17 Eylül 2010 00:00

HAKKARi’DE DERiN SUPHE

Hakkari’de sivil minibüsün geçişi sırasında mayın patladı. Provokasyon şüphesi uyandıran patlama, BDP ve AKP görüşmesinin iptal olmasına neden oldu.

Paylaş

Hakkari merkeze bağlı Geçitli (Peyanis) köyü çıkışında, sivil bir minibüsün geçişi sırasında patlama meydana geldi. Patlamada minibüste bulunan10 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişi yaralandı. Cahit Erol’a ait bir minibüs, Geçitli (Piyanis) köyünün hemen çıkışından geçerken, patlama meydana geldi. Patlamanın köyün 5 kilometre uzağında meydana geldiği ve bölgede korucuların nöbet kulübelerinin bulunduğu bildirildi.
Patlama yerine yaklaşık 10 ila 30 metre uzaklıkta iki askeri çantanın içinde patlamamış 2 adet antitank mayını, MKE menşeli hava aydınlatma mermisinin içine kurulmuş patlayıcı düzeneği, kamera, kasatura ve paraşütle inen bir el bombası ile dağ görüntüsünün simgelendiği “Hakkari Hatırası Dağ ve Komando Tugayı” yazılı bir çanta ile çok sayıda ton balığı, çikolata, kola, peynir, ekmek gibi gıda maddeler bulundu.
GERGİNLİK YAŞANDI
Çantaları askere teslim etmek istemeyen vatandaşların olay yerinden uzaklaşması için havaya ateş açan askerlere halk tepki gösterdi. Olay yerinde bulunan bir görgü tanığı, “İlk olarak iki askeri çanta bulduk. Bunun içinde 3 mayın vardı. Mayın ve çanta askerlere aittir. Biz buna bakmak istedik. Seri numarasını almak istedik. Ancak asker havaya ateş açarak bizlere müdahale etti. Müdahale halen sürüyor. Ancak olay yeri karakola 4 kilometre uzaklıkta bir yerdir. Karakola yakın olduğu için karakolun haberi olmadan kimsenin buraya mayın bırakması mümkün değildir” dedi. Olay yerinde bulunan köylüler ise, orada bulunan askerlerin telsizlerinden, “Olay yerinde bir çantada malzemelerimizi unuttuk, onları hemen oradan alın” anonsunu geçtiklerini ileri sürdüler. Köylüler savcılık gelip tutanak tutana kadar, çantayı vermeyeceklerini belirtmeleri üzerine, askerler havaya ateş açtı. Köylülerin ısrarı üzerine savcı olay yerine geldi. Savcı inceleme yaparken, köylüler de malzemeleri savcıya teslim etti. Bulunan çantanın içinde bir kamera ve kasaturanın da bulunduğu öğrenildi.
PATLAYICILAR PATLATILDI
Öte yandan olay yerine 100 metre uzaklıkta MKE menşeli havan topu mermileri ve iki tane antitank mayını bulunduğu kaydedildi. Olay yerinde bulunan ve patlamaya hazır olarak bekletilen patlayıcılar savcılık tarafından yapılan incelemeden sonra askerler tarafından imha edildi. Olay yerindeki incelemeler de tamamlandı. Askerlerin sevk edildiği olay yerine gazeteciler dahil, hiç kimse yaklaştırılmadı. Hakkari’nin çıkışındaki Mezran bölgesinde ise polis ve jandarmanın arama noktası kurduğu belirtildi. 12 Eylülde yapılan referandum seçiminde de 970 seçmenden sadece 5 kişi oy kullanırken, 965 seçmen ise BDP’nin aldığı boykot kararına destek vermişti. Köylüler saldırının boykota bir cevap olabileceğini ileri sürdü. (HAKKARİ)

PKK’DEN AÇIKLAMA
Fırat Haber Ajansının geçtiği habere göre KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı (KCK), Hakkari’de sivil bir minibüsüsün geçişi sırasında meydana gelen ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı ile hiçbir ilgilerinin olmadığını bildirdi. Patlamanın kontra olduğu belirtilen açıklamada, ciddi bir durum gelmemesi durumunda 20 Eylüle kadar eylemsizlik kararının süreceği de ifade edildi.

YAŞAMINI YİTİRENLER

Olay yerinde yaşanan patlamada Eşref Gür, Aydın Erol, 11 yaşındaki Şirin Kurt, Enes Erol, Abubekir İdem, Cane Dayan, Raife Çiftçi, Semiha Dayan, Nurullah Çiftçi ve Umut Çiftçi’nin yaşamını yitirdiği öğrenilirken, patlamada Doğan Özgür İdem, Sudanaz Kurt, Berivan Dayan ve Zeynep Kurt’ta yaralandı. Yaralı olarak kurtulan ve durumu ağır olan Zeynep Kurt, Hakkari Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahaleden sonra Van’a sevk edildi.

BDP: DERİN DEVLET İZİ

BDP Hakkari İl Örgütü, patlama yerine bir heyet gönderdi. BDP heyetinde Hakkari Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, BDP İl Başkanı Orhan Koparan, İl Genel ve Belediye Meclis üyelerinden oluşan 20 kişilik heyet olay yerine gitti. Konuya ilişkin bilgi veren BDP İl Başkanı Orhan Koparan, olay yerinde incelemelerde bulunacaklarını ifade ederek, “Bu olay 20 Eylülde sona erecek olan eylemsizlik kararına karşı, gizli ve derin güçlerin bir provokasyon girişimidir. Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünün önünde geçmek istiyorlar. Bu olayı gerçekleştirenler, özelde Hakkari, genelde Kürt halkının iyiliğini düşünmeyenlerin işidir. Derin devlet güçlerinin izlerini taşıyor” dedi.
Koparan, olayın aydınlatılması için mücadele edeceklerini de belirtti.

ÖNCEKİ HABER

PATLAMA BDP AKP GÖRÜŞMESİNİ İPTAL ETTİRDİ

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...