22 Eylül 2010 00:00

‘Kültür’ Bakanı’na bak!

Çevre Bakanı Eroğlu’nun Tarkan’ın Allianoi’ye ilişkin sözlerine verdiği yanıtın ardından Kültür Bakanı’nın sözleriyle başlayan tartışma sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Allianoi ile ilgili abartılı bir kamuoyu duyarlılığı geliştiğini belirterek, gerçek düşüncesini açıkladı.

Paylaş

Çevre Bakanı Eroğlu’nun Tarkan’ın Allianoi’ye ilişkin sözlerine verdiği yanıtın ardından Kültür Bakanı’nın sözleriyle başlayan tartışma sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Allianoi ile ilgili abartılı bir kamuoyu duyarlılığı geliştiğini belirterek, gerçek düşüncesini açıkladı.
ABARTILI DUYARLILIK
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Allianoi konusunda abartılı bir kamuoyu duyarlılığı geliştirildiğini, atılan her adıma çevreden, yargıdan müdahale istendiğini söyledi.
AKP’liler tarafından toplanan birkaç köylü Allianoi’de baraj lehine eylem yaparken Bakan Günay da, Demre’de antik Andriake Liman Kenti’ni gezisi sırasında gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
YAPILANLAR DOĞRU!
Ertuğrul Günay, İzmir’in Bergama ilçesindeki Allianoi Antik Kenti’ne ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine, Allianoi konusunda bilimsel kurulların çok uzun süreden beri, çok dikkatli incelemeler yaptıklarını iddia etti. Uygulamalarda bu raporlar doğrultusunda hareket edildiğini kaydeden Günay, şunları söyledi:
“Allianoi konusunda abartılı bir kamuoyu duyarlılığı geliştirildi” diyen Günay, atılan her adıma çevreden, yargıdan müdahale istenmesini eleştirdi. Bu sözlerine rağmen Allianoi konusundaki duyarlılığı paylaştığını iddia eden Bakan Günay, “Defalarca ifade ettiğim gibi orada 15 yıl önce ihale edilmiş, yıllar önce yapısı gövdesi tamamlanmış bir baraj var. Çevre halkının su tutulması ihtiyacı var. O barajdan yararlanmak istiyor. Bölgedeki yaşayanlar, tarımcılar ve yerleşenler. Kurul kararları doğrultusunda orada önlemler almaya çalışıyoruz” dedi.
‘50-60 YIL DAHA TOPRAK ALTINDA KALABİLİR’
“Bildiğim kadarıyla Horasan harcı kullanılıyor. Yapılara zarar vermeyecek maddeler kullanılması konusunda dikkatli davranıyorlar” diyerek sözlerini sürdüren ‘Kültür’ Bakanı Günay, Allianoi’nin yüzyıllardın toprak altında olduğunu, 50-60 yıl daha toprak altında kalmasının zarar vermeyeceğini savundu.
“Allianoi zaten uzunca bir süredir toprak altında idi. Sondaj kazıları sırasında ortaya çıktı. Şimdi burada (Andriake Liman Kenti) bir kazı alanındayız. Burada yüzlerce yıldan beri toprak altında olan yapıları son iki yıldan bu yana ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” diyen Günay sözlerini şöyle sürdürdü: “Allianoi’de, bilimsel kurulun görüşü doğrultusunda, 50 yıl, 60 yıl toprak altında zarar gelmeyeceğini burada yaşadığımız örnekle kanıtlıyoruz.”
Buradan çok fazla Türkiye’nin haberi olmadığını söyleyen Günay, “Çünkü Allianoi gibi burayı sürekli gündemde tutmaya çalışan kamuoyu uyarma mekanizması burayla ilgili çalışmıyor. Burada gördüğünüz çıplak gerçek şudur; yüzlerce yıldır toprak altında olan yapılar, yapı izleri olduğu gibi ortaya çıkıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

DÜN BAŞKA BUGÜN BAŞKA
ALLİANOİ Antik Kenti ile ilgili Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile şarkıcı Tarkan arasında başlayan tartışmaya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da dahil olmuş ve Çevre Bakanı’nı eleştirerek, “Sayın bakan düşüncelerini amacını aşan bir biçimde ifade etti” demişti. Bakan Günay, “Sanatçı arkadaşlarımızın, aydınlarımızın bu konulara duyarlılık göstermesi bizi tedirgin etmez, sevindirir. Aydınlar okuryazarlar sanatçılar bu ülkenin sorunlarına sahip çıkmazlarsa bu toplumun bilincini kim aydınlatabilir. O yüzden ben bu duyarlılıkların artarak sürmesini temenni ediyorum” diyerek dün yaptığı açıklamalara taban tabana zıt ifadeler kullanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Bakanın görevi iktidarı değil ALLiANOi’Yi KORUMAK

SONRAKİ HABER

‘Ahlaksızlığın da bir sınırı olmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...