18 Eylül 2010 00:00

Darbeciler yargılanacak mı?

12 Eylül 1980 darbesine ilk soruşturma açıldı. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, İHD’nin suç...

Paylaş

12 Eylül 1980 darbesine ilk soruşturma açıldı. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, İHD’nin suç duyurusu üzerine hayatta olan darbeci generaller hakkında soruşturma başlattı. Şimdi merak edilen yaptıkları darbeyle tüm ülkeyi bir cezaevi ve işkencehaneye dönüştüren, onlarca kişiyi asan, on binlerce kişiyi cezaevine atıp, işkenceden geçiren ve büyük toplumsal travmalara yol açan bu generaller için sürecin nasıl işletileceği.
Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, 30 yıl sonra 12 Eylül 1980 darbesine ilk soruşturmayı açtı. İnsan Hakları Derneğinin (İHD) 13 Eylül tarihli suç duyurusu üzerine dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tümer ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın yargılanması için resmen soruşturma başlattı. Tarihi soruşturma 2010/605 hazırlık numarası taşıyor.
DAVA MI YOKSA TAKİPSİZLİK Mİ
Soruşturma sonunda savcılık, darbe komutanları Evren, Tümer ve Şahinkaya hakkında dava açabileceği gibi takipsizlik kararı da verebilir. Olası takipsizlik kararına İHD, en yakın özel yetkili mahkeme olan İstanbul’da itiraz edebilecek. Savcılığın vereceği karar örnek niteliği taşıyacak. Bu karar zamanaşımı ve sorumsuzluk gibi hukuki tartışmalara da yanıt olacak.
İFADEYE ÇAĞRILACAKLAR MI?
Soruşturma kapsamında ifade alma, bilgi ve belge toplama, gözaltı ve arama gibi hukuki prosedürler yerine getirilecek. Bu kapsamda Evren ve darbeci generallerin ifadesinin de alınması gerekiyor. Prosedürün darbeci generaller için ne şekilde uygulanacağını ise zaman gösterecek.
SUÇ DUYURULARI ANKARA’YA
AKP’nin referandum kampanyası boyunca propagandasının merkezine koyduğu argümanlardan biri ‘darbecilerin yargılanması’ olmuştu. Referandumun ardından Evren’in de aralarında bulunduğu komutanların ve diğer kamu görevlilerinin yargılanıp yargılanamayacağı tartışması alevlenmiş ve pek çok ilde suç duyuruları yapılmıştı. Ankara’da, İHD’nin yanı sıra bir çok kurum, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti ve BDP’li milletvekilleri suç duyurularında bulunmuşlardı. Savcılığın, Ankara’da yapılan suç duyurularını tek bir dosyada birleştirmesi bekleniyor. Darbe, Ankara’dan yapıldığı için Türkiye tüm suç duyurularının Ankara’ya gönderilebileceği belirtiliyor. 12 Eylül darbesini yapan Milli Güvenlik Konseyi Üyelerinden Sedat Celasın ve Nurettin Ersin ölmüştü. Konseyin 3 üyesi ise hâlâ hayatta. Konsey Başkanı Kenan Evren ile Üyeler Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya, 5 Ekim 2005’te, Konsey Üyesi Nurettin Ersin’in Genelkurmayda düzenlenen cenaze töreninde bir araya gelmişti. Törene dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eski yeni genelkurmay başkanları ile kuvvet komutanlarının yanı sıra Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanlar da katılmıştı.
İHD: İNSANLIĞA KARŞI SUÇLULAR
İHD’nin işleme konulup, 2010/605 hazırlık numaralı dosyaya konulan suç duyurusu özetle şöyle: “Milli Güvenlik Konseyi adı altında 12 Eylül 1980’de ülke yönetimine el koyan ve 24 Kasım 1983 yılına kadar bu statüsünü sürdüren askeri cunta yönetiminin hayatta kalan üyeleri Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya’nın işlediği, Nürnberg Şartı ile kabul edilmiş ve tüm devletlerin kendi kanunlarında yer almasa dahi suçun oluşumu halinde takip etmek zorunda oldukları uluslararası hukukun buyruk kuralı niteliğine sahip insanlığa karşı suçlar ve resen takdir edilecek suçlar nedeniyle haklarında başsavcılık tarafından ceza davası açılması ve haklarında gerekli önlemlerin alınması istemidir.”
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘VECDİ GÖNÜL’Ü YARGILATACAK MISINIZ?’

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...