02 Ekim 2010 00:00

Bir gün iş bırakma yeter!

Otomotiv sektöründe son sekiz yıldır lider olan ve dünya ölçüsünde fabrikaları arasında örnek olarak gösterilen Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikasında işçileri düşük ücret ve ağır çalışma koşullarının MESS sözleşme sürecinde bir nebze de olsa düzeltilmesini bekliyor.

Paylaş

Otomotiv sektöründe son sekiz yıldır lider olan ve dünya ölçüsünde fabrikaları arasında örnek olarak gösterilen Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikasında işçileri düşük ücret ve ağır çalışma koşullarının MESS sözleşme sürecinde bir nebze de olsa düzeltilmesini bekliyor. Türk Metal’in yeni Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın ilk sözleşmesi olması nedeniyle umutlu olan işçilerin, Türk Metal’in teklifinin açıklanmasıyla umutları kırıldı.
Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın açıklamasında metal işçilerinin “Aylık çıplak brüt ücret 1260 TL, ikramiye dahil olmak üzere aylık brüt hak ediş ise 1680 TL’dir. Net aylık ele geçen ise 1191 TL’dir” diye konuşmasına Ford Otosan işçileri “5.60 TL saat ücreti alan en fazla 500 kişidir 5 bin işçi içinde. İstanbul’dan gelen işçiler yüksek alıyor. Fabrikanın çoğunluğu 850-900 TL ücret alıyor. Yüzde 80’i böyle. 5.60 TL saat ücreti verse daha ne isteyeyim?” diye konuştular.
ENFLASYON DOĞRU DEĞİL
Ford Otosan işçileri enflasyon hesabının da doğru olmadığını belirterek şöyle devam ettiler: “Bir ara enflasyon yüzde 7 çıkmıştı. Şimdi ne oldu? Enflasyon hesabı hikaye. Soğan, patates enflasyon paketinde yok. Pinpon topu, buzdolabı var” dedi. Bayram parasının 200 TL verilmesinin de yeterli olmadığını belirten işçiler “200 TL’ye mi kurban keseceğiz. Çayı bile parayla veriyorlar. Boru fabrikasında çalışan arkadaşıma 50 TL’lik çay parası yükleniyor. Bizde aylık 7 TL çay parası veriliyor. Sonrasını para ile satıyor. Aylık en az 30 TL yüklüyorum. Cepten para gidiyor.”
İŞÇİNİN PESTİLİ ÇIKIYOR
Ford Otosan işçilerinin çalışırken en çok şikayetçi olduğu konulardan birisi de hattın yüksek hızı nedeniyle yaşadıkları sağlık sorunları. Üretimin yoğunlaştığını belirten işçiler, fabrikadaki yazılı kurallarla gerçek kuralların farklı olduğunu belirttiler. Ford Otosan işçileri yaşadıklarını şöyle anlattılar: “Üretim yoğunlaştı. Prosedür İSİG (İş Sağlığı ve İş Güvenliği) -Kalite - Bakım - İmalat olarak gösteriliyor. Ama asıl prosedür tam tersine işliyor: İmalat - Bakım - Kalite - İSİG. Yani işçi sağlığına önem veriliyormuş gibi gösteriliyor. Ama işçi sağlığı en son sırada. Manuel olarak hattı hızlandırıyorlar. İşçi yetişemediğinden hatalı araba çıkıyor. Arada boşluk olunca hattı otomatik hatta çevirip hızlandırıyor. İşçi çok yoruluyor, pestili çıkıyor, çöküyor.”
BANDI HIZLANDIRIYORLAR!
Fabrikada sağlık sorunlarının giderek arttığını belirten işçiler “Menisküs oluyor. Arabanın içine gir çık sorun oluyor. Şase hatlarında boyun fıtığı oluyor. Bel fıtığı yaygın genelde. 9 saatte 330 araba çıkarken, şimdi 7.5 saatte 330 araba çıkıyor. Hattı hızlandırıyorlar. Eskiden arada dinleniyorduk ama şimdi dinlenemiyoruz. İnsanları zorluyor. 1.7 dakikada çalışırken hattın dönüşünü 1.6 dakikaya indiriyorlar. Baktı işçi yapıyor 1.5’e indiriyorlar. Daha da indirecekler ama sistem izin vermiyor. Çalışma şekilleri daha güzel olsa rahatsızlık azalır. En büyük sıkıntılardan birisi gece vardiyasında fazla mesai olması. Pazar sabahı işten çıkıyoruz tatil yapamadan pazartesi işe gidiyoruz” dediler.
Toplusözleşmede taleplerinin gerçekleşebileceğini ifade eden bir Ford Otosan işçisi ise “MESS istediğimizi verir. Hele bir iş bırakalım bak nasıl ne diyorsak yapıyor. Üretimin bir dakika aksamasına dayanamıyor. Bir gün iş bıraksak her denilen olur” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

İşten atmalara karşı ortak mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...