30 Eylül 2010 00:00

Perdeler edebiyata açılıyor

2010-2011 tiyatro sezonuna 1 Ekimde merhaba diyecek olan Devlet Tiyatroları Türk edebiyatının önemli eserlerinin yanı sıra birçok çeviri oyunu da seyirciyle buluşturacak.

Paylaş

2010-2011 tiyatro sezonuna 1 Ekimde merhaba diyecek olan Devlet Tiyatroları Türk edebiyatının önemli eserlerinin yanı sıra birçok çeviri oyunu da seyirciyle buluşturacak.
12 ilde 44 yerleşik, 8 ilde yerleşik turne sahneleriyle yeni sezonu açacak olan Devlet Tiyatroları ilk tur yeni oyunlarında 20’si yerli 18’i çeviri oyunu seyirciyle buluşturacak. Sahnelenecek olan yeni oyunlar arasında Türk edebiyatında önemli yeri olan eserler de var.
Rüştü Asyalı’nın hem yorumladığı hem oyunculuğunu hem de yönetmenliğini yaptığı Nâzım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları’ndan 11 Tablo”su, Bengisu Gürbüzer Doğru’nun yönettiği Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Yaban”ı, Ali Düşenkalkar’ın yönettiği Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”ı, Mehmet Akay’ın yönettiği Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Gülyabani”si, Doğan Yağcı’nın yönettiği Recaizade Mahmut Ekrem’in “Çok Bilen Çok Yanılır”ı, Mustafa Kurt’un yönettiği Reşat Nuri Güntekin’in “Sarıpınar 1914”ü, Münir Canar’ın yönettiği Musahipzade Celal’in ‘‘Fermanlı Deli Hazretleri’’ bu yıl Devlet Tiyatrolarında seyirciyle buluşacak yeni yerli oyunlar arasında.
Bunların yanı sıra Barış Eren’in “Soğuk Bir Berlin Gecesi”, Semih Sergen’in “Erkek ve Kadın” ‘İbrahim Balaban’ın “Şair Baba ve Damdakiler”, Hasan Erkek’in “Boğaçhan” Yıldırım Keskin’in “Karılarından Hangisi”, Tuncer Cücenoğlu’nun “Kadın Sığınağı”, Civan Canova’nın “Üstad Harpagon’a Saygı ve Destek Gecesi”, Mahmut Gökgöz’ün “Pir Sultan Abdal”, Orhan Asena’nın “Şili’de Av”, Cevat Fehmi Başkut’un “Hacı Yatmaz”, Ahmet Önel’in “Hadi Aldat Bakalım” adlı oyunları da sezon boyunca seyirciyle buluşacak.
Çeviri oyunlar arasında ise; Miguel De Cervantes’in “Büyük Sultan Oviedolu Katalina”, Paolo Levi’nin “Trafik Cezası”,Anton Çehov’un “Vanya Dayı”, William Shakespeare’in “Beğendiğiniz Gibi” ve “III. Richard”, Garcia Lorca’nın “Kanlı Düğün”, Ethan Coen’in “Bekleyiş”, Venedikt Yerofeev’in “Moskova-Petushki Yolun Sonu”, Mate Matisic’in “Bedensiz Kadın”, Simon Williams’ın “Ölüm Öpücüğü”, Caroline Smith’in “Mutfak Cadıları”, Larry Gelbart-Bert Shevelove’un “Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu” Carles Batlle’ın “Baştan Çıkarma”, Barbara Scottenfeld’ın “Yedi Kadın”, William Wharton’ın “Karanlık İşler” adlı eserleri yer alıyor.
Yeni çocuk oyunları olarak da; Carlo Collodi’nin “Pinokyo”su, Miguel De Cervantes’in “Don Kişot”u, Özen Rodop’un “Papağan Kaçtı”sı, Habip Bektaş’ın “Titil ile Bibil”i yer alıyor.
Ayrıca, Devlet Tiyatrolarında geçtiğimiz yıllarda kapalı gişe oynayan ve seyirci tarafından da beğenilen oyunlar bu yıl da izleyiciyle buluşmaya devam edecek.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Portakal’ mevsimi başlıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul sokakları TÜYAP’ta buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...