11 Mart 2011 11:19

İklim fonları amacı dışında kullanılıyor

TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, İklim Yatırım Fonu gibi fonların amacı dışında kullanılıp, HES’lere ayrılmasını eleştirdi.Ali Çetin dün yazılı açıklamada, iklim değişikliği ya da yenilenebilir enerji kaynakları için alınan İklim Yatırım Fonu gibi kredilerin hidroelektr

İklim fonları amacı dışında kullanılıyor
Paylaş

TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, İklim Yatırım Fonu gibi fonların amacı dışında kullanılıp, HES’lere ayrılmasını eleştirdi.

Ali Çetin dün yazılı açıklamada, iklim değişikliği ya da yenilenebilir enerji kaynakları için alınan İklim Yatırım Fonu gibi kredilerin hidroelektrik santralleri (HES) için kullanıldığını belirtti. Çetin bu harcamaların tüketiciye akaryakıt zamları olarak döndüğünü ifade etti.

2009 yılı sonu itibariyle Türkiye Sanayi ve Kalkınma Bankasının finanse ettiği 80 yenilenebilir enerji projesinin 72’sinin HES’lere ayrıldığının ortaya çıktığını belirten Çetin 2010 sonu itibariyle 36 yenilenebilir projenin 31’inin HES olmasının, kredilerin amacı dışında kullanıldığının örneği olduğunu ifade etti.

Çetin, bankaların iklim değişikliği gibi konularda iddia sahibi olmasının da çelişki yarattığını vurguladı. İklim Yatırım Fonu gibi fonlardan ülkedeki bankalara aktarılmaya başlanan 3.85 milyar dolar kredinin de HES’lere ayrılması olasılığına karşı tüketicileri ve kamuoyunu uyaran Çetin, HES’lerin iklim değişikliğinde en çok ihtiyaç duyulan direnç noktaları su havzalarını ve doğayı tahrip eden enerji kaynağı olduğunun altını çizdi.

Çetin, AKP Hükümetinin dünyanın iklim değişikliğine karşı mücadele etmede kullanacağı fonları alarak bu paralarla HES ve doğal gaz dağıtımı gibi alakasız ve çelişkili projeleri finanse ettiğini belirtti. AKP Hükümetinin tek bildiği enerjinin akaryakıta zam yapmak olduğunu ifade eden Çetin, tüketicilere hesap sorma çağrısı yaptı. Bu noktada, hem kredi veren uluslararası bankaların, hem kredilere aracılık eden hazinenin, hem de bankaların ciddi bir sorumsuzluk kaydettiğini ifade eden Çetin, tüketicilere “Biz haziranda iklim seçiyoruz, peki ya siz?​” diye seslendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Batıkent sorunlarını tartışıyor

SONRAKİ HABER

BDP ve Başkale Belediyesi'ne saldırıya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa