21 Eylül 2010 00:00

Diyarbakır’da boykota etkin katılım

TZP Kurdi’nin (Kürt Dil ve Eğitim Hareketi) anadilde eğitim talebiyle başlattığı “Okulları boykot”kampanyası Diyarbakır’da etkili oldu.

Paylaş

TZP Kurdi’nin (Kürt Dil ve Eğitim Hareketi) anadilde eğitim talebiyle başlattığı “Okulları boykot”kampanyası Diyarbakır’da etkili oldu. Diyarbakır’da, öğrencilerin büyük bir çoğunluğu “boykot” diyerek anadilde eğitim istedi. Okul nüfuslarının yarısından fazlası okula hiç gitmedi. Bir çok ilk öğretim okulu ve lisede 55-60 olan mevcudu olan sınıfların yarı yarıya boş olduğu gözlendi. Fatih Lisesi, Atatürk Lisesi, Melikahmet Lisesi, Birlik Lisesi gibi büyük liselerde öğrencilerin yarıdan fazlası okulu boykot ederken bazı sınıflarda tamamen boş kaldı. Bağlar’daki Koşuyolu İlköğretim Okulu. Faik Ali İlköğretim Okulu, Hürriyet İlköğretim Okulu, Yahya Kemal İlköğretim Okulu gibi mevcudu iki bini aşan okullarda beş yüz ila bin arasında öğrencinin ders başı yaptığı görüldü.
Birlik Lisesi önünde bir basın açıklaması yapan Diyarbakır’daki Kadın örgütleri adına konuşan Perihan Kaya anadilde eğitim bir hak olduğunu belirterek TZP Kurdi’nin aldığı boykot kararının desteklediklerini belirterek Diyarbakırlıları çocuklarını okula göndermemeye çağırdı.
ANADİLDE EĞİTİM İSTİYORLAR
Kürtçe eğitimin Kürtlerin en temel hakkı olduğunu söyleyen Diyarbakırlılar’da 5 gün boyunca çocuklarını okula göndermeyeceklerini söylediler. Ev kadını Rabia Ay “Biz okul hakkımızı istiyoruz. Erdoğan’ı protesto ediyoruz. Çocuklarımızı okula göndermiyoruz. Boykot ediyoruz” dedi. Operatörlük yapan Bahattin Doğru TZP Kurdi’nin boykot kampanyasını desteklediğini belirterek, anadilde eğitim istediklerini söyledi. Kürtlerin 40 milyon nüfusu olan bir halk olduğunu söyleyen Doğru “Bugün dilimize sahip çıkmazsak onurumuz da kalmaz, özgürlüğümüz de kalmaz. Bu nedenle devlete de hükümete de sesleniyorum. Artık Kürtlerin sesini duysunlar. Bu nedenle bu boykotu yapıyoruz. Kürtler referandumda iradesini ortaya koydu. Kürt dili içinde bu boykotu güçlü bir şekilde ortaya koyuyoruz. Tüm Kürtler çocuklarını 5 gün boyunca okula göndermeyerek boykot edecek” dedi.
Emekli öğretmen olan Salih Aykaç ise kendisinin de bir öğretmen olarak Kürtlerin asimilasyonunu amaçlayan eğitim sisteminin bir parçası olmaktan utanç duyduğunu söyleyerek, anadilde eğitim için boykot kararını desteklediğini ifade etti.
Seyyar satıcılık yapan Abdullah Çabuk ise, dört çocuğunu cuma gününe kadar okula göndermeyeceğini söyleyerek, anadilde eğitim istediğini belirtti (Diyarbakır/EVRENSEL)

