08 Ekim 2010 00:00

ABD ÖZÜR DİLEDİ

ABD, geçen hafta Pakistanlı en az 2 askerin ölümüne yol açan NATO saldırısı nedeniyle özür diledi.

Paylaş

ABD, geçen hafta Pakistanlı en az 2 askerin ölümüne yol açan NATO saldırısı nedeniyle özür diledi. ABD’nin Pakistan Bbüyükelçisi Anne Patterson, yaptığı açıklamada ABD helikopterlerinin, açılan ateşe karşılık, askerleri yanlışlıkla militan sanarak vurduklarını söyledi. ABD’li bir yetkiliyse Pakistanlı askerlerin, helikopterlerin sesini duyunca sadece uyarı ateşi açtıklarını belirtti.
Pakistan hükümeti, NATO’ya ait helikopterlerin geçen hafta düzenlediği sınır ötesi operasyonlara ve bu saldırılarda 2 askerinin ölmesine tepki olarak, Afganistan’daki NATO birliklerine yakıt ve malzeme taşıyan tankerlerin Torham sınır kapısından geçişini engellemişti. NATO Ssözcüsü James Appathurai, sınırın geçmişte de kapatıldığını, ancak hiç bu kadar uzun süre kapalı kalmadığını söyledi. ABD’liler bu özrün ardından, Afganistan’daki işgal askerlerine yakıt gönderilmesi için kullanılan kapının tekrar açılmasını umuyor.
Bu arada Afganistan’a ilişkin Beyaz Saray tarafından yılda iki kez yayımlanan raporda, Pakistan ordusunun militanlarla mücadeledeki isteksizliği ön plana çıktı. Raporda bu isteksizliğin sadece kaynaklara değil, siyasi seçime de bağlı olduğu dile getiriliyor.
Öte yandan Pakistan’da militanlar NATO tankerlerini ateşe vermeye devam ediyor. Son olarak Novşehra kenti yakınlarında, 26 NATO tankeri ateşe verildi. Novşehra polisi, bir grup silahlı kişinin, NATO araçlarının park alanına girerek önce çevreye ateş açtığını, sonra da tankerleri ateşe vererek kaçtığını duyurdu. Bu saldırıyla son bir günde 50’den fazla NATO aracı ateşe verilmiş oldu. Ülkede son bir hafta içinde NATO’ya ikmal sağlayan araçlara düzenlenen saldırılarda 100’e yakın yakıt tankeri ve TIR ateşe verildi, bu saldırıların tamamını Pakistan Taliban Örgütü (TTP) üstlendi.
TTP sözcüsü, önceki gün bazı basın kuruluşlarını telefonla arayarak, saldırıların ABD ve NATO kuvvetlerinin Pakistan topraklarına yaptığı saldırılara misilleme olduğunu belirtti. Saldırının, ABD’nin özür dilemesinin ardından gelmesi dikkati çekti.
ÖNCEKİ HABER

Sivil mahkemede ilk Guantanamolu

SONRAKİ HABER

Adım adım ikinci Vietnam!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...