08 Ekim 2010 00:00

Nobel Edebiyat Mario Vargas Llosa’nın

2010 Nobel Edebiyat Ödülü’nü ‘Kent ve Köpekler’, ‘Yeşil Ev’, ‘Masalcı’ gibi kitapların yazarı Perulu Mario Vargas Llosa kazandı.

Paylaş

2010 Nobel Edebiyat Ödülü’nü ‘Kent ve Köpekler’, ‘Yeşil Ev’, ‘Masalcı’ gibi kitapların yazarı Perulu Mario Vargas Llosa kazandı.
28 Mart 1936 doğumlu, Roman, Öykü, Oyun Yazarı ve Eleştirmen Vargas, dedesinin konsolos olarak görev yaptığı Cochabamba’da yetişti. Lima’daki askeri bir okuldan mezun oldu. Lima San Marcos Üniversitesinde edebiyat eğitimi gördü. İspanya’da Madrid Üniversitesinde doktora yaptı.
Llosa’nın yayınlanan ilk eseri 1952’de basılan “İnkanın Kaçışı” adlı oyundu. Ardından çeşitli dergilerde öyküleri yayınlandı. Gazetecilik ve televizyonculuk yaptı. “Cuadernos de Composiction” ile “Literatura” dergilerinin yayın kadrosunda yer aldı. 1959-1966 arasında Paris’te yaşadı. İlk romanı “Kent ve Köpekler” 1963’de yayınlandığında büyük ilgi gördü ve birçok dile çevrildi.
1990’da Demokratik Cephe’nin adayı olarak katıldığı Peru başkanlık seçimlerinde başarılı olamadı. Halen eşi ve üç çocuğuyla birlikte yaşıyor.
Llosa’nın ‘Cennet Başka Yerde’, ‘Teke Şenliği’, ‘Don Rigoberto’nun Not Defterleri’, ‘Üveyanneye Övgü’, ‘Palomino Molero’yu Kim Öldürdü’, ‘Mayta’nın Öyküsü’, ‘Kent ve Köpekler’, ‘Elebaşılar / Hergeleler’, ‘Julia Teyze, And Dağlarında Terör’, ‘Masalcı’, ‘Yeşil Ev’ kitapları Türkiye’de Can Yayınları’ndan çıktı. (KÜLTÜR SERVİSİ)


ÖNCEKİ HABER

ÖRGÜTLÜ BASIN

SONRAKİ HABER

Yaşar Kemal’in ilk şiir kitabı pazartesi raflarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...