ANADİLDE EĞİTİM İSTEMEK SUÇ DEĞİL
TZP Kurdi (Kürt Dilini Koruma Hareketi) tarafından 20-25 Eylül tarihleri arasında anadilde eğitim talebiyle yapılacak okul boykotu için önceki gün Diyarbakır’da yapılan yürüyüş ile başladı.
Cegerxwin Kültür Merkezi önünde başlayan yürüyüşe BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, TZP Kurdî üyeleri ile binlerce kişi katıldı.
Anadilde eğitim taleplerini içeren pankartlarla Koşuyolu Parkı’na kadar yürüdü. Koşuyolu Parkı’nda TZP Kurdi adına konuşan Rıfat Öztürk, binlerce yıllık tarihi olan, edebiyatı, şarkıları bulanan Kürtçenin hâlâ yasaklı bir dil olduğuna dikkat çekti BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise okul boykotunun anayasal suç olduğunu ileri sürerek velileri tehdit eden Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya seslenerek “Anadilde eğitim talep etmek suç değildir. Asıl asimilasyon suçtur. İnsanlık suçudur. Milyonlarca Kürt çocuğunun asimilasyona tabi tutulması suçtur. Milli Eğitim Bakanı velileri tehdit edeceğine önce bu asimilasyon tezgahını açıklasın ” dedi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

BOYKOT KARARINA EMEP’TEN DESTEK
EMEP bölge örgütü yazılı açıklama yaparak TZPKurdi’nin anadilde eğitim talebiyle başlattığı okulları boykot kampanyasını desteklediklerini açıkladı. Anadilde eğitim talebiyle okul boykotunu katılımı engellemek için Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun halka yönelik tehditlerini sert bir dille eleştiren EMEP bölge örgütü, Bakan’ın çocuklarını anadilde eğitim hakkının görmezden geldiği belirtildi. AKP’li Burhan Kuzu, anadilde eğitim talebini “ben okul açarak bu dili ona öğretmem” sözleriyle yanıtladığı söyleyen EMEP, “Dil, bir ulusun ve onun bireylerinin kendi kültürlerini ve kimliklerini yaşatıp sürdürebilmelerinin temel koşuludur. AKP Hükümeti ve egemen güç odakları her ne kadar Kürtlerin varlığını tanıdıklarını söyleseler de, Kürt halkının varlık koşullarının başında gelen kendi dilini ve kültürünü öğrenme, geliştirme hakkını yok sayarak inkâr ve asimilasyon politikalarını sürdürmeye devam etmektedirler” denildi. Halkların birlikte ve kardeşçe yaşamasından temel şartının Kürt ulusunun başta anadilde eğitim olmak üzere eşit haklara sahip olması ve ülkenin demokratikleştirilmesi yönünde mücadele etmek olduğunun belirtildiği açıklamada boykot kararı destelenerek, “42. Maddesi başta olmak üzere “tek millet, tek dil” anlayışına dayanan bütün gerici maddelerinin değiştirilmesini istiyoruz” denildi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

HAKKARİ’DE BOYKOT
TZPKurdi’nin anadilde eğitim için “okulları boykot” çağrısına Van’da kısmen, Hakkari ve ilçelerinde büyük oranda uyuldu. Batman’da ve Van’da boykot etkili oldu. Hakkari kent merkez ile ilçelerindeki ilköğretim, lise, YİBO ve PİYO’larda 2010- 2011 eğitim yılında okul heyacanı yaşanmadı. Van ve Batman’da yapılan eylemlerde ise anadilde eğititim talebi bir kez daha dile getirildi. Bölgenin birçok ilinde de “okulları boykot” eylemine katılım oldu. (HABER MERKEZİ)

MARDİN’DE BOYKOT FİŞLEMESİ!
TZPKurdi’nin anadilde eğitim için başlattığı okul boykotu kampanyasına yönelik devlet yetkililerinden gelen tehditlerin ardından polis harekete geçti. Mardin merkeze bağlı tüm okulları gezen polisin okul müdürleri ile görüşerek, okula gelmeyen öğrencilerin isim listesini istediği belirtildi. Özellikle boykotun yoğun olduğu okulları gezen polis, okul önlerinde de yoğun güvenlik ablukasına alındı. Uygulamaya tepki gösteren Eğitim Sen Mardin Şubesi, uygulamanın demokratik bir hakkın engellenmesi olduğunu belirtti. (MARDİN)
Mehmet Aslanoğlu
ÖNCEKİ HABER

ALBATROS

SONRAKİ HABER

FT’den AB’ye Türkiye eleştirisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...