14 Eylül 2010 00:00

Batı Nil Ateşi hastalığı için tedbir alınmalı’

TÜRK Tabipleri Birliği, Batı Nil Ateşi hastalığına karşı Sağlık Bakanlığı’nın gecikmeden tedbir almasını talep etti.

Paylaş

TÜRK Tabipleri Birliği, Batı Nil Ateşi hastalığına karşı Sağlık Bakanlığı’nın gecikmeden tedbir almasını talep etti. Hastalık ortaya çıktıktan sonra kullanılabilecek bir ilaç olmadığına vurgu yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Tanı gecikmesi ve bilgilendirme eksikliği” sonucu Sağlık Bakanlığının kuşku yarattığına dikkat çekti.
TTB açıklamasında, Batı Nil Ateşi’nden kaynaklanan ilk ölümün Manisa’da yaklaşık bir ay önce gerçekleştiğini hatırlattı. Açıklamada, Yunanistan, Macaristan, Romanya gibi hastalığın görüldüğü diğer ülkelere göre virüsü saptayarak duyurmakta geç kalan Sağlık Bakanlığına, gecikmenin nedenlerini kamuoyuna açıklaması için çağrı yapıldı. Bakanlığın “Salgın niteliğinde değil” yorumunun bilimsel olmadığı belirtilen açıklamada, “Hastalığın, geniş bir coğrafyada eş zamanlı yayılım göstermesi ve hastalığa yerleşik olduğu coğrafyanın dışında da rastlanması bir salgın olduğunu göstermektedir” denildi. Salgın ile ilgili ciddi önlem alınması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, “Öncelikli olarak yapılması gereken, halka doğru bilgilerin zamanında aktarılarak toplumun Batı Nil Ateşi hastalığı konusunda bilgilendirilmesidir” denildi.
SICAK HAVA RİSKİ BÜYÜTÜR
Açıklamada, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte hastalığa daha az rastlanacağı beklentisinin doğru olduğu belirtildi. Sıcak havanın sürmesi ve sivrisineklerin varlığı nedeniyle riskin halen devam ettiği uyarısının da yer aldığı açıklamada, hastalık ortaya çıktıktan sonra kullanılabilecek bir ilaç olmadığı önemle vurgulandı.
Bireysel olarak sivrisinekten korunmanın önemli ama yetersiz olduğu bildirilen açıklamada, sivrisinek üreme alanlarına müdahalenin kamu aracılığıyla, sektörler arası işbirliği sağlanarak özenle yürütülmesi gerektiği ifade edildi. Bakanlığa derhal “Batı Nil Ateşi hastalığına karşı gerekli önlemleri kurumsal düzeyde ve bölgesel ölçekte alması” çağrısı yapılan açıklamada, “Sürece ilişkin risk analizi, uygulama, izleme ve çözümlemeler kamuoyu ile paylaşılmalı, ” denildi. (Ankara/
EVRENSEL)

BATI NİL ATEŞİ HASTALIĞI NEDİR?

Batı Nil Ateşi, Batı Nil Ateşi virüsünün etken olduğu bir hastalık tablosudur. Virüse, insan, kuş, sivrisinek ve atlarda rastlanır. Hastalığın temel bulaşma yolu sivrisineklerdir. İnsanlara da sivrisinekler aracılığıyla bulaşır. Genelde yaz sonunda ve sonbahar başında görülür. Bulgular arasında, ateş, halsizlik, baş ağrısı, döküntü ve lenfadenopati (Lenf bezlerinin şişerek büyümesi), ense sertliği, bilinç değişikliği, koma bulunmaktadır. Virüs ile temas eden 5 kişinin birinde klinik hastalık görülür, yüzde 1’den azında ise merkezi sinir sistemi hastalığı çıkabilir. Tüm yaş gruplarında görülebilmekte ise de en çok 50 yaş üzerinde görülmektedir. Hastalığa özgül bir tedavi ve geliştirilmiş bir aşı yoktur. Hastalığı geçiren bir kişi genelde bir kez daha hastalanmaz. Hastalıktan korunmanın tek yolu sivrisineklerle temasın engellenmesidir.
ÖNCEKİ HABER

7 üniversite için rektör başvurusu başladı

SONRAKİ HABER

Darbecilerin yargılanması için suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...