul etmeyeceklerine yönelik açıklamalar, bakanlığın AİHM’e farklı bir metin göndermesine yol açtı.
Metinde, Dink’in yaşam hakkının devlet tarafından korunamadığı kabul edildi.
AİHM’nin, Türkiye’nin bu teklifini dikkate almama hakkı bulunuyor. Uzmanlar, AİHM’nin, kararın açıklanacağı tarihi açıklamasının, kararın çok daha önceden verildiği anlamına geldiğine dikkati çekiyor. Uzmanlara göre, AİHM, karar verildikten sonra yapılan bu tip başvuruları da özellikle yaşam hakkına ilişkin davalarda dikkate almıyor. (HABER MERKEZİ)


Kınalıada’ya ‘Hrant Dink Çocuk Parkı’

KINALIADA’da, Hrant Dink adının verildiği çocuk parkının açılışında Rakel Dink “Bu tabelayı her görenin ister çocuk, ister yetişkin olsun ona yapılan hakaretleri, iftiraları, çektirilen acıları hatırlamasını isterim” dedi.
Öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in adı “yazları sandalında balık tuttuğu” Kınalıada’da, sahildeki çocuk parkına verildi.
Park açılışında konuşan Dink’in eşi Rakel Dink, “Bu tabelayı her görenin ister çocuk, ister yetişkin olsun ona yapılan hakaretleri, iftiraları, çektirilen acıları hatırlamasını isterim” dedi.
Rafi Hermon Atraks açılışta Hrant’ın “Yahu ders ve çocuk kitaplarında, ‘Ali, topu Ahmet’e at’ deniyor. Ama bir türlü ‘topu Garo’ya at, Agop’a at” demedik” sözlerini hatırlattı.
“Şimdi hep beraber, topu Agop’tan aldık, Ali’ye atıyoruz. Topu adalardan aldık Hrant’a atıyoruz ama maalesef kendi yokluğunda....”
Dink’in yakın dostu ve çalışma arkadaşı yayıncı Ragıp Zarakolu da “Keşke ismi verilmeseydi, keşke anıtı dikilmeseydi de Hrant aramızda olsaydı” diye konuştu.
“Onu hep Kınalıada’da sandalında balık tutan haliyle hatırlamak istiyorum. Onca belge ortaya çıkmasına rağmen hala Hrant’ı elimizden alanlara yönelik sözde yargı ilerleme sağlayamıyor. Böyle oldukça biz Hrant’ı kaldıramayız. Kavgamız devam edecek.”
Şair Ataol Behramoğlu da iktidarın Dink davasında aciz davrandığını belirterek şöyle konuştu: “Uydurma çeteleri yaratarak Dink Davası’nda Türkiye bayrağı önünde, sanki o bayrak Hrant’ın da değilmiş gibi, onu kirleterek, fotoğraf çektiren katilleri yargılamaktan aciz bir iktidardır. Burada çocuklar oyun oynarken merak edecekler ve çok utanç verici bir olayı öğrenecekler, bunu da ileri kuşaklara taşıyacaklar.”
Park fikrinin mimarı CHP’li Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu da, “Bu acı olayı anmamızın ötesinde, bir dostumuzu, bir ada sevdalısını, yürekli ve herkesin gönlünde taht kurmuş bir insanı anıyoruz. Unutmamamız için, yeni kuşağın onun ismini, neler yapmak istediğini öğrenerek, geleceğe taşımaları için bu parka onun adını verdik” dedi.
Rakel Dink ise parkın açılışının kendisine neler hissettirdiğini şu sözlerle anlattı: “Eşimin doğduğu ve büyüdüğü ülkede ilk defa, küçük de olsa, çocukların parkı olması çok zarif bir düşünce... Bu tabelayı her görenin onun sevdiklerinden ayrılmasını hatırlamalarını isterim. Irkçılığın ve ayrımcılığın onu öldürmelerini unutmamalarını isterim. Çünkü o zaman ‘o duygulardan’ nefret edecekler.”
Gözyaşları içinde dinlenen konuşmaların ardından Dink ve Farsakoğlu alkışlar eşliğinde parkın açılışını gerçekleştirirken katılımcılar, “Hrant İçin Adalet İçin” sloganı attı. (Bianet)

ÖNCEKİ HABER

Su birikintisi 3 can aldı

SONRAKİ HABER

İstanbul referanduma yağışla başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...