23 Eylül 2010 00:00

Şimdi okullu olduk sinemaları doldurduk

Türkiye sinemasının en önemli ismi Yılmaz Güney’in memleketi Adana, sinema ile yatıp kalkmaya başladı. Hafta sonuna kadar devam edecek olan 17. Uluslar arası Adana Altın Koza Film Festivali’nin açılış töreni önceki gün yapıldı.

Paylaş

Türkiye sinemasının en önemli ismi Yılmaz Güney’in memleketi Adana, sinema ile yatıp kalkmaya başladı. Hafta sonuna kadar devam edecek olan 17. Uluslar arası Adana Altın Koza Film Festivali’nin açılış töreni önceki gün yapıldı.
Adana’da tam okulların açıldığı haftaya denk gelen Altın Koza Film Festivali, özellikle öğrencilerin ilgisiyle karşılaştı. Gösterimlerin ücretsiz olduğu festivalde, salonlar daha çok lise öğrencileri ile doluyor.
FİLMLER VE YARIŞMALAR
Önceki gün yapılan açılış töreninde, festival Adanalılara tanıtıldı. Öykü Serter’in sunuculuğunu yaptığı gecede, açılış konuşmasını Adana Büyükşehir Başkanvekili Zihni Aldırmaz yaptı. Kısa protokol konuşmalarının ardından jüriler tanıtıldı ve tanıtım filmleri izlendi. Hafta sonuna kadar devam edecek olan Altın Koza Film Festivali’nde 200’ün üstünde film gösterilecek. Ayrıca, Altın Koza ödüllü ulusal yarışmanın yanı sıra, ulusal öğrenci filmleri ile uluslararası Akdeniz ülkeleri kısa film yarışması düzenleniyor. Yarışmalarda filmleri gösterilen çok sayıda yabancı sinemacı Adana’nın konuğu olmaya başladı.
GÖKSEL: HAYATI YEŞİLÇAM’DAN ÖĞRENDİK
Festivalin açılış filmi “Piyanosu Olmayan Kadın”ın oyuncularından Jan Budar da konuklardan biri. Budar törende sahneye çıkarak bir şarkı söyleyince, gecenin en ilginç dakikaları yaşandı. Arkadaşlık üstüne bir İspanyol şarkısını seyircilerle birlikte söylemeye çalışan Budar, kısmen başarılı olup eğlenceli bir görüntü ortaya çıkardı. Oyuncu sahneden yönetmenlere bir çağrı yapıp, bir Türkiye filminde oynamak istediğin ilan etti.
Budar’ın ardından, gecenin gerçek şarkıcısı Göksel sahneye çıktı ama o canlı söylemek yerine playback yapmayı tercih etti. Nostaljik şarkılar söyleyen Göksel, Yeşilçam filmleriyle büyüdüğünü ve kendi kuşağının kadınlarının o filmlere özenerek hayata ilişkin birçok şeyi öğrendiğini söyledi. Göksel’in şarkılarının ardından “Piyanosu Olmayan Kadın”ın gösterimine geçildi. Film, Madridli mutsuz bir evli kadının hayatının değişmesini konu alıyor.
ÖĞRENCİLER YAŞADI
Altın Koza’nın en anlamlı unsurlarından olan “Sinema Okullarda, Okullar Sinemada” bu yıl da birçok genci sinemayla buluşturmayı hedefliyor. Etkinlik kapsamında da yaklaşık 20 bin Adanalı öğrenciye ulaşılması bekleniyor. Bu yıl 76 okulu kapsayan proje kapsamında 35 okul sinemalara davet edildi, 41 okulda da film gösterimleri yapılacak. 6 bin 500’e yakın öğrenci son dönem filmlerden oluşan bir seçkiyi sinemada izleme şansı bulacak. 13 bini aşkın öğrenci ise okulların salonlarında filmleri görecek.
FİLİSTİN: BARIŞA HASRET
Altın Koza Film Festivali ile ilgili son dönemde en çok tartışma çıkan konu olan Filistin yine gündemde. Önce İsrail’in yardım gemilerine yaptığı saldırı, Haziran ayında yapılacak olan festivalin ertelenmesine neden olmuştu. Oysa, festivaldeki Filistin filmleri programı sinemacıların konuya ilişkin fikirlerini ortaya koyması ve Filistin sorununu gündeme taşımak açısından hâlâ önemini koruyor.
Festival kapsamında Filistin: Barışa Hasret bölümünde dokuz tane Filistin filmi gösterilecek. Ayrıca, yarın Filistinli ve Türkiyeli sinemacıların katılımıyla “Filistin’de Sinema Yapmak” başlıklı bir söyleşi düzenlenecek.
GALALAR BAŞLIYOR
Ulusal yarışmada yer alan filmlerin galaları da bugünden itibaren yapılmaya başlanıyor. Bugün Adana’daki Cinebonus, Metropol ve Arıplex Cemalpaşa sinemalarında Eyyvah Eyvah, Denizden Gelen, Büyük Oyun, Kıskanmak, Ses ve Bal filmlerinin galası yapılacak. Galalara filmlerin yönetmen ve oyuncuları katılacak, seyircilerin sorularına yanıt verecekler.
Bu akşam programda ‘Onur Ödülleri Töreni’ bulunuyor. Törende sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ve usta oyuncu Müjde Ar’a ‘Onur Ödülü’ takdim edilecek.
Festivalin onur konuğu olan Yunanistanlı yönetmen Theo Angelopoulos ise, hafta sonunda bekleniyor.
(Adana/EVRENSEL)
Çağdaş Günerbüyük
ÖNCEKİ HABER

Çevre Bakanı’na duyurulur

SONRAKİ HABER

TGC 3. Babıali Şenlikleri Başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...