21 Eylül 2010 00:00

Şahinkaya hakkındaki yolsuzluk iddiaları Meclise taşındı

DSP, 1986 yılında SHP milletvekillerince verilen ve ANAP milletvekillerinin oylarıyla reddedilen, 12 Eylül darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’yla ilgili yolsuzluk iddialarının araştırılması önergesini yenileyerek Meclis Başkanlığına sundu. DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit, “Meclis Başkanının 20 imzayı beklemeden bu araştırma önergesini işleme alacağını umuyoruz” dedi.

Paylaş

DSP, 1986 yılında SHP milletvekillerince verilen ve ANAP milletvekillerinin oylarıyla reddedilen, 12 Eylül darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’yla ilgili yolsuzluk iddialarının araştırılması önergesini yenileyerek Meclis Başkanlığına sundu. DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit, “Meclis Başkanının 20 imzayı beklemeden bu araştırma önergesini işleme alacağını umuyoruz” dedi.
DSP’li Macit, Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi ile birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkındaki iddiaların araştırılmasını öngören Meclis Araştırma Önergesi hakkında bilgi verdi. 12 Eylüldeki referandumla ilgili Başbakan Erdoğan ve bakanların verdikleri vaatlerin birçoğunun gerçekleşme olanağı bulunmadığını bilmelerine rağmen halkı yanıltan bir kampanya sürdürdüklerini söyleyen Macit, “DSP olarak halkımızın siyasetçiye olan güveninin sarsılmaması, verilen bu vaatlerin yerine getirilebilmesi için sonuna kadar takipçi olacağız. Bu kapsamda başta AKP olmak üzere tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz. 12 Eylül 1980 darbe döneminin araştırılıp sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. Meclis Başkanının 20 imzayı beklemeden bu araştırma önergesini işleme alacağını umuyoruz” dedi.
ŞAHİNKAYA İLE İLGİLİ İDDİALAR
Macit, 1986 yılında zamanın SHP milletvekilleri tarafından 12 Eylül darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili araştırma önergesi verildiğini ve bu önergenin ANAP milletvekillerinin oyları ile reddedildiğini hatırlattı. Macit, geçici 15’nci maddenin yürürlükten kaldırılması nedeniyle, SHP milletvekillerinin verdiği araştırma önergesinin yeniden gündeme alınması ve Şahinkaya hakkındaki yolsuzluk iddialarının araştırılmasını istediklerini söyledi.
Araştırma önergesinin gerekçesinde ise 12 Eylül 1980’den sonra Türkiye’de uzunca bir süre parlamento denetiminden uzak bir dönem yaşandığı kaydedildi. Bu dönemde gemicilikten havacılığa kadar birçok alanda usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarının ortaya atıldığı, ancak pek çoğunun resmiyete intikal ettirilmediği için inceleme ve araştırma dışı kaldığı vurgulanan gerekçede, bu iddiaların en çok yoğunlaştığı kişilerden birinin de Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya olduğu ifade edildi. Önergede, Şahinkaya hakkındaki iddialarla ilgili şöyle denildi:
“Şahinkaya ile ilgili iddialar, F-16 uçaklarının alımında yolsuzluk yapmak, Hava Kuvvetleri Komutanı iken bu kuvvetin ihale ve alımlarının belli şirketlere verilmesi için nüfus kullanıp çıkar sağlamaktan, haksız iktisap yoluyla çok sayıda taşınır ve taşınmaz mal edinilmiş olmaya, yurt dışında ve sırdaş hesaplarda parası olmaya kadar uzanmaktadır. Şahinkaya’nın ayrıca birtakım holdinglerle kendisinin ve yakınlarının ortaklık ilişkisi içinde olduğu iddiaları vardır. Bu iddialara göre, Şahinkaya eşi ve çocukları, Kalebodur, Kaleterasit ve Bagfaş Şirketlerinin ortaklarındandır. Yine eşi daha sonra Bagfaş tarafından Denizcilik Bankasından satın alınan İş-Kur’un da kurucu ortağıdır. İleri sürülen iddialara karşı savunmaya geçen şirketlerden ilki (Kalebodur Şirketi) Şahinkaya’nın ve yakınlarının ortak olduğu ikincisi ise (Kayalar Şirketi) Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihalelerini en çok alan şirkettir.”
Şahinkaya’nın mal varlığıyla ilgili açıklamaları tatmin edici olmaktan uzak olduğu dile getirilerek şöyle devam edildi: “Beyan ettiği veya elden çıkardığı mal varlığını, hangi imkanlarla iktisap ettiği hususu açıklığa kavuşmamıştır. Ayrıca Hava Kuvvetlerinin çeşitli tesislerinin, Şahinkaya ailesinin ortak olduğu seramik fabrikalarının ürünleri ile donatıldığı iddia edilmektedir. Bu doğru mudur?
F-16 uçakları ile ilgili anlaşma, yalnız uçak üretimine ilişkin değildir. Bu anlaşma ülke ekonomisinin boyutlarında bir dizi çıkar bağlantısını ve ipoteklerini de gündeme getirmiştir. Belirtilen şirketler bu anlaşmanın yan bağlantılarına nasıl olup da yerleştirilmiştir? İş Kur, Denizcilik Bankasınca neden satın alınmış ve daha sonra yine bu ailenin ortak olduğu Bagfaş tarafından niçin geri alınmıştır?” (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Belediye-İş: Anayasa’nın emek karşıtı ruhu değişmedi’

SONRAKİ HABER

‘Bu yangın herkesi yakar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...