25 Eylül 2010 00:00

Taylan Özgür anıldı

ORTADOĞU Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi ‘68 Gençlik Önderlerinden Taylan Özgür ölümünün 41. yılında Ankara demokrasi güçlerince düzenlenen şenlikle anıldı.

Paylaş

ORTADOĞU Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi ‘68 Gençlik Önderlerinden Taylan Özgür ölümünün 41. yılında Ankara demokrasi güçlerince düzenlenen şenlikle anıldı.
ODTÜ Vişnelik Tesislerinde önceki akşam yapılan etkinlik Sanatçı Yılmaz Demiral’ın, “Alnını dağ ateşiyle ısıtan yüzünü kanla yıkayan dostum, senin uyurken dudağında gülümseyen bordo gül benim kalbimi harmanlayan isyan olsun. Şimdi dingin gövdende uğultuyla büyüyen sessizlik bir gün benim elimde patlamaya sabırsız mavzer olsun. Başını omzuma yasla, göğsümde taşıyayım seni, gövdem gövdene can olsun!” sözleriyle saygı duruşuyla başladı.
Daha sonra anmayı gerçekleştiren kurumlar adına konuşan Devrimci 78’liler Federasyonu Yöneticisi Hüseyin Esentürk, 23 Eylül 1969’da Beyazıt Meydanı’nda arkadan sıkılan kurşunla katledilen Taylan Özgür’ün yaşamını yitirmesiyle ilgili bir polisin gözaltına alındığını, daha sonra salıverildiğini anlattı. Katillerin hâlâ ellerini kollarını sallayarak dolaştığını ifade ederek cinayetin 41 yıldır aydınlatılamamasına tepki gösteren Esentürk, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın 6 Mayıs 1972’de Taylan Özgür’ün yanına gömülme vasiyetinin de engellenmesini kınadı.
‘TALAT TURHAN’IN İDDİALARI ARAŞTIRILSIN’
Esentürk, Emekli Kurmay Yarbay Talat Turhan’ın Özgür cinayetini bir üsteğmenin gerçekleştirdiği ve bu üsteğmenin şu anda üst düzey bir general olduğuna ilişkin sözlerini hatırlatarak “Turhan, dosyayı İçişleri Bakanı Fehmi Güneş’e verdiğini ve o sırada yanında Deniz Baykal, Uğur Mumcu ve Ertuğrul Günay’ın olduğunu söylüyor” dedi. Talat Turhan’ın işaret ettiği generalin kim olduğunu sorgulayan Esentürk, Genelkurmaya ve konuyla ilgili bilgiye sahip olanlara çağrı yaparak cinayetin aydınlatılmasını istedi. Sinan Cemgil’in “Taylan, Commer’in arabasını yakarak devrim ateşini yaktı, bu devrim ateşi hiç sönmeyecek” sözlerini hatırlatan Esentürk, “Halkımız onları çok sevdi. Bu yüzden binlerce, on binlerce çocuğun adı Taylan” dedi. Konuşmanın ardından bir dakikalık sinevizyon izleyenler tarafından heyecanla ve alkışlarla karşılandı. Etkinlikte önce Ahibba grubu sahne aldı ve ağırlıkta Türkçe ve Arapça parçalarla seslendi. Sonra Bandista izleyicilerle buluştu. Başta Nâzım olmak üzere pek çok şairimizin şiirlerinden uyarladıkları parçalarla izleyicilere büyük bir coşku yaratan Bandista, mücadelede yavrularını yitiren anneler için de bir parça söyledi. Anma etkinliğine 2 bine yakın Ankaralının katılımı, Taylan Özgür’ün sahiplenildiğini de gösterdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Şüpheli bir kadın intiharı daha

SONRAKİ HABER

‘Nananenate okitgu şeni boykoti minoni’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...