14 Eylül 2010 00:00
Sütte yeniden fiyat tartışılıyor
DİĞER HABERLER
Bağımsız Süt Platformundan yapılan yazılı açıklamada, çiğ süt fiyatının 1 TL olması gerektiği vurgulanarak, Hükümetin başarısız politikaları yüzünden hayvan varlığı azalmıştır. 2008-2009 yılında süt fiyatları 40-50 kuruşlarda sürünürken hayvanlarımızı kestirmek zorunda kaldık. Süt fiyatları 40-50 kuruşlarda sürünürken sesini çıkartmayan hükümet ve sanayiciler şimdi yandım allah demektedir ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Platform olarak Süt olmayınca et olmaz dediklerini anımsatarak, ramazan ayının ardından hükümet tarihinin en büyük hayvan ithalatlarından birinin yapılacağı kaydedildi. Eylül ayı sonunda yapılacak süt ihalelerinde rekabetçi bir ortam sağlanırsa, çiğ süt fiyatlarının 1 TL olmasının beklendiği belirtilen açıklamada, şuanda Trakyada, Marmarada, İç Anadoluda 80 kuruşa, 95 kuruşa süt veren bölgelerin mevcut olduğu kaydedildi. Açıklamada, Süt üretiminin merkezi olan Biga-Gönen bölgesinde 73 kuruş olan süt fiyatı tartışmalıdır. Süt ve et üretiminin sürdürülebilirliği ve dışa bağımlı olmamızın önüne geçecek en önemli unsur dengeli ve kâr edilebilir çiğ süt fiyatlarıdır denildi. Açıklamada, yanlış politikalar ile Türkiyedeki hayvancılığın iflas ettiği belirtilerek, bu nedenle de et fiyatlarının yükseldiği kaydedildi.
GÖSTERMELİK ARTIŞ
Açıklamada, et fiyatlarının dengelenmesi isteniyorsa süt fiyatlarının kâr edilebilir olması gerektiği kaydedilerek, 72.5 kuruş olan çiğ süt fiyatları, haziran ayı sonunda Biga da yapılan göstermelik ihale ile 73.5 kuruş yapılmıştır. Bigada 73.5 kuruş yapılan süt fiyatı 1 kuruş zamlanmıştır. Bu göstermeliktir. Zam yaptık mı yaptık demek içindir denildi. Bugün, şu an 1 litre çiğ inek sütünün en az 1 TL olması gerektiği vurgulanan açıklamada, bunun önünde ki en büyük engelin Bigada organize olmuş göstermelik ihale aktörleri olduğu öne sürüldü. Bigada ki göstermelik ihaleye Türkiyenin en büyük süt sanayicilerinin katıldığı belirtilen açıklamada, Bu sözde ihale de sanayicilerin süt fiyatını arttırdığı pek görülmemiştir. Çünkü, ihale zamanında verilecek fiyat önceden anlaşarak belirlenmektedir. Bu yüzden Biga süt ihalelerine rekabet kurulundan temsilciler katılmalıdır ifadesi kullanıldı.
DIŞA BAĞIMLI OLMAMAK İÇİN
Açıklamada, üreticilere seslenerek, Hangi köyde hangi kasabada olursanız olun, sütünüz altın gibi değerlidir. Yıllarca zararına süt verdiniz ve en sonunda yüz binlerce hayvanınızı zorunlu olarak kestirdiniz. Şimdi ise bunun faturasını memleket ödüyor. Hayvan varlığımız azaldığı için, süt ve et üretiminde dışa bağımlı hale gelmek üzereyiz. Süt ve et üretiminde dışa bağımlı olmamak için çiğ süt fiyatları kâr edilebilir seviyede olmalıdır denildi. (ANKARA)
TÜM KÖY-SENDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Tüm Üretici Köylüler Sendikası (TÜM KÖY-SEN) Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2002den 2007ye kadar olan dönemde hayvancılıkta bir takım adımlar attı. Destekleri artırdı. Söz konusu artışın bir karşılığı oldu. Bakanlık verilerine göre o dönem süt üretimi 8 milyon tondan 12 milyon tona çıkmış. Sonrasında politika değişti. Hayvan başına destek sistemi getirdi. Derhal süt teşvik primi, yem destekleri ve diğer hayvancılık destekleri artırılmalı.
Süt üreticisinin zarar ettiği bir gerçek. sanayici, sütü işledikten sonra iki liradan aşağı satmıyor. Ham maddenin maliyetinin üzerinden yüzde 80-90 kârla satış olacak iş değil. Bazı sanayicilerin, sütü; süt tozundan imal edip, kutulayıp sattıkları biliniyor. Ambalajına yazılması gerekir ancak denetleyen de yok, soran da yok, cezalandıran da..
Sütün kutu ambalaja mahkum edilmesine son verilmeli, kutu süt üretmeyen mandıralar teşvik edilmeli. Çiğ süt fiyatı 1 lira seviyesinde tutulabilirse süt üretimi artabilir.
Gerekirse KDV oranlarını düşürmeli. Fahiş raf bedellerini düşürmenin çarelerini aramalı. Çözüm üretim artışında ve üretimin sürdürülebilir olmasındadır. İthalatın çözüm olmadığı binlerce kez denendi ve görüldü.
MARTTA BOYKOT GÜNDEME GELMİŞTİ
Süt üreticileri ile, süt sanayicileri arasında, fiyat konusunda mart ayında tartışma yaşanmıştı. Sütü üretenler, kilosu 85 kuruştan aşağı olmaz derken sütü alanlar, çok yüksek, 65 -70 kuruş diye ısrar etmişlerdi. Süt üreticileri, kilosu 85 kuruş olarak kabul edilmezse, 1 Nisandan itibaren, fabrikalara süt vermeyeceklerini duyurmuşlardı. Sonrasında küçük bir artışla uzlaşma sağlanmış, çiğ süt fiyatları, haziran ayı sonunda Biga da yapılan göstermelik ihale ile 73.5 kuruşa yükselmişti.
Evrensel'i Takip Et