30 Eylül 2010 00:00

Baydemirler’de iş bırakma

İSTANBUL Kıraç’ta bulunan Baydemirler fabrikasında maaşlarını alamayan işçiler iş bıraktı.

Paylaş

İSTANBUL Kıraç’ta bulunan Baydemirler fabrikasında maaşlarını alamayan işçiler iş bıraktı. Daha önce de yine maaşlarını alamadıkları için iş bırakan Baydemirler işçileri pazartesi günü
maaş ödemesinin ayın 30’una ertelenmesi üzerine iş bırakma eylemi yaptı. İş bırakma üzerine işçilerle konuşmaya gelen yöneticiler bundan sonra maaşların daha erken ödenmesi için yönetimle konuşacakları sözünü verdi.
Maaş ödemelerinin ayın 30’una ertelenmesi üzerine Çalışma Bakanlığına gittiklerini belirten bir işçi “Durumu anlattık. Oradan aldığımız sonuçla birlikte iş başı yapmama hakkımızın olduğunu öğrendik ve bunu gerçekleştirdik. İş bırakma üzerine gerek bölüm müdürleri gerekse fabrika müdürü gelip bizimle görüştü. Bizler sorunlarımızı anlattık. Ödeyemediğimiz kiraları, bakkala manava olan borçlarımızı anlattık. Bunun üzerine müdürler ‘Sizler haklısınız diyecek bir şey yok. Dediğimiz gibi ayın 30’unda ödeyeceğiz maaşlarınızı’ dedi” şeklinde konuştu.
Yönetimin İran ve Mısır’da açtığı fabrikalarda işçilerin bir gün ödeme yapılmaması halinde iş bıraktığını bildiğini vurgulayan başka bir işçi, “İdarecilerin bize söylediği yönetimle görüşüleceği ve maaşların bundan sonra daha erken yatırılacağı oldu. Müdürler ‘İş başı yapmama hakkınız var ama patronlar da yarın sizleri içeriye alamayabilir’ dediler. Aslında aba altından sopa gösterdiler. Bizi bir yönüyle tehdit ettiler ve ‘Siz bilirsiniz’ diyerek ve işçileri bir kez daha susturdular. Ama bu daha ne kadar devam eder bilinmez” dedi.
İşçi haklarına saldırının hız kesmediğini ifade eden bir diğer işçi ise “Her şey biz işçilerin sırtına yükleniyor. Konuşunca kapıda buluyorsun kendini. Okullar açıldı bir çoğumuz çocuklarımıza defter kalem alamadık. Verdikleri 650 lira onu da gününde yatırmıyorlar. Yükü hep bizlerin sırtına yüklüyorlar” diye konuştu.
İşverenin açıkça küçülmeye gideceğini söylediğini belirten bir işçi “Çok adam atılacak. Artık biz işçilerin çaresi kalmadı, bıçak kemiğe dayandı. İşveren artık yatırımını İran, Mısır ve Moldova’ya yapıyor. Bizler sürünmeye devam edeceğiz. Bizler eminiz ki yarın bir çoğumuzun işine son verecekler. Baydemirler yatırımlarını yeni kurduğu fabrikalara yapmaktadır. Buradaki işçileri önemsemeden hareket etmektedir bunun tek çare birleşmektir. Tüm Baydemirler işçileri birlikte mücadele sergilemek zorundadırlar” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Silikozis hastası hukuk mücadelesini kazandı

SONRAKİ HABER

Kırılan sadece kol değil hekimlik onuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...