04 Ekim 2010 00:00

İshakpaşa Sarayı operayı ağırladı

GELENEKSEL olarak her yıl Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı’nda yapılan, 5. Uluslararası Ağrı Dağı Efsanesi Festivali bu yıl da oldukça görkemli geçti.

Paylaş

GELENEKSEL olarak her yıl Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı’nda yapılan, 5. Uluslararası Ağrı Dağı Efsanesi Festivali bu yıl da oldukça görkemli geçti.
Usta yazar Yaşar Kemal’in aynı adlı romanından uyarlanarak, Doğubeyazıt ilçesinde her yıl düzenlenen festival, beşinci kez yöre halkı ve sanatseverlerle buluştu. Festival, Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ağrı Valiliği, TİKA ve TRT’nin katkılarıyla düzenlendi.
Festival çerçevesinde Gürcistan Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde, Ankara ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının katılımlarıyla eserin bestecisi Çetin Işıközlü yönetiminde ‘Ağrı Dağı Efsanesi’ operası sahnelendi. Operada Ağrı Dağı’nda, dağ köylerinden birinde yaşayan Ahmet ile o dönemde bölgenin yöneticisi olan, Mahmut Han’ın kızı Gülbahar arasındaki aşkı ve bu sevdalıların birbirlerine kavuşmak için yaşadıkları anlatıldı.
Ağrı Dağı Efsanesi, kültürel mirası, kahramanların ruh hallerini ve çevrenin pastoral özelliklerini yansıtıyor. Hikayede at, kutsal meşe ağacı, demirci, sofi, kervan şeyhi, paşanın, kızını vermek için Ahmet’i dağın doruğuna çıkartıp ateş yakmasının istemesi gibi hikaye ve masal motifleri yer alıyor.
Uluslararası Ağrı Dağı Efsanesi Festivali açılış konseri öncesi besteci ve orkestra şefi Çetin Işıközlü sloganlarının; ‘Doğuda, İpekyolu’nda AB standartlarında tek festival’ olduğunu vurguladı. Besteci Çetin Işıközlü festival hakkınhda şunları söyledi: “5.’sini düzenlemiş olduğumuz Ağrı Dağı Efsanesi Operasını Ağrılılarla ve Doğubayazıtlılarla paylaşıyorum. Onların başta Ağrı Dağı ve İshak Paşa Sarayı gibi gurur verici iki büyük kültürel ve doğal şaheserlere sahip oldukları için çok şanslılar. Ne kadar gururlansalar azdır.”
Uluslararası 5. Ağrı Dağı Efsanesi Festivali açılış konseri konuşması Vali Ali Yerlikaya tarafından yapıldı. Vali Yerlikaya konuşmasında Ehmedê Xanî’nin Mem û Zin, Siyabent ve Hacer öyküleri ile Yaşar Kemal’in Ahmet ve Gülbahar’ını “İshakpaşa Sarayı’nın konumlandığı bu toprakların aşıklık geleneğine ve destansı aşklara” örnek gösterdi. (AĞRI)


ÖNCEKİ HABER

Bêrîvan Bursa’da engellendi

SONRAKİ HABER

‘Komünist Rus sazı’ndan İstanbul şarkıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...