08 Ekim 2010 00:00

ANADOLU’DA DA SORUNLAR AYNI

AÇIK Öğretim Fakültesi’yle birlikte Türkiye’deki yüksek öğretim öğrencilerinin yüzde 48’ini içinde barındıran Anadolu Üniversitesi’nde, yeni eğitim-öğretim dönemi başlarken öğrencilerle yaşadıkları sorunları konuştuk.

Paylaş

AÇIK Öğretim Fakültesi’yle birlikte Türkiye’deki yüksek öğretim öğrencilerinin yüzde 48’ini içinde barındıran Anadolu Üniversitesi’nde, yeni eğitim-öğretim dönemi başlarken öğrencilerle yaşadıkları sorunları konuştuk. Eğitimin her sene daha da paralı hale getirildiği Türkiye’de, bunun üniversite ayağını oluşturan Bologna Süreci’nin en canlı merkezlerinden biri olan Eskişehir üniversiteleri her geçen gün işçi-emekçi çocuklarına kapatılmak isteniyor. Öğrencilerin üniversiteye kayıt olmak için dökmek zorunda kaldığını paralar yetmezmiş gibi birde barınma ulaşım beslenme gibi en temel ihtiyaçları gün geçtikçe pahalanıyor. Eskişehir’de barınmadan ulaşımdan okuldaki işleyişlerden bahseden öğrenciler birçok konuda sıkıntılı olduklarını dile getirdiler.
‘CEMAATLER TELEFONUMU NERDEN BİLİYOR?’
Felsefe bölümünü kazanan Ayşe Yılmaz, şehre ilk geldiğinde kalacak yer bulmakta oldukça zorlandığını, YURT-KUR’da ki sırasının da çok gerilerde olduğunu ve bu yüzden özel yurt-part yada ev aramak zorunda kaldığını dile getirdi. Ancak yurt-apart ve ev fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve çok fazla cemaat yurdu olduğunu söyleyen Yılmaz, ancak birkaç tanıdık sayesinde bir yer bulabilindiğini belirtti. Cemaat yurtlarının adres ve telefon numaralarını nerden buldukları belli olmadan evlere posta yollamasından ve eve telefon açmasından da çok rahatsız olduğunu söyleyen Yılmaz, çok ısrarcı olduklarından dolayı da sıkıntı yaşadığını anlattı. Eskişehir’de bunların yanı sıra fiyatların hiç ucuz olmadığını hep öğrenci kenti olarak bilinen kentin daha ucuz olması gerektiğini dile getirdi. Bu sene kayıtlar sırasında da harç paralarına zam yapılıp yapılmayacağını bilemedikleri ne kadar yapılacağının da belirsiz olduğu bu belirsizlik içinde harç paralarını yatırdıklarını söyleyen Yılmaz, kayıt işlemleri sırasında ise anlamsız bir şekilde isteğe bağlı olan hazırlık sınıfını seçmek için ikna edilmeye çalışıldığını,ve bu konuda gereğinden fazla ısrarcı olunduğu anlattı. Yılmaz okulların ilk haftasında da öğretmenlerin duyarsız davrandığını ve onlarla tanışmakta bile zorlandıklarını söyledi. Eskişehir hakkında son olarak ise ilk geldiğinden beri dikkatini çeken sanatsal yanının ve şehirdeki heykellerin çok hoşuna gittiğini dile getirdi.
YURTTA BİTMEYEN TADİLAT
Eskişehir’de 2.yılı olan ve hazırlığın ardından kendi bölümüne geçen Maliye Bölümü 1.sınıf öğrencisi Dilay Özbaran da kaldığı devlet yurdundaki sıkıntılardan bahsetti. Yazın tadilatta olan binanın yaz boyu tamamlanamadığını, o yurtta kalacak olan öğrencilere geldiklerinde okulların 2.haftasına kadar kalacak yer bulmaları gerektiği söylenerek mağdur edildiklerini, kalacak yeri olmayanlara ise boş yataklar tahsis edildiğini ancak o yataklarında asil sahipleri geldiğinde diğer arkadaşlarında mağdur edildiğini dile getirdi. Bu mağduriyeti gidermek maksadıyla tadilattaki binan kullanıma açıldığı söyleyen Özbaran, ancak yurttaki tuvalet ve banyolar tamamlanmadığı için öğrencilerin mağduriyetinin bir süre daha devam ettiğimi kaydetti. Özbaran en temel hak olan barınma hakkı sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Anadolu Üniversitesi ÇEKO Bölümü 3.sınıfta okuyan bir öğrenci ise üniversitenin öğrencilerin eğitimi için maddi imkânları gerektiği gibi kullanmazken üniversitede neredeyse her çiçeğe bir bahçıvan düştüğünü ve çevre düzenlemesine çok fazla para harcandığını dile getirdi. Çevre düzenlemesine bu kadar para harcayan üniversitenin imkânı varken öğrencilere para harcamamasından şikâyetçi olduğunu da vurguladı.
Hukuk Bölümü 2.sınıfta okuyan bir başka ögrenci ise yurttaki sıkıntılarını paylaştı. Geçtiğimiz yıl tam olarak karşılamasa da en azından daha doyurucu bir şeyler alınabildiğini söylediği yemek fişlerinin bu sene tek çeşit yemek almaya ancak yettiğini yemek fiyatlarının 2 katına çıktığını ve verilen fişlerin üzerine fazlasıyla da para ödediklerini anlattı. Bunların yanı sıra sene başından beri başka sorunların da yaşandığını 3 ay boyunca tadilatı tamamlanmayan yurtların okulların açılışında tadilat yapılması yüzünden ilk haftalar başka yerlerde kalmak zorunda bırakıldıklarını söyledi.
(Eskişehir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Formasyon talebi meydanlara taştı

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de yeni dönem eski sorunlarla başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...