14 Eylül 2010 00:00

MHP’nin kaleleri çöktü

REFERANDUMUN en ilginç sonuçlarından biri MHP’nin güçlü olduğu yerlerin büyük bölümünde ‘Evet’ oyu çıkması oldu.

Paylaş

REFERANDUMUN en ilginç sonuçlarından biri MHP’nin güçlü olduğu yerlerin büyük bölümünde ‘Evet’ oyu çıkması oldu. Bahçeli’nin kalesi sayılan memleketi Osmaniye anayasa paketine yüzde 53 ile evet dedi. MHP’nin kalelerinde çıkan ‘evet’ler partide moralleri bozdu. Sonuçların ardından MHP yönetimi erken seçim istedi.
Referandum öncesi miting alanlarında AKP ile MHP arasındaki sert polemiklerden biri eski ülkücülerin nasıl oy kullanacağıyla ilgiliydi. Başbakan Erdoğan, 12 Eylülde cezaevlerinde yatan ülkücüleri, Anayasa paketine evet demeye çağırıyordu. Erdoğan’ın 12 Eylülde idam edilen ülkücülerden Mustafa Pehlivanoğlu’nun son mektubunu okurken ağlamasına, ardından birçok eski ülkücünün ‘evet’ oyu vereceğini açıklamasına MHP’den sert tepki gelmişti.
Referandum günü ise MHP birçok kalesinde şok yaşadı. MHP’nin 2009 seçimlerinde başarılı olduğu Yozgat, Kastamonu, Çankırı gibi illerde ezici çoğunlukla ‘evet’ oyu çıktı.
MHP referandumda en büyük hüsranı ise kalesi niteliğindeki Osmaniye’de yaşadı. 2009 yerel seçimlerinde il genel meclisi bazında MHP’nin 1. parti olduğu, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin seçim bölgesi Osmaniye yüzde 54 ile anayasa paketine “evet” derken, “hayır” oylarının oranı yüzde 46’da kaldı. MHP 2009’da il genel meclisi üyelikleri bazında Osmaniye’de yüzde 42.53 ile, Mersin’de de yüzde 31.27 oy oranı ile sandıktan 1. parti olarak çıkmıştı. Erzurum, Yozgat, Çankırı, Kayseri, Kırşehir gibi MHP oylarının yüksek olduğu illerden çıkan evet oyu oranının yüzde 70’in üzerinde olması MHP’de moralleri bozdu.
Referandum sonuçlarının ilk açıklanmaya başladığı saatlerde herkes büyük bir merakla sonuçları beklerken, yasakların kalkmasıyla birlikte gelen ilk “evet” dalgası aylardır “hayır” için dolaşan MHP’liler üzerinde soğuk duş etkisi yaptı. Yüzde 58’in ardından illere göre tek tek analiz isteyen Bahçeli, basının önüne çıkmadı, yazılı açıklama yapmayı tercih etti. “Hodri meydan genel seçime gidelim” diyen Bahçeli’nin bu mesajının ardından MHP’nin tüm yöneticileri de “Tüm baskıya rağmen yüzde 42 hayır çıktı. Yola devam ediyoruz” mesajı vermeye başladılar.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Arınç: Kılıçdaroğlu ciddiyetsiz

SONRAKİ HABER

Referandum sonuçları HSYK’yı kaygılandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...