22 Eylül 2010 00:00

On okuldan yedisinin altyapısı eksik

EĞİTİM ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) eğitime bütçeden yeterli payın ayrılmaması nedeni ile fiziki ve alt yapı sorunlarının her geçen yıl arttığına dikkat çekti.

Paylaş

EĞİTİM ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) eğitime bütçeden yeterli payın ayrılmaması nedeni ile fiziki ve alt yapı sorunlarının her geçen yıl arttığına dikkat çekti.
Eğitim Sen tarafından yapılan araştırmada, eğitime bütçeden yeterli payın ayrılmamasının altyapı sorunu yaşayan okul sayısını yüzde 70’lere çıkarttığı görülüyor.
Okulların kendi yağı ile kavrulduğunun gözler önüne serildiği araştırmada, öğretmen ve velilerin para ilişkisi içerisine girmesi de ayrı bir sorun kaynağı.
Araştırmada, okulların yüzde 78 gibi ciddi bir oranının ödenek sıkıntısı çektiği görülüyor.
Dersliklerin bakımsızlığı konusunda üniversitelerde yüzde 52.3, liselerde yüzde 51.2, meslek liselerinde yüzde 70.7, ilköğretimlerde yüzde 66.4 oranında sorunların yaşandığının dikkat çektiği araştırma sonuçlarına göre toplamda yüzde 53. 2 oranında okulun sıkıntı yaşandığı gözlemleniyor.
ÖDENEK SIKINTISI ÜNİVERSİTELERDE YÜZDE 91.2
Araştırma sonuçlarına göre, ödenek sıkıntıları, üniversitelerde yüzde 91.2, liselerde 72.5 ve ilköğretimde yüzde 85.9 oranında yaşanıyor. Her iki okuldan birinde sıra, sandalye, ders araç gereci, atölye ve salon gibi birçok eksikliğe rastlanıyor. Türkiye ortalamasına bakıldığında toplamda yüzde 43.9 oranında fiziki donanım eksikliği gözlemlenirken, ders araç gereci noktasında da yüzde 59.8 oranında eksikliklerin olduğu biliniyor.
MESLEK LİSELERİNDE ATÖLYE AZ
Atölye ve laboratuar eksikliğinde üniversitelerde yüzde 61.8, meslek liselerinde 68.7 gibi ciddi oranlarda sorunlar yaşanırken, toplamda ise bu sorunları yaşayan okulların oranı yüzde 59.9. Spor alanında liselerde “böyle bir sorun yok” sorusu yüzde 20 oranında karşılık bulurken, “sorun var” sorusuna ise yüzde 74 karşılık geliyor.
Spor salonu eksikliği toplamda yüzde 72.7 oranında yaşanıyor. Nerdeyse tüm okullarda öğretmenler odasının bulunmasına rağmen halen dörtte bir oranında yeme içme olanağının bulunmadığı, okul ortamının insani ihtiyaçları karşılamaktan ne kadar uzak olduğu da raporda yer alıyor. Okulların bu eksikliklerini gidermenin faturası ise şimdiden “kayıt parası”, “bağış”, “boya-badana parası” adları altında velilere çıkarılıyor. (Ankara/EVRENSEL)
Ceyhan Bağrıyanık
ÖNCEKİ HABER

Kadirli’de öğrenci velileri Milli Eğitime tepkili

SONRAKİ HABER

ÖĞRETMENLER İÇİN KPSS KALKIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...