30 Eylül 2010 00:00

İşte anadile yasağın sonucu!

EĞİTİM Sen Urfa Şubesi, anadilde eğitime ilişkin rapor hazırladı.

Paylaş

EĞİTİM Sen Urfa Şubesi, anadilde eğitime ilişkin rapor hazırladı. Raporda, çocukların anadilleri dışında başka dille eğitime başlamalarını yarattı tahribatlara dikkat çekildi.
Araştırmanın sonuçlarına ilişkin şube binasında açıklama yapan Eğitim Sen Urfa Şube Başkanı Sıtkı Dehşet, Urfa yerelinde istatistiki bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Eyubiye, Bağlarbaşı ve Süleymaniye semtlerinde bulunan ilkokul 1. sınıfa giden çocuklar üzerinde yapılan anket çalışması sonucunda dikkat çekici sonuçlara ulaştıklarını söyleyen Dehşet, “Eyyubiye semtinde okula ilk gelen çocukların yüzde 60’ı, Bağlarbaşı’nda yüzde 40’ı, Süleymaniye semtinde ise çocukların yüzde 30’u kendi anadilinden başka bir dil bilmiyor” dedi. Eyyubiye bölgesinde bulunan ilköğretim okullarında çocukların yaklaşık yüzde 60’ı Kürtçe ya da Arapça bildiğini ve kendi anadili dışında başka dil bilmediğini ifade eden Dehşet, “Bu tablo Türkiye’de Türkçe dışında başka diller üzerinde ne denli bir asimilasyon politikası güdüldüğünün somut bir örneği olsa gerek” dedi.
ASİMİLASYONUN SONUCU TRAVMA
Anadili dışında başka bir dil ile eğitime başlayan çocukların yaşadıklarına dikkat çeken Dehşet, “Tabi çocuk ilk ailesinden, annesinden koptuğu için bir travma yaşamakta. Birde hiç anlamadığı bir dilde, kendi anadili yasaklanarak bir eğitim programına tabi tutulması ikinci travmayı beraberinde getirmekte. Bu durum, çocuk üzerinde telafisi mümkün olmayan ruhsal, psikolojik ve sosyal tahribatlar yaratıyor” dedi. Çocuklara Türkçe bir şey sorulduğunda cevapsız ve sinik kaldıklarını, ancak aynı soru Kürtçe sorulduğunda kendilerini rahatça ifade ettiklerini belirten Dehşet, bunun da çocuklar için anadilin, kimlik ve kültür olduğu savını haklı kıldığını dile getirdi.
TZPKurdi’nin anadilde eğitim için başlattığı okul boykotuna ilişkin yapılan “Çocukları istismar ediyorlar”açıklamalarına da dikkat çeken Dehşet, en büyük istismarın çocukların kendi anadillerinde eğitim görmelerinin engellenmesi olduğunu belirtti. (ŞANLIURFA)
ÖNCEKİ HABER

Anadil araştırma komisyonu kurulsun

SONRAKİ HABER

Operasyonlar dursun, diyalog sürsün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...