20 Eylül 2010 00:00

Okul masrafları bütçeleri zorluyor

İZMİR Kemeraltı Çarşısı, çocuklarına okul kıyafetleri almaya çalışan aileler nedeniyle bir hafta boyunca daha bir kalabalık ve hareketli günler yaşadı

Paylaş

İZMİR Kemeraltı Çarşısı, çocuklarına okul kıyafetleri almaya çalışan aileler nedeniyle bir hafta boyunca daha bir kalabalık ve hareketli günler yaşadı.
Önlük, çanta, forma, ayakkabı, gömlek, pantolon almaya çalışan veliler seçeneğin bol bulunduğu Kemeraltı çarşısını tercih ediyor.
Asgari ücretle ve tek maaşla geçinmeye çalışan aileleri okul masrafları bir hayli zorluyor.
Cevdet Erkut bir metro çalışanı. Çocuğu bu yıl birinci sınıfa başlıyor. Pantolan, hırka ve çanta almışlar. Daha kırtasiye malzemeleri var, paraları kalırsa ayakkabı alacaklar. Kalmazsa bir dahaki aya. Toplam masrafın 400’ü bulacağını söylüyor Cevdet Erkut. 750 lira ücret aldığını belirten Erkut, “400 lira sadece okul masrafı tutuyor. Elektrik, su, kira, yeme, içme artık siz düşünün” diyor.
Eşi Ayten Erkut şu an için iki kişi çalıştıklarını ancak hamile olduğu için iki ay sonra işten çıkmak zorunda kalacağını ve bütün masrafların eşinin üzerine kalacağını söylüyor.
Emel Kıran, birinci sınıfa başlayan çocuğu için çanta alıyor. 10-25 lira arasında değişen çantalardan 10 liralık olanı alıyor bütçesine uygun olduğu için. Ev hanımı olan Kıran, “Tabii ki masraflar bizi zorladı” diyor.
Mağaza sahibi Ahmet Çakar, okul sezonu dolayısı ile bir haftadır yoğun olduklarını, bunun bir hafta daha süreceğini söylüyor. Okullarda kıyafetlerin nasıl olacağına ilişkin belirsizlik olması nedeni ile önlük üretiminin fazla olmadığını bunun da fiyatları arttırdığını dile getiriyor. “Şu anda önlük sıkıntımız var. Satışlarımız iyi. Önlük fiyatı 25 lira. Ürün olmadığı için fiyat biraz yüksek. Normalde 15-20 liraya satıyorduk. İmalatçılar fazla üretmiyor. Serbest kıyafet mi, forma mı olacağı belli olmadığı için, ‘elimde kalır’ korkusu ile üretmiyorlar fazla. Talep çok olunca da sıkıntı oluyor.
Çantada farklı. 5 liraya da var 30-40 liraya da” diyor.
Meryem Aykan dördüncü sınıfa geçen kızı için önlük bakıyor. Kemeraltı’nın ara sokaklarında mütevazı bir dükkandan aldığı önlük 20 lira. Lüks mağazalarda 60 lira olduğunu söylüyor. “Daha çanta ve ayakkabı alacağız. Sadece kıyafetler için 150 lirayı gözden çıkarmamız gerekiyor” diyor.
Kemeraltı’nda değişik okullara ait ilk okul ve lise forma fiyatları da 65-85 arası değişiyor. Mağaza sahipleri fiyatları düşürdükleri ve taksit imkanı tanıdıkları halde almakta zorlanan müşterilerinin bulunduğunu belirtiyorlar. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bir ‘açık sağ’ aranıyor

SONRAKİ HABER

SORUMLULAR SORUNLARI UNUTTU!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...