15 Eylül 2010 00:00

Araştırmacı gazeteciliğe darbe vurmayın

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, Türkiye’ye hapisteki gazetecileri serbest bırakması ...

Paylaş



AGİT’TEN DAVUTOĞLU’NA ‘HAPİSTEKİ GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKIN’ MEKTUBU
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, Türkiye’ye hapisteki gazetecileri serbest bırakması ve çok ihtiyaç duyulan basın yasası reformunu gerçekleştirmesi çağrısı yaptı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bir mektup yazan Mijatovic, Türkiye’de gazetecileri hapisle tehdit eden davaları giderek artan endişeyle izlediklerini belirtti. Türkiye’de 40’tan fazla gazetecinin hapiste olduğunu ifade eden Dunja Mijatovic, devam eden davaların sonucunda bu sayının artabileceğine dikkat çekti. Bu sayıların, kamu yararına yapılan gazeteciliği tehlikeli hale getirdiğini belirten AGİT Temsilcisi, “Hapis tehdidi, bir demokraside elzem olan eleştirel haberlere engel teşkil edebilir.” dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde ifade özgürlüğü davalarının açılmaması için yasal düzenlemeler üzerinde çalışacakları açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirten Dunja Mijatovic, bu düzenlemeler için Türkiye’ye yardımcı olabileceklerini belirtti.

‘TERÖRLE MÜCADELE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SINIRLAMAK İÇİN KULLANILMAZ’
Birçok gazetecinin hassas konularda yazdıkları, gizli belgeleri yayınladıkları ya da yetkilileri eleştiren ifadeleri nedeniyle hapis cezalarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken AGİT Temsilcisi, terör dahil hassas konularda habercilik karşısında dengeli bir yaklaşım talep etti. Mijatovic, şöyle devam etti: “Terörün milli güvenliğe yönelik tehdidini ve bununla mücadelenin gerekliliğini kabul ediyoruz. Ama aynı zamanda insanların kamuyu ilgilendiren önemli konuları bilme hakkına dikkat çekiyoruz. Terörle mücadele hükümetler tarafından basın özgürlüğünü sınırlandırma amacıyla kullanılmaz.”
Dunja Mijatovic, gizliliği ihlal konusundaki kovuşturmanın ise yalnızca sırları korumakla görevli yetkililer aleyhine yapılması gerektiğini vurguladı. Mijatovic, gazeteciler de dahil, resmi görevi olmayanların bu nedenle soruşturulmasının araştırmacı gazeteciliğe darbe vuracağına dikkat çekti. (MEDYA SERVİSİ)



ÖNCEKİ HABER

Recep İvedik basketbol izlerse

SONRAKİ HABER

Orhan Kemal Müzesi 10 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...